Ce este demența vasculară? - Doza de Sănătate
 

Ce este demența vasculară?

Dacă suferi de demență vasculară, cel mai probabil simptomele pe care le resimți se vor agrava progresiv, mai degrabă decât treptat, așa cum se întâmplă la pacienții cu Alzheimer. Cu toate acestea, există câteva modalități de a-ți îmbunătăți calitatea vieții atunci când suferi de această afecțiune.
Ce este demența vasculară?

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ce este demența vasculară? Aceasta este al doilea tip de demență ca și frecvență de apariție, după maladia Alzheimer. Demența vasculară reprezintă între 10 și 20% din cazurile de demență.

La fel ca toate celelalte tipuri de demență, și cea vasculară este caracterizată prin deficiență cognitivă. Aceasta se referă la pierderea sau deteriorarea unor facultăți mintale, cum ar fi memoria, raționamentul sau comportamentul.

Demența vasculară este cauzată de leziuni produse de boli cerebrovasculare. Ceea ce se întâmplă este faptul că anumite zone ale creierului nu primesc suficient sânge și suferă leziuni. În acest articol, îți vom explica de ce apare demența vasculară, precum și care sunt simptomele și tratamentul acesteia.

Ce este demența vasculară?

Pentru diagnosticarea demenței vasculare, trebuie îndeplinite câteva cerințe de bază. În primul rând, există criterii pentru stabilirea diagnosticului de demență. După cum am menționat mai sus, criteriile se bazează pe deteriorarea facultăților mintale. Pentru a măsura această deteriorare, medicii folosesc diferite teste și chestionare.

În al doilea rând, trebuie să existe dovezi ale bolii cerebrovasculare. Acest lucru poate fi observat consultând istoricul de probleme vasculare ale pacientului sau examinând anumite semne în timpul controlului medical.

De asemenea, medicii apelează la imagistică, cum ar fi scanările CT sau RMN, pentru a observa posibilele leziuni cerebrale.

Un accident vascular cerebral poate provoca demență vasculară, dar nu o va face întotdeauna. De fapt, demența vasculară poate fi cauzată și de alte tulburări care afectează vasele de sânge. Orice afecțiune care scade fluxul sanguin cerebral, cum ar fi ateroscleroza, poate provoca demență vasculară.

Există mai mulți factori de risc pentru demența vasculară. Diabetul sau hipertensiunea, nivelul ridicat de colesterol și fumatul cresc riscul apariției acestei afecțiuni. Așadar, ținerea sub control a acestor factori poate reduce incidența bolii.

Persoană care refuză să consume tutun

Simptome ale demenței vasculare

Simptomele demenței vasculare variază în funcție de partea creierului afectată de un flux sanguin redus. În general, simptomele sunt similare cu cele ale altor tipuri de demență.

În primul rând, pacientul se poate simți dezorientat și poate avea dificultăți de concentrare. De asemenea, capacitatea sa de a-și organiza gândurile scade. Unul dintre cele mai alarmante simptome este pierderea de memorie.

Alte simptome comune sunt:

  • Mersul nesigur
  • Incapacitatea de a controla eliberarea de urină.
  • Dificultăți în îndeplinirea sarcinilor care înainte erau ușoare pentru pacient
  • Probleme de limbaj
  • Schimbări ale stării de dispoziție sau schimbări de personalitate
  • Pierderea abilităților sociale
  • Depresie
  • Tulburări de somn
  • Halucinații sau deziluzii

Simptomele pot fi mai evidente și subite atunci când demența vasculară se manifestă după un accident vascular cerebral. În alte situații, acestea se agravează progresiv. Acest lucru permite, de obicei, un diagnostic diferențiat de maladia Alzheimer, care se dezvoltă treptat.

Cu toate acestea, demența vasculară se poate dezvolta și subtil sau treptat. Pe măsură ce boala progresează, simptomele devin mai evidente și mai grave. Pacienții care suferă de demență vasculară ajung în cele din urmă în imposibilitatea de a se îngriji.

Cum poți să previi demența vasculară

Protejarea sănătății vaselor de sânge este esențială. După cum am menționat mai sus, menținerea tensiunii arteriale în limite normale este unul dintre cei mai importanți pași. De asemenea, trebuie să ții sub control sau să împiedici apariția diabetului. Îți recomandăm să adopți o dietă echilibrată și să faci exerciții fizice cât mai des posibil.

De asemenea, este foarte important să renunți la fumat, deoarece tutunul dăunează vaselor de sânge. În mod similar, trebuie să-ți menții un nivel normal de colesterol. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral. Tocmai de aceea dieta pe care o urmezi este atât de importantă.

Nu există un tratament eficient pentru demența vasculară. Tratamentul se concentrează, de obicei, pe gestionarea factorilor de risc și ameliorarea pe cât posibil a simptomelor. Așadar, este foarte important să ții cont de măsurile preventive enumerate mai sus.

Cum se stabilește diagnosticul de demență vasculară?

Acum că am aflat ce este demența vasculară, să vedem cum este stabilit diagnosticul acesteia.

Această afecțiune este diagnosticată după probabilitatea ca simptomele pacientului să fie cauzate de o problemă vasculară. Această probabilitate crește în funcție de existența unui accident vascular cerebral și a unei alte afecțiuni cardiace sau a vaselor de sânge.

Pentru un diagnostic corect de demență vasculară, sunt efectuate și analize de sânge. Medicii specialiști se concentrează asupra nivelului de colesterol și zahăr din sânge și, de asemenea, iau în calcul prezența anemiei sau a altor boli. Testele imagistice și ecografiile arterelor carotide sunt, de asemenea, efectuate pentru a determina starea acestora.

Testele neuropsihologice ajută la diferențierea tipurilor de demență. Medicii evaluează capacitatea pacientului de a vorbi, de a scrie și de a lucra cu cifre, printre altele.

Pacienții care suferă de demență vasculară au adesea dificultăți în a rezolva o problemă. Cu toate acestea, le este mai ușor să învețe lucruri noi și să rețină informații decât pacienților care suferă de maladia Alzheimer.

Concluzie

Este foarte important să adopți un stil de viață sănătos pentru a preveni apariția demenței vasculare. Consumul de alimente sănătoase și practicarea frecventă de exerciții fizice sunt doi piloni de bază ai prevenției. Dacă în ciuda acestui fapt, primești semnale de avertizare de la organismul tău, nu ezita să mergi la medic cât mai curând posibil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.