Degenerescența maculară legată de vârstă - Doza de Sănătate
 

Degenerescența maculară legată de vârstă

Degenerescența maculară legată de vârstă reprezintă o problemă frecventă în rândul persoanelor trecute de 50 de ani. Această tulburare este rară la tineri. Specialiștii nu i-au descoperit deocamdată cauzele. Însă se știe deja că anumiți factori de risc joacă un rol esențial în dezvoltarea acesteia.
Degenerescența maculară legată de vârstă

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Degenerescența maculară legată de vârstă este o boală caracterizată prin pierderea progresivă a vederii centrale. Drept consecință, persoanele afectate întâmpină dificultăți în a observa detaliile fine și a citi.

Denumirea acestei boli are la bază faptul că este mai frecventă la persoanele trecute de 50 de ani. În mod normal, degenerescența maculară se dezvoltă lent, dar în anumite situații evoluează rapid.

În momentul de față, specialiștii caută noi metode de a trata degenerescența maculară legată de vârstă. Totodată, s-au făcut mari progrese în ceea ce privește identificarea cauzelor genetice ale bolii. Anumite studii promițătoare sugerează faptul că această problemă ar putea fi corectată cu ajutorul transplantului de celulele sănătoase.

Câteva informații esențiale despre degenerescența maculară legată de vârstă

Vedere normală versus cea afectată de degenerescența maculară legată de vârstă

Degenerescența maculară legată de vârstă afectează, în principal, retina ochiului uman. Acest țesut sensibil la lumină este localizat în fundul ochiului. Rolul retinei este să convertească lumina și imaginile în impulsuri electrice care sunt transmise creierului.

Macula se află în centrul retinei. Aceasta reprezintă o pată galbenă având rolul de a capta detaliile fine ale imaginilor. Degenerescența maculară presupune deteriorarea vederii centrale, dar cea periferică rămâne nemodificată.

Această boală este mai răspândită în rândul:

  • Fumătorilor
  • Pacienților supraponderali
  • Pacienților cu hipercolesterolemie
  • Diabeticilor

Tipuri de degenerescență maculară

Ochi afectat de degenerescența maculară legată de vârstă

Există două tipuri de degenerescență maculară legată de vârstă: tipul umed și cel uscat.

Degenerescența maculară umedă implică dezvoltarea anormală a unor vase de sânge sub retină. Aceste vase sunt fragile și tind să elimine picături de sânge și alte fluide. Drept consecință, macula se ridică din poziția sa obișnuită, deteriorându-se rapid. Tipul umed este cel mai grav. Unul dintre primele sale simptome este perceperea liniilor drepte ca fiind ondulate.

Degenerescența maculară uscată este mult mai răspândită decât cea umedă. Aceasta se declanșează atunci când celulele maculei, care sunt sensibile la lumină, încep să se deterioreze. Vederea pacientului devine încețoșată, iar cea centrală este din ce în ce mai neclară.

Degenerescența maculară uscată prezintă trei stadii:

  • Degenerescența timpurie: Pacientul nu experimentează încă niciun simptom. Însă, în timpul examenului oftalmologic, medicul va observa depuneri de substanță gălbuie, numită drusen, sub retină.
  • Degenerescența intermediară: Pacientul are multe depuneri de drusen sau o singură depunere foarte mare. Vederea acestuia ar putea fi încețoșată și este posibil să aibă nevoie de lumină pentru a citi.
  • Degenerescența avansată: Nivelul de drusen acumulat este foarte mare, iar celulele și țesuturile din regiunea centrală a retinei vor începe să se deterioreze. Vederea centrală a pacientului este opacă și încețoșată. În plus, acesta va întâmpina dificultăți în a citi și a recunoaște fețele celorlalți.

Cauze

Specialiștii nu știu care sunt cauzele degenerescenței maculare legate de vârstă. Evident, această boală este strâns legată de deteriorarea naturală a corpului odată cu trecerea timpului, dar informațiile pe care le avem se opresc aici.

Totuși, se pare că anumiți factori grăbesc evoluția bolii. Principalii sunt:

  • Istoricul familial
  • Fumatul
  • Anumite diete, precum cele bogate în grăsimi
  • Rasa (persoanele albe sunt mai predispuse)
  • Sexul (femeile au un risc crescut)

Diagnostic și prognostic

Medic verificând vederea unei paciente

În general, degenerescența maculară legată de vârstă este detectată în timpul unui consult oftalmologic. Acest consult va include următoarele investigații:

  • Test de acuitate vizuală: Presupune măsurarea vederii pacientului la diferite distanțe.
  • Tonometria: Se măsoară presiunea din interiorul ochiului cu ajutorul unui dispozitiv special.
  • Testul de dilatare a pupilei: Medicul va picura o substanță în ochii pacientului, care îi va dilata pupilele. Apoi, acesta va examina retina și nervul optic cu o lupă.
  • Grila Amsler: Această grilă seamănă cu o tablă de șah. Pacientul își va acoperi un ochi și va privi un punct negru din mijlocul grilei. Apoi, va repeta testul cu celălalt ochi.

Prognosticul pacienților cu degenerescență maculară uscată este, în general, unul pozitiv. Pierderea vederii nu este debilitantă în acest caz. În schimb, degenerescența maculară umedă provoacă un deficit vizual grav. Pacientul nu va putea îndeplini sarcini care necesită vizualizarea detaliilor fine.

Dacă prezinți simptomele menționate anterior, nu ezita să consulți un specialist. Acesta îți va prescrie cel mai bun tratament posibil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.