Ce este aparatul dentar invizibil? - Doza de Sănătate
 

Ce este aparatul dentar invizibil?

Aparatele dentare invizibile sunt dispozitive ortodontice inovatoare. Sunt foarte atractive pentru că oferă un rezultat mai estetic decât aparatele tradiționale. În acest articol, vei descoperi tot ce trebuie să știi despre ele!
Ce este aparatul dentar invizibil?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Ce este aparatul dentar invizibil? Acesta este un dispozitiv ortodontic transparent, folosit pentru corectarea și reglarea poziției dinților. Este foarte inovator și atractiv, deoarece arată mult mai bine decât aparatul dentar clasic care acoperă de obicei cea mai mare parte a dinților. Dar în ce constă acesta mai exact? Care sunt avantajele sale? Află totul în acest articol!

Ce este ortodonția?

Ortodonția este o ramură a stomatologiei care studiază, previne și tratează dimensiunea, poziția și forma anormală a dinților și a maxilarului. Aceasta își propune să corecteze aceste anormalități pentru ca pacientul să aibă o sănătate orală optimă, un zâmbet frumos și dinți corect aliniați.

Ortodontiștii recurg, de obicei, la diferite dispozitive pentru a corecta dinții. Cele mai utilizate dispozitive sunt aparatele dentare. Acestea sunt structuri metalice sau ceramice pe care stomatologii le atașează de dinți pentru a le corecta poziția.

Deasupra lor, ortodontiștii plasează anumite tipuri de arcuri din sârmă cu grosimi diferite. Aceste arcuri permit pacienților să-și miște dinții, deoarece generează forțe de frecare asupra aparatului dentar.

Datorită progreselor științifice, ortodonția a parcurs un drum lung și a reușit să efectueze aceste modificări cu ajutorul aparatelor dentare care sunt încorporate pe dinți. Astfel, acestea sunt practic invizibile.

Medic care poziționează aparatul dentar invizibil

Ortodonția oferă tratamente care ajută la corectarea tulburărilor de structură maxilo-facială.

Ce este aparatul dentar invizibil?

Aparatul dentar invizibil este un tratament ortodontic care utilizează materiale transparente. Pentru montarea acestui dispozitiv, medicul trebuie să realizeze o matriță a dinților pacientului, precum și o reprezentare 3D și un model computerizat al pozițiilor curente și dorite ale acestora.

Aparatele dentare invizibile sunt confecționate dintr-un material termoplastic de 0,5 mm grosime, ceea ce înseamnă că abia se observă. Pentru a ajuta mișcarea dinților, în afară de aparatele dentare transparente, specialiștii folosesc uneori și mici bile transparente pe care le aplică pe dinți, numite bracket-uri.

Bracket-urile ajută aparatele dentare transparente să facă mișcările pe care au fost planificate să le facă. Trebuie să fie înlocuite cu alte aparate în 10 până la 15 zile. În plus, tratamentul durează între patru luni și doi ani, în funcție de gradul de corecție pe care îl solicită fiecare pacient.

Este important să reții că acest tip de tratament ortodontic nu poate rezolva toate problemele. Este recomandat pentru mici ajustări, corectarea rotației, etc. Medicii specialiști recomandă aparatele dentare clasice pacienților care au nevoie de un grad mai mare de corecție.

Avantajele aparatului dentar invizibil

Acum că am aflat ce este aparatul dentar invizibil, vom trece în revistă avantajele utilizării sale:

  • Este un tratament cu rezultate estetice plăcute.
  • Prin utilizarea sa, se evită frecarea, rănile și abcesele ce pot fi cauzate de aparatele dentare clasice cu sârme. Aparatul dentar invizibil oferă mai mult confort pacientului.
  • Permite o mai bună igienă orală. Pacienții pot să îndepărteze aparatele dentare invizibile înainte de periaj pentru a putea să se spele pe dinți în mod normal. Periajul cu aparatele tradiționale montate este mai dificil, ducând la acumularea plăcii bacteriene în apropierea gingiilor, ceea ce provoacă gingivită și inflamația gingiilor.
  • Medicii creează aparatul dentar invizibil folosind o matriță a dinților pacientului, ceea ce înseamnă că tratamentul este complet personalizat.
  • Permițând o igienă mai bună, pacienții prezintă un risc mai mic de apariția a cariilor, gingivitei și petelor pe dinți.
  • Pentru ajustări minore, aparatele dentare invizibile dau același randament ca și cele tradiționale. De fapt, în unele cazuri, rezultatele pot fi mult mai rapide decât în cazul aparatelor clasice.
Aparatul dentar invizibil

Aparatul dentar invizibil este alegerea multor pacienți deoarece, atunci când este aplicat pe dinți, oferă rezultate mult mai plăcute din punct de vedere estetic.

Dezavantajele aparatului dentar invizibil

  • Pacienții trebuie să poarte aparatul dentar invizibil cel puțin 20 de ore pe zi pentru a obține efectul dorit. Acesta nu poate fi îndepărtat decât înainte de a mânca și a peria dinții.
  • Dacă pacientul nu poartă aparatul din cauza neglijenței, tratamentul poate dura mai mult și acest lucru îi poate agrava starea de sănătate.
  • Pacienții cu bruxism pot distruge aparatul dentar invizibil, ceea ce înseamnă că trebuie schimbat mai des.
  • Aparatul dentar invizibil are un preț de achiziție mai mare decât aparatul dentar clasic.

Atât copiii, cât și adulții pot utiliza aparatul dentar transparent. Trebuie însă să reții că acesta este un tratament secundar al altor patologii orale, ceea ce înseamnă că trebuie să ai mai întâi grijă de plombe, curățarea dentară, obturațiile de canal și alte probleme de sănătate orală.

Concluzie

Aparatele dentare invizibile reprezintă un tratament ortodontic inovator. Acestea le permit pacienților să obțină rezultatele dorite fără a fi frustrați de aspectul neplăcut al aparatelor dentare clasice cu sârme și bracket-uri vizibile.

Utilizând tehnologia 3D, aparatul poate fi personalizat continuu, deoarece programele computerizate le permit medicilor să monitorizeze mult mai atent evoluția pacientului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Anbuselvan GJ, Karthi M, Raja S, Prabhakar K, Mahabob MB. Advancement of orthodontic and craniofacial research sites in the last three decades. J Pharm Bioallied Sci. 2012;4(Suppl 2):S283–S284. doi:10.4103/0975-7406.100273
  • Kumar, K., Bhardwaj, S., & Garg, V. (2018). Invisalign: A Transparent Braces. Journal of Advanced Medical and Dental Sciences Research. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.21276/jamdsr
  • AH Ali, S. A., & Miethke, H. R. (2017). Invisalign®, an innovative invisible orthodontic appliance to correct malocclusions: advantages and limitations. Dental Update. https://doi.org/10.12968/denu.2012.39.4.254
  • Malik, O. H., McMullin, A., & Waring, D. T. (2013). Invisible orthodontics part 1: invisalign. Dental Update.
  • McMullin, A., Waring, D. T., & Malik, O. H. (2017). Invisible orthodontics part 2: lingual appliance treatment. Dental Update. https://doi.org/10.12968/denu.2013.40.5.391
  • Waring, D. T., McMullin, A., & Malik, O. H. (2017). Invisible orthodontics part 3: aesthetic orthodontic brackets. Dental Update. https://doi.org/10.12968/denu.2013.40.7.555

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.