Bolile ochilor la diabetici: informații esențiale - Doza de Sănătate
 

Bolile ochilor la diabetici: informații esențiale

Boala diabetică a ochilor este un termen pentru un grup de afecțiuni care nu prezintă simptome până când deteriorarea oculară nu este semnificativă. Boala pot afecta vederea până la orbire.
Bolile ochilor la diabetici: informații esențiale

Ultima actualizare: 07 februarie, 2021

Glicemia ridicată este o problemă care afectează diferite sisteme și organe. Și face acest lucru în tăcere. Bolile ochilor la diabetici sunt un grup de probleme oculare care pot afecta persoanele cu această afecțiune.

Deși experții discută adesea despre impactul cardiovascular al diabetului, nu se vorbește prea mult despre modul în care acesta poate afecta vederea. Boala diabetică a ochilor poate duce la orbire totală. În plus, majoritatea afecțiunilor apar din cauza diabetului slab controlat.

De ce apar bolile ochilor la diabetici?

Diabetul este o boală cronică legată de glucoză. Fie pancreasul nu poate sintetiza suficientă insulină, fie țesuturile nu sunt capabile să o utilizeze corect.

Insulina este substanța cheie care permite glucozei să pătrundă în celule. Dacă aceasta nu își face treaba, nivelul glicemiei crește. Acest lucru dăunează țesuturilor. Potrivit experților Clinicii Mayo, boala diabetică oculară apare deoarece nivelurile ridicate de zahăr afectează vasele de sânge din spatele ochiului (retină).

Diabetul este considerat o boală tăcută, care poate duce la complicații grave în lipsa tratamentului corect. De fapt, după cum subliniază Institutul Național al Diabetului și al Bolilor Digestive și Renale, simptomele sale sunt adesea asociate cu o schimbare a medicamentelor sau controlului bolii.

Daunele pe termen lung apar chiar din timpul prediabetului. Prediabetul este o perioadă în care nivelurile de glucoză sunt mai mari decât în mod normal. Însă acestea nu sunt suficient de mari pentru ca profesioniștii din domeniul medical să diagnosticheze boala.

Femeie ce își măsoară glicemia
Complicațiile diabetului pot proveni dintr-un tratament slab sau din lipsa de îngrijire pentru perioade lungi de timp.

Bolile ochilor la diabetici: informații esențiale

Boala diabetică a ochilor este un grup de probleme oculare care apar ca urmare a acestei afecțiuni. Cele mai frecvente probleme sunt retinopatia diabetică, edemul macular diabetic, glaucomul și cataracta. Mai jos, vom vorbi despre fiecare dintre ele în detaliu.

Retinopatia diabetică

Retinopatia diabetică este o afecțiune care rezultă din deteriorarea vaselor de sânge care transportă sânge oxigenat către retină. Retina este stratul sensibil la lumină care acoperă interiorul ochiului (în partea din spate a ochiului).

Retinopatia diabetică este una dintre cele mai frecvente probleme oculare diabetice. De obicei, se manifestă în etape. După cum explică Academia Americană de Oftalmologie, prima etapă este retinopatia diabetică neproliferativă.

Vasele de sânge încep să se slăbească sau să se scurgă în retină. În acest moment, apare edemul macular diabetic, care cauzează frecvent vedere încețoșată. În unele cazuri, poate duce la ischemie a vaselor de sânge.

Pe măsură ce retinopatia progresează, aceasta atinge stadiul de proliferare. Această etapă constă în creșterea de noi vase de sânge (acest proces este numit și neovascularizare sau angiogeneză). Aceste vase sunt slabe, se pot deteriora și pot sângera.

Sângerarea afectează vederea. De asemenea, se poate forma țesut cicatricial, făcând interiorul ochiului din ce în ce mai opac. Prin urmare, lumina nu poate atinge corect retina.

Edem macular diabetic

Edemul macular diabetic este o altă boală des întâlnită la acești pacienți. De fapt, așa cum am explicat în secțiunea anterioară, apare, de obicei, odată cu retinopatia. Acumularea de lichid în maculă este cauza inflamării.

Macula este zona din apropierea centrului retinei. Este responsabilă pentru vederea centrală, de înaltă rezoluție, în culori. Acesta este motivul pentru care edemul macular diabetic poate duce la pierderea vederii în timp sau chiar la orbire.

Glaucom

Aceasta este o altă boală oculară diabetică foarte frecventă. Determină o  creștere a presiunii în interiorul ochiului. Sistemul de drenaj al ochiului este deteriorat, ceea ce face ca lichidul să se acumuleze în partea din față a acestuia.

Boala apare din cauza nervului optic. După cum explică Federația Mexicană pentru Diabet, glaucomul este considerat a doua cauză de orbire și prima cauză de orbire ireversibilă la nivel mondial.

Riscul diabeticilor care suferă de această afecțiune este de două ori mai mare decât cel al persoanelor sănătoase. Simptomele apar progresiv, iar vederea se pierde treptat.

Cataractă

Aceasta este o afecțiune foarte frecventă și la persoanele sănătoase. De fapt, este legată de îmbătrânire. Este un proces de uzură care duce la opacizarea cristalinului.

Acest lucru face dificilă vederea clară. Experții o consideră o boală a ochilor la diabetici, deoarece diabetul accelerează procesul. Cu alte cuvinte, cei care suferă de diabet dezvoltă cataractă la o vârstă mai mică decât restul populației.

Când trebuie să consulți un specialist?

Boala diabetică a ochilor este un termen pentru un grup de afecțiuni care nu prezintă simptome până când deteriorarea nu este semnificativă. De aceea, experții consideră că este esențial ca diabeticii să fie supuși unor examinări oftalmologice complete.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), aproape toate problemele oculare diabetice pot fi prevenite. Pentru a face acest lucru, este esențial să detectezi simptomele la timp și să începi să-ți controlezi strict nivelul zahărului în sânge.

Profesioniștii din domeniul medical le recomandă tuturor celor diagnosticați cu diabet să se supună anumitor teste, cum ar fi oftalmoscopia, cel puțin o dată pe an. De fapt, este esențial ca cei care suferă și de hipertensiune sau de niveluri ridicate de colesterol să treacă prin aceste teste.

Având în mod constant niveluri ridicate de zahăr în sânge, crește riscul bolilor oculare diabetice. De aceea, este esențial pentru diabetici să își controleze nivelul zahărului în sânge pe tot parcursul zilei. În acest fel, își pot ajusta tratamentul.

Trebuie să-ți amintești faptul că, dacă ai fost diagnosticat cu diabet sau prediabet, controalele medicale sunt esențiale. Nu aștepta să experimentezi simptome sau complicații pentru a merge la medic.

Bolile ochilor la diabetici
Oftalmoscopia este un test care le permite medicilor să vadă retina și să evalueze starea arterelor.

Tratamentul bolilor oculare diabetice

Medicamentele pot trata stadiile incipiente ale retinopatiei diabetice. Cele mai utilizate sunt agenții anti-VEGF și corticosteroizii. Primele medicamente reduc proliferarea vaselor de sânge în jurul retinei. Profesioniștii din domeniul medical le injectează în ochi. În plus, reduc și edemul macular.

Corticosteroizii controlează inflamația edemului. Cu toate acestea, unele cazuri nu răspund la medicamente și necesită intervenție chirurgicală. Potrivit Spitalului Clinic din Barcelona, profesioniștii din domeniul medical trebuie să recurgă la intervenții chirurgicale în aceste cazuri:

  • Hemoragie vitroasă foarte densă sau recurentă
  • Edem macular care nu răspunde la tratament
  • Dezlipire de retină

Diabetul este o boală tăcută

Boala diabetică a ochilor este un grup de afecțiuni care rezultă dintr-un control glicemic slab, în special la persoanele diagnosticate cu diabet cu mulți ani în urmă. Cel mai important lucru este faptul că majoritatea acestor probleme oculare sunt prevenibile.

Din acest motiv, este esențial ca acești pacienți să meargă la medic periodic. În plus, respectarea tuturor recomandărilor dietetice și adoptarea stilului de viață sănătos pot reduce incidența bolilor oculare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.