4 remedii pentru durerea de ochi 100% naturale - Doza de Sănătate
 

4 remedii pentru durerea de ochi 100% naturale

Ai o durere de ochi și nu știi cum să o ameliorezi? Există câteva tratamente naturale care te pot ajuta. În acest articol, îți vom împărtăși câteva opțiuni pe care le poți încerca acasă.
4 remedii pentru durerea de ochi 100% naturale
María Belén del Río

Verificat și aprobat de medicul biolog María Belén del Río.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Durerile oculare pot avea multe cauze diferite. Petrecerea unui timp excesiv în fața computerului, săpunul ajuns în ochi la duș sau o infecție precum conjunctivita poate provoca acest simptom. Dacă nu vrei să apelezi la soluțiile obișnuite și preferi să cauți ceva mai natural, astăzi îți vom prezenta 4 remedii pentru durerea de ochi.

4 remedii pentru durerea de ochi 100% naturale

Îți recomandăm să-ți examinezi obiceiurile, deoarece timpul pe care îl petreci în fața computerului îți poate provoca dureri de ochi. Acest lucru este explicat în profunzime în articolul Sindromul vederii computerizate: Când instrumentul devine un dușman.

1. Comprese calde

Acest prim tratament pentru durerile oculare este foarte eficient dacă ai conjunctivită. Trebuie doar să înmoi o compresă sterilă în apă caldă și să o aplici pentru câteva minute pe ochi.

Deși nu îți recomandăm mușețelul, deoarece fragmentele de plantă pot pătrunde în ochi și agrava infecția, dacă folosești pliculețe de ceai de mușețel și strecori bine infuzia, atunci poți înmuia compresa. Desigur, trebuie să fii foarte atent/ă. Pentru a evita potențialele probleme, poți alege să umezești compresa doar cu apă caldă.

2. Pliculețe de ceai aplicate pe ochi

Remedii pentru durerea de ochi cu pliculețe de ceai
Plasarea pliculețelor de ceai pe ochi te ajută să relaxezi zona pentru a reduce iritația și durerea. De fapt, poate ajuta în caz de alergii sau conjunctivită.

Un alt tratament pentru dureri este plasarea de pliculețe de ceai pe ochi. Poți folosi mușețel sau ceai verde. După cum am menționat deja, trebuie să fii foarte atent/ă cu mușețelul.

Dacă ai doar mușețel, poți pune un tifon peste ochi înainte de a pune pliculețul de ceai. În acest fel, îți vei proteja ochii cât mai mult posibil și vei împiedica particulele să intre în ei. Lasă pliculețul să stea aproximativ zece minute.

Plasarea pliculețelor de ceai pe ochi are multe beneficii:

  • Relaxează ochii: dacă durerea oculară apare din cauza faptului că ai lucrat multe ore în fața computerului.
  • Atenuează conjunctivita: dacă ai această infecție, pliculețele de ceai te vor ajuta să te simți mult mai bine.
  • Ameliorează alergiile: dacă îți lăcrimează ochii pentru că ești alergic/ă la polen, pliculețele de ceai pot ajuta la ameliorarea problemei.

3. Caesalpinia

Caesalpinia aparține familiei de leguminoase și este o floare care ajută la ameliorarea afecțiunilor oculare. Pentru a o folosi, poți extrage esența florilor. Aplic-o pe ochi cu mare grijă.

Pentru a pregăti un alt remediu pentru durerea de ochi, trebuie să fierbi apă și să adaugi frunzele plantei. Mai târziu, când apa ajunge la punctul de fierbere, oprește focul și așteaptă timp de 5 minute.

După acest interval de timp, strecoară foarte bine amestecul. Înmoaie o dischetă de bumbac în infuzie și spălă-ți ochii cu ea. De asemenea, o poți pune pe ochi timp de câteva minute.

4. Comprese reci

La începutul articolului, am menționat importanța aplicării unor comprese calde pe ochi. Cu toate acestea, poți utiliza și comprese reci pentru ameliorarea durerilor oculare. Pentru a face acest lucru, este important să urmezi aceste sfaturi:

  • Înmoaie o compresă sterilă în apă rece și scurge-o bine înainte de a o pune pe ochi.
  • Dacă utilizezi un ceai sau o infuzie, lasă lichidul să se răcească înainte de a înmuia compresa și de a o aplica pe ochi.
  • Odată ce infuzia s-a răcit, o poți pune în frigider pentru a o aplica mai târziu pe ochi și a obține o senzație mult mai revigorantă.
Femeie cu comprese pe ochi
Compresele reci sunt relaxante și, de asemenea, te ajută să-ți îmbunătățești circulația. Din acest motiv, reduc durerile oculare dacă ai alergii sau iritații.

Poți alege o compresă caldă sau una rece în funcție de ceea ce funcționează cel mai bine pentru ameliorarea durerii de ochi.

Prevenirea durerilor oculare

Așa cum am subliniat la început, ar trebui să-ți schimbi obiceiurile pentru a preveni durerile oculare. Dacă lucrezi pe computer, de exemplu, fă pauze frecvente, mergi la plimbare și evită să te uiți numai la ecran mult timp.

De asemenea, dacă utilizezi lentile de contact, este important să te speli foarte bine pe mâini înainte de a-ți atinge ochii pentru a evita infectarea. De asemenea, evită să te scarpini la ochi în mod constant.

Suferi de probleme oculare constante? Ai avut recent dureri de ochi? Sperăm că acest articol îți va oferi câteva sfaturi pentru a te ajuta să ameliorezi durerea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Godínez-Caraballo, Daimy, & Volpato, Gabriele. (2008). Plantas medicinales que se venden en el mercado El Río, Camagüey, Cuba. Revista mexicana de biodiversidad79(1), 217-241. Recuperado en 12 de abril de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-34532008000100019&lng=es&tlng=es.
  • Gómez Ugarte, M., Reyes Rojas, S., & Paredes Choque, L. (2015). La manzanilla y sus propiedades medicinales. Revista de Investigación e información en Salud10, 54.
  • Salaverry, Oswaldo, & Cabrera, Jorge. (2014). Florística de algunas plantas medicinales. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Publica31(1), 165-168. Recuperado en 12 de abril de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1726-46342014000100025&lng=es&tlng=es.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.