3 situații când trebuie să eviți efortul fizic - Doza de Sănătate
 

3 situații când trebuie să eviți efortul fizic

Mișcarea este foarte benefică pentru corpul uman, drept pentru care trebuie să o includem în rutina noastră zilnică. Însă există anumite situații când este indicat să evităm efortul fizic.
3 situații când trebuie să eviți efortul fizic
Carlos Fabián Avila

Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Știai că există anumite situații când trebuie să eviți efortul fizic? A face mișcare nu este o invenție modernă. Activitățile fizice au ocupat întotdeauna un loc important în cadrul tuturor societăților.

În Grecia Antică, de pildă, erau implementate diverse programe sportive. Acestea erau considerate a fi esențiale pentru a avea o sănătate optimă, iar cultul frumuseții fizice dobândite prin atletism constituia o modalitate de expresie a puterii.

De ce este bine să facem mișcare?

Sporturile îmbunătățesc performanțele sistemului cardiovascular. Ele produc schimbări hemodinamice, hormonale, neurologice și metabolice. Așadar, putem spune că sporturile fortifică sistemul respirator și echilibrează starea generală de sănătate.

Mișcarea regulată previne osteoporoza, durerile de spate și problemele provocate de posturile corporale incorecte. Dar există și situații când trebuie să eviți efortul fizic. Tipul de activitate în care vrem să ne implicăm și condițiile specifice reprezintă factori esențiali.

Care sunt acele situații când trebuie să eviți efortul fizic?

Situații când trebuie să eviți efortul fizic pentru a-ți proteja inima

Cu toții știm că mișcarea excesivă sau executată greșit este contraproductivă. De pildă, persoanele hipertensive ar trebui să evite să se implice în sporturi solicitante, asemenea activități putându-le agrava starea de sănătate. Dar există multe alte situații când trebuie să eviți efortul fizic.

Iată 3 dintre acestea:

1. Dacă nu ai dormit suficient

Multe persoane au impresia că, după o noapte de insomnie, cea mai bună modalitate de a se înviora este să se antreneze. Însă această idee este total greșită!

Implicarea în activități fizice atunci când nu suntem bine odihniți crește nivelul de stres. Totodată, sistemul imunitar nu va fi pregătit să facă față efortului, iar mijloacele naturale de apărare se vor deteriora.

În plus, îți vei suprasolicita mușchii din cauza lipsei de energie, ceea ce va crește riscul de accidentări. Mușchii sunt suprasolicitați pentru că nu te poți mișca la fel de ușor ca atunci când ești suficient de odihnit.

Dacă ți se întâmplă să nu dormi bine într-o noapte, dar nu vrei să îți întrerupi rutina de exerciții, mergi la plimbare, fă jogging sau execută doar jumătate dintre activitățile tale obișnuite.

2. După ce ai consumat băuturi alcoolice

Situații când trebuie să eviți efortul fizic din cauza consumului de alcool

Consumul de alcool nu îți va cauza probleme dacă vrei să depui efort fizic, atât timp cât nu este vorba de o activitate care necesită precizie. Băuturile alcoolice afectează performanțele și forța fizică, în special coordonarea. Din cauza etanolului, consumatorii de alcool intră într-o stare euforică, urmată de una depresivă. Acest lucru le reduce reflexele în orice situație.

Nu uita, alcoolul are și un efect diuretic, putând provoca deshidratare atunci când faci mișcare. Practic, când depui efort în stare de ebrietate, pierzi mai ușor fluide, vitamine și minerale. În plus, etanolul previne absorbția corectă a nutrienților, determinând câștigul în greutate.

3. După ce te-ai accidentat

Accidentările sunt foarte răspândite în rândul sportivilor. Principalele lor cauze sunt:

  • Mișcările greșite
  • Încălzirea greșită
  • Suprasolicitarea fizică
  • Încălțămintea nepotrivită
  • Lipsa de concentrare

Tipuri de leziuni

Situații când trebuie să eviți efortul fizic precum accidentările

Printre cele mai frecvente leziuni se numără:

  • Traumatismele acute (fracturi, luxații sau tăieturi care survin în urma loviturilor sau forței excesive)
  • Leziunile provocate de suprasolicitare (de pildă, fracturi provocate de tendoanele suprasolicitate sau inflamate, care survin în urma mișcărilor repetitive)

Simptome ale leziunilor

În general, leziunile provoacă simptome ca:

  • Dureri intense, în special la atingerea regiunii afectate
  • Rigiditate și inflamații
  • Imobilizare
  • Rupturi sau fracturi

Dacă experimentezi oricare dintre simptomele menționate, evită efortul fizic. De asemenea, consultă un medic. Apoi, comunică-i antrenorului tău despre leziuni și tratamentul care ți-a fost prescris. Treptat, adoptă o rutină de exerciții terapeutice.

Sfaturi atunci când te antrenezi

  • Dacă vrei să te implici într-o activitate fizică solicitantă, roagă un specialist să te supravegheze.
  • Concentrează-te asupra modului în care execuți mișcările, nu asupra forței fizice. Nu ai nimic de câștigat dacă ridici greutăți mari atât timp cât nu faci acest lucru corect.
  • Fii consecvent și nu te suprasolicita. Mișcarea excesivă pentru perioade scurte de timp nu oferă rezultate la fel de bune ca cea mai puțin intensivă, dar de lungă durată.
  • Încălzește-te. Pentru a preveni accidentările și a-ți crește performanțele, este esențial să te întinzi înainte de a te implica în orice tip de activitate fizică.
  • Dacă vrei să slăbești, începe cu o rutină de exerciții aerobice. Este important și să ridici greutăți, astfel încât să-ți fortifici musculatura.
  • Menține o dietă echilibrată, bogată în vitamine și minerale.
  • Bea multă apă pentru a te putea recupera după ce faci mișcare. Este esențial să consumi acest lichid înainte de, în timpul și după antrenament.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.