Tipuri de glaucom: ce trebuie să știi - Doza de Sănătate
 

Tipuri de glaucom: ce trebuie să știi

Există diferite tipuri de glaucom, dar toate provoacă tulburări de vedere. Dacă nu este tratată, această afecțiune poate duce la orbire. Îți vom spune totul despre glaucom în acest articol.
Tipuri de glaucom: ce trebuie să știi

Ultima actualizare: 04 noiembrie, 2020

Glaucomul este o boală a ochilor care se manifestă în moduri diferite. Deși este în mod normal asociat cu hipertensiunea oculară, adevărul este că există și forme ale bolii cu o presiune normală a ochilor. Ce tipuri de glaucom există?

Toate tipurile de glaucom sunt cronice și degenerative. Acest lucru înseamnă că vor evolua în lipsa unui tratament adecvat și vor culmina cu leziuni ale nervului optic. Cel mai grav rezultat al procesului este orbirea din cauza distrugerii sistemului care captează imagini și trimite informații către creier.

Diagnosticul de glaucom

Una dintre principalele probleme legate de diagnosticarea precoce a glaucomului este faptul că boala nu prezintă semne evidente la început. O persoană poate trăi ani întregi dezvoltând hipertensiune oculară fără să știe nimic.

Pentru a confirma această afecțiune, trebuie măsurată presiunea intraoculară. Aceasta este o procedură pe care oftalmologul o efectuează cu echipamentul adecvat. Deși medicul va face o măsurare atunci când există simptome, poate face acest lucru și la anumiți pacienți încadrați în grupe de risc, dar care nu au dezvoltat încă boala.

Factori de risc pentru diverse tipuri de glaucom

Există persoane care prezintă un risc mai mare de a dezvolta orice tip de glaucom. În cazul acestor pacienți, este important să se acorde atenție simptomelor inițiale, precum și să se măsoare tensiunea intraoculară la maturitate.

O problemă fundamentală este faptul că riscul de glaucom crește odată cu vârsta. Adulții cu vârsta peste 40 de ani au mai multe șanse de a dezvolta boala pe măsură ce îmbătrânesc. De asemenea, istoricul familial este un bun indicator. Dacă un părinte a avut glaucom de orice fel, este probabil ca unul dintre copiii săi să dezvolte această boală. Cu toate acestea, afecțiunea nu se va manifesta în copilărie, ci mai târziu, la vârsta adultă.

Este importantă și asocierea cu alte boli oculare. A fi miop este un factor de risc pentru glaucom. Cercetătorii estimează că pacienții miopi au de două ori mai multe șanse de dezvolta hipertensiune intraoculară decât restul populației.

Tipuri de glaucom la oameni
Riscul de glaucom crește odată cu vârsta și cu antecedentele familiale ale bolii.

Cele mai frecvente tipuri de glaucom

După cum a raportat Institutul Național al Ochilor, există 4 tipuri comune de glaucom. Acestea sunt clasificate în funcție de modul în care este obstrucționat drenajul fluidului din globul ocular și de momentul în care boala apare.

Glaucom cu unghi deschis

Acesta este cel mai răspândit tip de glaucom din lume. Afecțiunea blochează orificiile mici pe care ochiul le folosește pentru a îndepărta fluidul intern. Apoi, din cauza unei acumulări de lichid fără mijloc de eliminare, crește presiunea intraoculară.

Progresia bolii este foarte lentă, cronică și degenerativă. Pacienții tind să o descopere târziu, după ce apar anumite leziuni. Din această cauză, afecțiunea se numește adesea orbire tăcută.

Tratamentul variază de la medicație la intervenție chirurgicală. Există diverse opțiuni chirurgicale pe care oftalmologul le va lua în calcul.

Glaucom cu unghi închis

Tipul de glaucom cu unghi închis este mult mai puțin frecvent decât tipul cu unghi deschis. În plus, tinde să dezvolte simptome mai acute și mai vizibile decât tipul anterior.

Denumirea de unghi închis corespunde măsurătorii pe care o fac oftalmologii unghiului format de iris și cornee. În acest caz, valoarea este mai mică decât cea considerată normală. Această anatomie modificată blochează drenajul natural al fluidului din ochi.

Asistența medicală pentru această tulburare trebuie să fie promptă. Există mai puțin timp pentru a acționa decât în cazul glaucomului cu unghi deschis și consecințele pot fi mai grave dacă nu se acționează rapid pentru tratarea bolii.

Glaucom cu tensiune normală

Acest tip de glaucom este cel mai rar. Atunci când oftalmologul măsoară tensiunea intraoculară a pacientului, aceasta are valori normale sau chiar scăzute. Dar deteriorarea nervului optic și degenerarea sunt prezente, ca și în cazul celorlalte tipuri de glaucom. Oamenii de știință nu cunosc cu exactitate cauza acestui tip de glaucom, iar tratamentul este dificil.

Medic care explică principalele tipuri de glaucom
Măsurarea tensiunii oculare este metoda de diagnosticare a glaucomului.

Glaucom congenital

Varianta congenitală a bolii apare deoarece bebelușul se naște cu o anomalie a unghiului format de iris și cornee, care împiedică dezvoltarea normală a canalelor de drenaj a fluidului intraocular. Deci, încă de la începutul vieții, apare hipertensiunea intraoculară.

Soluția este o intervenție chirurgicală timpurie la copilul mic. În acest fel, vor putea fi evitate complicațiile viitoare grave.

Toate tipurile de glaucom sunt grave

Deși diferit, fiecare tip de glaucom este grav. Dacă ai simptome de pierdere a vederii, nu ar trebui să amâni consultul la oftalmolog.

Acesta îți va măsura tensiunea intraoculară și va efectua mai multe proceduri pentru a evalua vitalitatea retinei și a nervului optic. Dacă detectează o modificare, medicul poate sugera utilizarea medicamentelor și, dacă este necesar, intervenții chirurgicale de corectare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Anderson RL, de Los Angeles Ramos Cadena M, Schuman JS. Glaucoma Diagnosis: from the Artisanal to the Defined. Ophthalmol Glaucoma. 2018;1(1):3-14. doi:10.1016/j.ogla.2018.06.002
  • Gálvez-Rosas, Arturo, et al. “Asociación de los factores de riesgo con glaucoma primario de ángulo abierto en mayores de 40 años.” Gaceta Médica de México 154.1 (2018): 42-46.
  • Rey-Rodríguez, Diana V., Cristina Álvarez-Peregrina, and José Moreno-Montoya. “Prevalencia y factores asociados a miopía en jóvenes.” Revista Mexicana de Oftalmología 91.5 (2017): 223-228.
  • Weinreb, Robert N., et al. “Primary open-angle glaucoma.” Nature Reviews Disease Primers 2.1 (2016): 1-19.
  • Wiggs, Janey L., and Louis R. Pasquale. “Genetics of glaucoma.” Human molecular genetics 26.R1 (2017): R21-R27.
  • Trivli A, Koliarakis I, Terzidou C, et al. Normal-tension glaucoma: Pathogenesis and genetics. Exp Ther Med. 2019;17(1):563-574. doi:10.3892/etm.2018.7011
  • McMonnies, Charles W. “Glaucoma history and risk factors.” Journal of optometry 10.2 (2017): 71-78.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.