Informații despre paralizia cerebrală
Paralizia cerebrală este un tip de dizabilitate cauzată de o leziune cerebrală. Această vătămare limitează activitatea persoanei, deoarece afectează atât mobilitatea, cât și postura. În cele ce urmează, îți oferim cele mai importante informații despre paralizia cerebrală.
În Spania, de exemplu, se estimează că 1 din 500 de bebeluși are paralizie cerebrală. Este o tulburare comună și provoacă handicap. În acest articol, vei afla mai multe despre paralizia cerebrală și diferitele tipuri existente.
Ce trebuie să știu despre paralizia cerebrală?
Leziunea cerebrală care duce la paralizie cerebrală (PC) apare de obicei în timpul dezvoltării fătului sau în primii ani de viață. De asemenea, pacienții care suferă de paralizie cerebrală au adesea deficiențe emoționale sau intelectuale. Prin urmare, această afecțiune provoacă dizabilități multiple.
Informații despre paralizia cerebrală
Paralizia cerebrală se referă la un set de tulburări care afectează mișcarea, echilibrul și postura unei persoane. Apare de obicei în primii ani de viață, deoarece de cele mai multe ori vătămarea care o provoacă apare în timpul sarcinii.
Paralizia cerebrală este, de obicei, însoțită și de alte probleme. De exemplu, sarcini precum mersul pe jos sau scrisul sunt deosebit de dificile pentru cei care suferă de această boală.
De asemenea, persoanele cu paralizie cerebrală suferă frecvent de boli și dizabilități mintale suplimentare. Însă totul depinde de locația și amploarea leziunii cerebrale.
Din păcate, paralizia cerebrală este o afecțiune permanentă. Acest lucru apare din cauza faptului că leziunile cerebrale și leziunile neurologice auxiliare sunt ireversibile. Deoarece majoritatea cazurilor apar înainte ca pacientul să împlinească trei ani, simptomele sunt adesea vizibile destul de devreme.
Îți recomandăm:
Simptome ale paraliziei cerebrale
Paralizia cerebrală este de obicei observată la bebeluși, deoarece poate fi dificil pentru ei să stea în șezut, să se târască și chiar sa zâmbească. Mai mult decât atât, această boală modifică tonusul muscular în diferite moduri, în funcție de tipul de paralizie.
Însă simptomele acestei boli nu sunt legate doar de mișcare. Paralizia cerebrală poate provoca, de asemenea, probleme de auz sau dificultăți în recunoașterea și interpretarea senzațiilor prin atingere (agnozie). De asemenea, poate provoca o lipsă de coordonare, tulburări de atenție sau dischinezie.
Tipuri de paralizie cerebrală
Există mai multe tipuri de paralizie cerebrală, fiecare având simptome diferite:
- Paralizia spastică: persoanele care suferă de acest tip de paralizie cerebrală au o mulțime de dificultăți în controlul mușchilor, care tind să se slăbească. De asemenea, paralizia spastică afectează, de obicei, brațele și picioarele.
- Paralizia diskinetică: aceasta constă în mișcări involuntare și lente, care se agravează la oboseală și emoții puternice. De fapt, afecțiunea se îmbunătățește odată cu odihna și somnul. De obicei, este dificil să înțelegem discursul unei persoane care suferă de acest tip de paralizie cerebrală.
- Ataxia: acest tip de paralizie afectează cerebelul, care este partea creierului care controlează echilibrul.
- Paralizia cerebrală mixtă: acest tip de paralizie apare din cauza leziunilor în mai multe zone ale creierului, așadar există o combinație de simptome diferite.
În plus, paralizia cerebrală poate fi clasificată și în funcție de zonele afectate ale creierului. Astfel, avem:
- Hemiplegie (doar pe o jumătate a corpului)
- Paraplegie
- Tetraplegie
- Monoplegie
Afecțiunea este clasificată, de asemenea, și în funcție de severitatea sa. Așadar, paralizia cerebrală poate fi ușoară, moderată sau severă.
Tratamentul paraliziei cerebrale
Acum că ai aflat câteva informații despre paralizia cerebrală, să discutăm și despre opțiunile de tratament. Așa cum am menționat deja, aceasta este o boală permanentă. Din păcate, nu există leac. Cu toate acestea, datorită anumitor tratamente și asistenței medicale, persoanele cu paralizie cerebrală își pot îmbunătăți calitatea vieții.
Pentru a face acest lucru posibil, pacienții trebuie să treacă prin diferite tipuri de terapie, inclusiv fizioterapie, terapie ocupațională și logopedie.
Pentru cel mai bun tratament, există diferite centre de sănătate. Există centre de zi, centre de terapie ocupațională și reședințe speciale. În aceste centre de sănătate, bolnavul poate primi îngrijiri medicale și toate tipurile de terapie menționate mai sus.
Cercetătorii au identificat anumite cauze prevenibile ale paraliziei cerebrale. De exemplu, capul unui copil nu trebuie să fie lovit sau rănit în vreun fel. Trebuie să utilizați echipamente de siguranță, cum ar fi căști și scaune auto adecvate. De asemenea, este important să fii foarte atent la potențialele pericole din locuință și din jurul său.
O altă problemă conexă ar putea fi o incompatibilitate de tip sanguin între mamă și făt. Cu toate acestea, medicul tău ar trebui să detecteze această problemă încă din sarcină și să-ți ofere tratamente pentru a preveni consecințele ulterioare. Prin urmare, mergi la toate controalele medicale necesare în timpul sarcinii.
În același timp, mama trebuie vaccinată împotriva virusului rubeolei (rujeola germană), care poate fi corelat cu paralizia cerebrală.
Te-ar putea interesa:
Concluzie
În mod ideal, pentru a preveni această boală, ai grijă de sănătatea ta în timpul sarcinii. Orice practică riscantă, cum ar fi consumul de tutun sau alcool, poate dăuna fătului. Citește cât mai mute informații despre paralizia cerebrală.
De asemenea, este necesar să te supui tuturor testelor și controalelor importante în timpul sarcinii. Dacă problemele apar mai târziu, ar trebui să te adresezi unui medic care să evalueze corect simptomele copilului tău.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- ¿Qué es? – – ASPACE. (n.d.). Retrieved July 5, 2019, from https://aspace.org/que-es
- ¿Qué es la Parálisis Cerebral? – Federación ASPACE Castilla y León. (n.d.). Retrieved July 5, 2019, from https://www.federacionaspacecyl.org/quienes-somos/que-es-la-paralisis-cerebral/
- Pakhomov, A. M., Prostyakova, V. M., & Ivanov, V. I. (1959). Qualitative determination of glyoxylic acid by paper chromatography. Bulletin of the Academy of Sciences of the USSR Division of Chemical Science, 8(7), 1290–1291. https://doi.org/10.1007/BF00920419
- Parálisis cerebral (para Adolecentes) – KidsHealth. (n.d.). Retrieved July 5, 2019, from https://kidshealth.org/es/teens/story-cerebral-palsy-esp.html