Intervenția chirurgicală LASIK: avantaje și riscuri - Doza de Sănătate
 

Intervenția chirurgicală LASIK: avantaje și riscuri

Intervenția chirurgicală oculară cu laser LASIK este o alternativă excelentă pentru a elimina dependența de ochelari sau lentile de contact. Însă nu toți pacienții pot apela la această procedură.
Intervenția chirurgicală LASIK: avantaje și riscuri
Leidy Mora Molina

Scris și verificat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

În articolul de astăzi, vom discuta despre avantajele și dezavantajele intervenției chirurgicale LASIK. Această procedură poate corecta modificările vizuale ale mediului de refracție al globului ocular. Aceasta înseamnă că oamenii nu mai trebuie să poarte ochelari sau lentile de contact. În ce constă intervenția chirurgicală LASIK?

Mediile de refracție ale ochiului, cum ar fi cristalinul și corneea, vor reflecta corect razele de lumină asupra retinei la pacienții fără probleme de vedere. La persoanele cu miopie, hipermetropie și astigmatism, corneea deviază incorect lumina.

LASIK (keratomileuze in situ asistată de laser) este o procedură chirurgicală cu rezultate bune în corectarea modificărilor refractive. În plus, este o alternativă excelentă la lentilele convenționale.

Cine are nevoie de operație cu laser la ochi?

LASIK este utilizat în prezent ca tratament secundar pe termen lung pentru defecte de refracție ușoară pe retină. Pacienții care necesită această procedură manifestă, de obicei, următoarele tulburări vizuale:

  • Miopie
  • Hipermetropie
  • Astigmatism

Această procedură este recomandată de medicul specialist după evaluarea stării și caracteristicilor globului ocular. Cu toate acestea, operația LASIK nu este potrivită pentru toată lumea. De fapt, Academia Americană de Oftalmologie stabilește următoarele cerințe pentru selecția candidaților:

  • Pacientul trebuie să aibă vârsta de 18 ani sau mai mult (21 este vârsta ideală).
  • A experimentat refracție oculară în ultimele 12 luni.
  • Are o tulburare de refracție pe care LASIK o poate corecta.
  • Corneele sale sunt sănătoase, groase și au o acuitate vizuală corectabilă mai mare de 6/18.

La fel, este esențial ca pacientul să nu aibă afecțiuni oculare și sistemice care îngreunează procedura sau compromit sănătatea pe termen lung – cataractă, keratocon, keratită sau glaucom avansat. De asemenea, studiile menționează strabismului sau ambliopia printre contraindicațiile relative.

Femeie care se gândește la intervenția chirurgicală LASIK
Criteriile pentru accesarea intervenției chirurgicale LASIK sunt specifice. Intervenția nu este potrivită oricui.

Pregătirea procedurii

Chirurgia oculară cu laser LASIK este o procedură ambulatorie care durează 15 până la 30 de minute. Cu toate acestea, nu trebuie tratată cu ușurință. Câteva recomandări importante sunt:

  • Exprimă-ți așteptările discutând cu un oftalmolog care îți poate explica cele mai probabile rezultate. Majoritatea pacienților trebuie să poarte în continuare ochelari după operație când citesc sau conduc noaptea.
  • Fii pregătit pentru cost, deoarece operația LASIK este ambulatorie și electivă și nu este acoperită de companiile de asigurări. În acest sens, este crucial să afli costul și să te asiguri că ai resursele necesare.
  • Pune pe cineva să vină și să te ducă înapoi acasă, deoarece vederea ta nu va fi complet adaptată sau recuperată la sfârșitul procedurii.
  • Evită utilizarea produselor cosmetice, cum ar fi machiajul, cremele sau loțiunile lângă ochi, în ziua operației. De fapt, oftalmologul poate sugera o rutină de curățare a globului ocular și a zonelor adiacente în zilele dinaintea procedurii.
  • Anxietatea este inevitabilă, dar încearcă să rămâi calm, eliminând gândurile alarmante din minte. Concentrează-te în schimb pe beneficiile pe care le va oferi operația pe termen lung.

Intervenția chirurgicală LASIK: care este procedura?

Acest tip de procedură are loc în cabinetul oftalmologului sau într-un centru chirurgical. În primul rând, specialiștii vor explora globul ocular în detaliu, astfel încât să evalueze elementele de refracție și să stabilească parcursul operației.

Odată ajuns la centru, specialistul îți va explica procedura și te va îndruma spre sala de operație. În sala de operație, personalul îți va cere să te așezi pe un scaun înclinat și să privești în sus. Medicul îți poate administra un analgezic sau anestezic dacă ești prea nervos.

Pentru început, ți se vor pune picături oftalmice anestezice pe globul ocular, ceea ce va reduce disconfortul în timpul procedurii. Apoi, specialistul va amplasa un specul și un mic inel de aspirație care va ține ochiul deschis și te va împiedica să clipești.

Folosind un mic laser sau microkeratom, chirurgul va face o tăietură în cornee și va crea un lambou. Ulterior, medicul va plia pleoapa pentru a avea acces la structurile lezate.

Specialistul va remodela părți ale corneei cu un laser programat. În cele din urmă, va pune înapoi bucata de țesut îndepărtată la început. Incizia se va vindeca fără a fi nevoie de cusături.

În timpul procedurii, medicul îți va cere să-ți fixezi ochii pe un punct de lumină pentru a evita mișcarea acestora cât mai mult posibil. De asemenea, este posibil să simți un ușor miros la începutul remodelării corneei. Majoritatea pacienților cred că miroase a păr ars.

Chirurgul va urma procedura de mai sus la nivelul fiecărui glob ocular (dacă ambii ochi necesită corecție). De obicei, intervențiile au loc în aceeași zi.

Recuperarea

Pacienții prezintă disconfort, cum ar fi arsurile, uscăciunea sau mâncărimile globului ocular imediat după finalizarea intervenției chirurgicale LASIK. Pentru aceasta, specialistul va prescrie picături oftalmice pentru a lubrifia ochii și a reduce disconfortul.

Medicul va plasa un element de protecție deasupra ochiului sau va solicita utilizarea unuia atunci când dormi pentru a facilita procesul de vindecare. În plus, trebuie să te relaxezi și să te odihnești după procedură.

Recuperarea și stabilizarea vederii vor fi treptate. Rezultatele reale vor apărea după o perioadă de două sau trei luni. Medicul va aranja cel mai probabil mai multe întâlniri ulterioare pentru reevaluare și urmărire.

Este important să-ți iei câteva săptămâni de pauză înainte de a reveni la activitățile zilnice normale, mai ales dacă practici sporturi extreme sau înoți. Renunță la utilizarea produselor cosmetice pentru ochi pentru o perioadă rezonabilă de timp.

Beneficiile intervenției chirurgicale LASIK

Principalul avantaj al acestei proceduri constă în posibilitatea de a efectua toate activitățile zilnice fără a fi nevoie de ochelari de corecție sau lentile de contact. De fapt, 90% dintre oameni obțin o vedere 20/20 și 20/40 fără ochelari după operație.

Este o procedură eficientă cu stabilizare rapidă postoperatorie demonstrată, superioară celorlalte intervenții de același tip. În plus, există un număr redus de complicații, cum ar fi opacitățile corneene sau cataracta.

Rezultatele superioare sunt invers legate de gradul de implicare oculară inițială. Prin urmare, prognosticul va fi mai favorabil dacă există un nivel scăzut de daune refractare.

Pacient care are parte de intervanția chirurgicală LASIK
Procedura cu laser este eficientă; estimările indică faptul că până la 90% dintre pacienți simt o îmbunătățire notabilă.

Riscuri și dezavantaje posibile ale intervenției chirurgicale LASIK

Intervenția chirurgicală LASIK poate provoca efecte secundare și complicații. Majoritatea afecțiunilor sunt temporare și dispar în câteva săptămâni sau luni. Unele dintre cele mai frecvente manifestări secundare asociate cu LASIK sunt:

  • Durere oculară
  • Ochi uscați
  • Vedere neclară
  • Arsură sau usturime în ochi
  • Disconfort sau sensibilitate la lumina directă
  • Inele colorate în jurul luminilor
  • Ochi roșii
  • Infecția ochiului

La unii pacienți, operația a dus la corecții nefavorabile cu rezultate oculare mai slabe decât înainte de intervenție, chiar și cu lentile de mărire. La fel, procedura poate declanșa pierderea vederii și modificări permanente ale acesteia, dar acest lucru este destul de rar.

Intervenția chirurgicală LASIK este o procedură electivă care nu este potrivită pentru toată lumea

Aceasta este una dintre procedurile cu cea mai mare rată de succes în corectarea tulburărilor de refracție. Cu toate acestea, trebuie să evaluezi argumentele pro și contra atunci când alegi acest tip de intervenție.

Prin urmare, nu te supune unei intervenții chirurgicale refractive dacă nu este prea incomod să utilizezi ochelari. Este important să discuți cu un oftalmolog care îți poate răspunde la orice întrebare. Poți discuta despre opțiunile care se potrivesc cel mai bine nevoilor tale individuale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Miranda Hernández I, Barroso Lorenzo R, Perea Hevia L, Ramos Perera Y. Selección del paciente para cirugía refractiva: actualización. Rev Cubana Oftalmol. 2015; 28 (3).
  • Moreno R, Srur M, Nieme C. Cirugía refractiva: indicaciones, técnicas y resultados. Revista Médica Clínica Las Condes. 2010;21(6):901-910.
  • Lawless M, Hodge C. LASIK. Int Ophthalmol Clin. 2013 Winter;53(1):111-28.
  • Wilkinson JM, Cozine EW, Kahn AR. Refractive Eye Surgery: Helping Patients Make Informed Decisions About LASIK. Am Fam Physician. 2017 May 15;95(10):637-644.
  • Tse SM, Farley ND, Tomasko KR, Amin SR. Intraoperative LASIK Complications. Int Ophthalmol Clin. 2016 Spring;56(2):47-57.
  • LASIK: What You Should Know. Am Fam Physician. 2017 May 15;95(10):Online.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.