9 simptome legate de serotonina scăzută
 

9 simptome legate de serotonina scăzută

Nivelurile scăzute de serotonină pot provoca modificări ale sănătății mintale, cum ar fi tristețe, depresie, iritabilitate, probleme de somn și agresivitate.
9 simptome legate de serotonina scăzută
Mario Benedetti Arzuza

Scris și verificat de medicul Mario Benedetti Arzuza.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

A avea un nivel scăzut de serotonină se traduce prin disconfort, de la schimbări de dispoziție, până la simptome digestive și cardiace. Acest neurotransmițător, așa cum arată un articol al Centrului Național pentru Informații Biotehnologice , este implicat în reglarea comportamentului, a memoriei și a funcțiilor fiziologice. Descoperiți 9 simptome legate de serotonina scăzută!

Atunci când nivelurile de serotonină scad, organismul suferă un disconfort fizic și emoțional. Astfel, tristețea, iritabilitatea, lipsa de concentrare și tulburările de somn, printre altele, pot indica faptul că există o problemă la nivel cerebral.

Ce este serotonina?

Serotonina este o substanță chimică produsă de celulele nervoase. Acționează ca un neurotransmițător, iar funcția sa principală este de a modula activitatea neuronală și o mare varietate de procese neuropsihologice. Conform informațiilor dezvăluite în Anual Review of Medicine , intervine în funcții biologice precum următoarele:

  • Funcția cardiovasculară
  • Motilitatea intestinală
  • Latența ejaculatorie
  • Controlul vezicii urinare

Cea mai mare parte a serotoninei se găsește în afara sistemului nervos central, cum ar fi în sistemul digestiv și trombocitele din sânge. Este formată dintr-un aminoacid numit triptofan, care este obținut din alimente precum nuci, brânzeturi și carne. Dacă triptofanul scade, același lucru se întâmplă și cu serotonina. În consecință, organismul experimentează simptome fizice și psihologice.

Serotonină  la nivel neuronal

Principalele funcții ale serotoninei

Fiind un neurotransmițător, principala funcție a serotoninei este de a transmite mesaje dintr-o zonă a creierului în alta. Astfel, intervine atât în emoții, cât și în funcțiile cognitive și motorii. Afectează următoarele procese și funcții:

  • Controlează depresia și anxietatea.
  • Crește senzația de bine.
  • Stimulează vindecarea rănilor.
  • Generează greața.
  • Menține sănătatea oaselor.
  • Controlează mișcările intestinale și funcția acestora.
  • Stimulează părțile creierului care controlează somnul și starea de veghe.
  • Influențează funcția sexuală.

Semne ale nivelului scăzut de serotonină

Uneori, dezechilibrele organismului sunt asociate cu o scădere a nivelului de serotonină. Desigur, este o situație care trebuie diagnosticată de medic. Chiar și așa, trebuie să cunoașteți câteva simptome care pot ajuta la detectarea afecțiunii în timp util. Luați notițe!

1. Tulburări de dispoziție

Studiile sugerează că nivelurile scăzute de serotonină joacă un rol important în creșterea anxietății. Această substanță reglează în mare măsură impulsurile și emoțiile. În acest sens, scăderea sa este legată și de următoarele tulburări:

  • Depresie
  • Panică
  • Anxietate generalizată
  • Tulburare obsesiv-compulsivă (TOC)

2. Probleme digestive

95% din acest hormon este produs în intestine. Din acest motiv, deficiența afectează direct procesele gastrointestinale, până la dezvoltarea sindromului de colon iritabil. Prin creșterea nivelurilor hormonului menționat, puteți controla această afecțiune.

3. Deficiență cognitivă

Dincolo de impactul său asupra stării de spirit, serotonina afectează procesele cognitive precum memoria. Astfel, așa cum demonstrează un studiu distribuit de Translational Neuroscience, nivelurile scăzute de serotonină sunt legate de boli precum Alzheimer și schizofrenia.

4. Nevoia de a consuma carbohidrați

Dacă o persoană are serotonină scăzută, este normal ca organismul său să încerce să compenseze acest lucru cu carbohidrați și dulciuri. Aceste alimente ajută la creșterea nivelurilor acestui neurotransmițător în creier. Din acest motiv, persoana în cauză are o mare satisfacție atunci când mănâncă alimente cu mult zahăr.

5. Oboseală

Când nivelul serotoninei este os, energia scade și oboseala se instalează pe termen lung. Persoanele afectate au o senzație de:

Simptome legate de serotonina scăzută la femei tinere

6. Libido scăzut

Nivelurile necontrolate de serotonină au un impact negativ asupra libidoului. Deși scăderea acesteia este adesea asociată cu o dorință sexuală mai mare, deficitul reduce capacitatea de a te conecta emoțional cu partenerul, ceea ce se traduce prin relații sexuale nesatisfăcătoare.

7. Dificultate de a adormi

Un nivel scăzut de serotonină duce la apariția tulburărilor de somn. După cum explică un studiu pubicat de Sleep Medicine Reviews , neurotransmisia serotoninergică joacă un rol important în modularea ritmului circadian, a somnului și a stării de veghe. Prin urmare, dacă hormonul scade, apar următoarele simptome:

  • Insomnie
  • Coșmaruri constante
  • Incapacitatea de a te relaxa
  • Probleme de somn
  • Lipsa de somn profund
  • Probleme de somn noaptea

8. Stimă de sine scăzută

Dacă apar stima de sine scăzută, sentimentele de frustrare sau nemulțumirea față de sine, cauza poate fi un nivel scăzut de serotonină. Acest neurotransmițător este secretul stimei de sine. Lipsa stimei de sine se manifestă și prin comparații, hipersensibilitate la critici și lipsă de încredere.

9. Dureri cronice

Serotonina afectează comportamentul mușchilor; prin urmare, un nivel scăzut al acestui neurotransmițător poate provoca durere cronică. De fapt, cercetările din The Journal of Rheumatology explică faptul că nivelurile serice de serotonină sunt mai scăzute la pacienții cu fibromialgie. Această afecțiune se caracterizează prin dureri severe.

Oboseala pe lista de simptome legate de serotonina scăzută

Credeți că aveți un nivel scăzut de serotonină?

Dacă tocmai ați recunoscut aceste simptome și credeți că aveți un nivel scăzut de serotonină, cel mai bine este să mergeți la medic. Medicul, după efectuarea analizelor corespunzătoare, va stabili dacă este necesar un tratament medicamentos (cum ar fi inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei) sau dacă este suficientă  îmbunătățirea dietei și a stilului de viață.

Desigur, în caz de depresie și tulburări de dispoziție, este esențial și ajutorul psihologic. Este posibil ca problema să necesite o abordare multidisciplinară. Mergeți imediat la medic dacă aveți simptome legate de serotonina scăzută!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.