Cum să previi pungile sub ochi și cearcănele - Doza de Sănătate
 

Cum să previi pungile sub ochi și cearcănele

Realizarea unui masaj blând pe conturul ochilor ajută la drenarea lichidelor reținute și îmbunătățește circulația sângelui, ceea ce poate ajuta la eliminarea aspectului de chip obosit provocat de pungile de sub ochi și cearcăne.
Cum să previi pungile sub ochi și cearcănele
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Dacă vrei să previi pungile de sub ochi și cearcănele, este important să adopți un stil de viață sănătos. Deși aplicarea de produse cosmetice ajută la îmbunătățirea aspectului zonei din jurul ochilor, este necesar să iei anumite măsuri pentru a preveni reapariția acestor probleme inestetice.

Pungile de sub ochi și cearcănele sunt rezultatul retenției de fluide, schimbărilor hormonale și obiceiurilor nesănătoase. De asemenea, nu acordăm suficientă atenție acestei zone a feței în cadrul ritualurilor de înfrumusețare zilnice.

Deși nu sunt periculoase pentru sănătate, cu siguranță vrei să știi cum să previi pungile de sub ochi și cearcănele, deoarece acestea îți oferă un aspect obosit, bolnăvicios și îmbătrânit. Din fericire, există trucuri simple pentru a elimina aceste probleme și a arăta mai bine.

Ce cauzează apariția de pungi sub ochi și cearcăne?

Cum să previi pungile sub ochi și cearcănele

Înainte de a afla cum să previi pungile sub ochi și cearcănele, este important să afli care sunt cauzele apariției acestora. Având în vedere că majoritatea sunt legate de stilul de viață adoptat, ar trebui să pui în aplicare metode de prevenire înainte ca pungile sub ochi și cearcănele să-ți afecteze chipul.

  • Petele provocate de excesul de melanină sau expunerea la soare (hiperpigmentare)
  • Schimbările hormonale bruște
  • Utilizarea de medicamente precum cortizonul și vasodilatatoarele
  • Lipsa de somn sau trezitul des în timpul somnului
  • Frecarea excesivă a ochilor cu mâinile
  • Retenția de fluide sau edem
  • Bolile tiroidei, precum hipotiroidismul
  • Carențele de nutrienți
  • Îmbătrânirea prematură

Cum să previi pungile sub ochi și cearcănele

Pentru a te ajuta să previi pungile sub ochi și cearcănele, industria cosmetică a dezvoltat o gamă largă de produse destinate pielii delicate din zona oculară. Există, de asemenea, și tratamente profesionale cu laser sau lumină pulsatilă.

Însă există și opțiuni simple și eficiente pentru a preveni în mod natural apariția acestor neajunsuri fără a-ți goli buzunarul. De fapt, este o idee excelentă să apelezi la ele în completarea oricărui alt tratament utilizat. Pune-le și tu în practică pentru a arăta mai bine!

1. Dormi mai bine

Calitatea ridicată a somnului este un factor determinant în menținerea sănătății și frumuseții pielii. Așadar, dacă scopul tău este să previi pungile sub ochi și cearcănele, trebuie să dormi suficient.

Sfat:

  • Încearcă să dormi câte 7 sau 8 ore în fiecare noapte fără întrerupere. Dacă îți este greu să adormi, încearcă să bei o infuzie cu efect de relaxare înainte de a te băga în pat. Vei avea un somn mult mai liniștit.

2. Nu te culca fără a te demachia înainte

Un pas fundamental pentru a avea un aspect plăcut al feței este să îndepărtezi machiajul în fiecare seară înainte de a merge la culcare. Deși produsele cosmetice te ajută să arăți mai bine pe parcursul zilei, păstrarea lor pe față pe timpul nopții duce la apariția cearcănelor și a altor imperfecțiuni.

Sfat:

  • Masează o cantitate mică de ulei natural de migdale  pe ten pentru a îndepărta machiajul.
  • De asemenea, dacă dorești, poți folosi demachiant sub formă de lapte sau cremă.

3. Limitează consumul de sare

O dietă bogată în sodiu te va împiedica să previi pungile sub ochi și cearcănele. Acest lucru se întâmplă deoarece sodiul duce la retenția de lichide în organism, fapt ce agravează inflamația și înrăutățește circulația sângelui.

Sfat:

În loc să adaugi sare în alimentele pe care le consumi, optează pentru mirodenii precum oregano, cimbru, frunze de dafin și turmeric.

De asemenea, verifică întotdeauna etichetele produselor alimentare și evită-le pe cele cu un conținut ridicat de sodiu.

4. Consumă legume verzi

Legumele cu frunze verzi sunt foarte benefice pentru sănătatea pielii, deoarece pot ajuta la optimizarea procesului de oxigenare pentru a preveni inflamarea conturului ochilor. Acestea conțin antioxidanți ce previn îmbătrânirea prematură a organismului.

Sfat:

Adaugă mai multe legume cu frunze verzi în dieta ta, consumând salate proaspete și smoothie-uri. Consumă-le crude pentru a beneficia 100% de nutrienții din componența acestora.

5. Crește-ți aportul de apă

Deshidratarea poate duce la înrăutățirea aspectului tenului. Pe lângă faptul că duce la uscarea pielii, aceasta slăbește țesuturile și provoacă imperfecțiuni precum cearcănele și ridurile laba gâștei.

Sfat:

  • Bea în jur de 7 sau 8 pahare de apă pe parcursul întregii zile.
  • Dacă preferi, optează pentru infuzii de plante și fructe sau sucuri naturale proaspăt stoarse.

6. Consumă fructe citrice

Fructele citrice și alte surse de vitamina C ajută la creșterea producției de colagen. Această substanță previne apariția ridurilor și păstrează fermă pielea delicată din jurul ochilor.

Sfat:

  • Nu ezita să consumi mai multe portocale, grepfruturi, lămâi și alte fructe citrice în fiecare zi.
  • Dacă dorești, le poți consuma sub formă de suc proaspăt stors sau le poți include în smoothie-uri.

7. Folosește loțiune de protecție solară

Protecția solară te ajută să previi pungile sub ochi

Impactul razelor UV asupra pielii este unul major, ducând la apariția hiperpigmentării în zona din jurul ochilor. Razele UV slăbesc, de asemenea, țesuturile și cauzează apariția ridurilor.

Sfat:

  • Folosește protecție solară pe bază de filtre fizice sau chimice.
  • Pentru protecție suplimentară, poartă zilnic ochelari de soare.

8. Masează zona din jurul ochilor

Un masaj rapid cu vârfurile degetelor ajută la drenarea limfei și reducerea imperfecțiunilor. Este și mai bine dacă folosești un ulei natural sau o cremă, acestea ajutând la o mai bună stimulare a circulației sângelui.

Sfat:

  • Aplică mai multe picături de ulei de cocos și migdale pe conturul ochilor și masează blând cu mișcări circulare executate cu vârfurile degetelor.
  • Fă acest lucru în fiecare seară înainte de culcare.

9. Folosește felii de castravete

Castravetele este remediul clasic pentru prevenirea pungilor sub ochi și a cearcănelor. Grație proprietăților sale antiinflamatoare și antioxidante, acesta poate inversa procesul de degradare a pielii. Acesta are și un efect calmant, ameliorând iritațiile din jurul ochilor.

Sfat:

  • Taie câteva felii de castravete și pune-le în frigider.
  • Apoi, când se răcesc bine, pune-le pe ochii închiși și ține-le așa timp de 5 minute (sau până se încălzesc).

10. Practică exerciții fizice

Practicarea de exerciții fizice în sine nu te scapă de cearcăne. Însă antrenamentul regulat îmbunătățește circulația sângelui și ajută la reducerea inflamației. Astfel, procesul de oxigenare a pielii se realizează în mod corespunzător, tegumentul căpătând un aspect mai plăcut și mai sănătos.

Sfat:

  • Practică exerciții fizice cel puțin 20 de minute zilnic.
  • Dacă nu ai timp să mergi la sala de fitness, creează-ți un antrenament pentru acasă sau alege activități alternative, precum dansul sau mersul cu bicicleta.

Ai observat că fața ta are un aspect obosit din cauza pungilor de sub ochi și cearcănelor permanente? Urmează sfaturile de mai sus pentru a spune adio imperfecțiunilor! Deși nu vor dispărea ca prin minune, vei observa o ameliorare treptată a pungilor de sub ochi și a cearcănelor.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.