3 moduri de a echilibra chimia creierului - Doza de Sănătate
 

3 moduri de a echilibra chimia creierului

O plimbare zilnică de 30 de minute constituie o modalitate excelentă de a echilibra chimia creierului. Această activitate stimulează producția de serotonină și ne ajută să ne simțim mult mai bine.
3 moduri de a echilibra chimia creierului

Ultima actualizare: 29 aprilie, 2019

Chimia creierul ne face mai predispuși la anumite stări afective. Acest proces este atât fascinant, cât și complex. Orice dezechilibru sau schimbare la nivelul neurotransmițătorilor ne poate face să experimentăm stări de motivare extremă, tristețe copleșitoare, bucurie radiantă și nu numai. Așadar, este important să cunoaștem anumite moduri de a echilibra chimia creierului, astfel încât să putem face față depresiei.

Aceste alterări biochimice depind de factori multipli. De pildă, există forme endogene ale depresiei, caracterizate printr-un nivelul scăzut de serotonină care provoacă stări de neajutorare, anhedonie și deprimare constantă.

Depresia exogenă depinde nu doar de ceea ce ne înconjoară, ci și de modul în care facem față micilor provocări zilnice și adversității, indiferent dacă este vorba de probleme mărunte sau complexe.

S-a demonstrat că depresia este asociată anumitor aminoacizi și combinării unor neurotransmițători precum serotonina, noradrenalina și dopamina.

Chimia creierului determină stările emoționale. Deși uneori nu avem încotro și trebuie să apelăm la medicamente, în articolul de azi îți propunem câteva strategii complementare. Citește în continuare pentru a descoperi trei moduri de a echilibra chimia creierului.

1. Carența de dopamină și depresia

Bărbat care are nevoie de moduri de a echilibra chimia creierului

Un nivel scăzut de dopamină poate cauza o gamă largă de simptome evidente: oboseală, apatie, schimbări ale dispoziției, scăderea interesului pentru lucrurile care ne înconjoară și chiar depresie. Astfel, depresia care are la bază o carență de dopamină este greu de tratat.

Dopamina este cel mai important neurotransmițător al creierului. Ea mediază comunicarea dintre neuroni și celulele nervoase.

Conform cercetătorilor, dopamina joacă un rol esențial și în ceea ce privește producerea mișcărilor, abilitățile motorii și generarea de energie (sau motivație) pentru a interacționa cu mediul înconjurător.

Cum să-ți crești nivelul de dopamină în mod natural

  • Nivelul dopaminei poate fi mărit cu ajutorul unui aminoacid esențial numit L-fenilalanină.
  • Organismul uman nu poate sintetiza L-fenilalanina în mod natural. Din acest motiv, trebuie să o obținem prin intermediul alimentației.
  • L-fenilalanina ingerată se convertește în tirozină și, simultan, stimulează producția de dopamină.

Putem obține acest aminoacid consumând:

  • Carne
  • Produse lactate
  • Fructe cu coajă lignificată precum migdalele și nucile
  • Semințe (de susan, de floarea soarelui, de dovleac)
  • Banane
  • Sfeclă
  • Ciocolată
  • Ceai verde
  • Suc de afine
  • Suc de noni

Totodată, meditează sau practică sporturi moderate care pot echilibra chimia creierului.

2. Serotonina, hormonul fericirii

Femeie care profită de principalele moduri de a echilibra chimia creierului

Majoritatea medicamentelor antidepresive funcționează astfel: acțiunea lor împiedică o serie de inhibitori să stopeze producția serotoninei. Carența de serotonină îngreunează tratarea depresiei.

  • Un nivel scăzut de serotonină poate cauza stres, mâhnire, gânduri negative și disperare.
  • Acesta este motivul pentru care diverse medicamente antidepresive susțin o producție adecvată a serotoninei.
  • Este bine de știut că putem obține acest efect și în mod natural.

Cum să-ți crești nivelul de serotonină fără medicamente

  • Îmbunătățește-ți dieta. Mărește-ți aportul de banane Cavendish, ciocolată neagră, avocado, pui, pepene verde, afine, lapte și banane plantain (adică aceleași alimente care măresc producția de dopamină).
  • Adoptă un nou hobby. Înscrie-te la un curs de pictură sau de dans, începe să practici yoga.
  • Ascultă muzică. Emoțiile pozitive produse de aceasta ne ajută să ne echilibrăm chimia creierului.
  • Ieși afară din casă și cunoaște oameni noi.

3. Somnul adecvat, pe lista de moduri de a echilibra chimia creierului

Moduri de a echilibra chimia creierului fără medicamente

Somnul inadecvat, nopțile nedormite și dificultățile în a adormi au numeroase consecințe negative. Printre acestea se numără și scăderea nivelului de serotonină, ceea ce poate cauza oboseală, hipersensibilitate și chiar depresie.

Să dormi bine este unul dintre cele mai eficiente moduri de a echilibra chimia creierului. Acest obicei simplu reglează nivelul neurotransmițătorilor și ne ajută să avem o stare emoțională mai puternică, pozitivă și rezistentă.

Cum să dormi mai bine pentru a-ți îngriji sănătatea cerebrală

  • Urmează un program stabil. Servește prânzul și cina la ore fixe și culcă-te mereu la aceeași oră în fiecare noapte.
  • Cu două ore înainte de culcare, redu-ți expunerea la dispozitive electronice. Închide calculatorul, telefonul mobil și tableta.
  • Fă mișcare după-amiaza, dar niciodată imediat înainte de culcare.
  • Stabilește un set de ritualuri nocturne pe care să le urmezi mereu: fă un duș cald, bea o cană de lapte cu miere, citește o carte și relaxează-te în pat.
  • Încearcă să menții o temperatură normală în dormitor. Căldura excesivă și mirosurile intense afectează odihna.

După cum poți vedea, în afară de medicamente, avem la dispoziție și alte multe moduri de a echilibra chimia creierului și a face față depresiei.

Pentru a ieși din această „gaură neagră”, avem nevoie de strategii, resurse psihologice, ajutorul unor cadre medicale și, nu în ultimul rând, obiceiuri de viață mai bune, precum cele prezentate în acest articol.

Ești pregătit să le pui în aplicare?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.