5 exerciții împotriva durerii de genunchi

21 ianuarie 2018
Deși următoarele exerciții nu au, în general, un impact major asupra genunchilor, vezi care dintre ele se pretează cel mai bine nevoilor tale înainte de a le include în rutina ta zilnică.

Pe acest blog am discutat frecvent despre importanța de a fi activ. Cu siguranță auzi frecvent că mișcarea este indispensabilă pentru a fi sănătos. Însă, atunci când ne dor genunchii, nu prea ne simțim în stare să depunem efort. Din acest motiv, este important să cunoaștem câteva exerciții împotriva durerii de genunchi.

Desigur, poți opta să nu faci nimic, însă lipsa de activitate fizică va agrava problema, putând chiar intensifica durerea. Dacă nu este tratată la timp, durerea de genunchi ne poate afecta viața de zi cu zi.

Inițial, aceasta poate fi doar o neplăcere care survine din când în când sau consecința unei leziuni severe. Indiferent de cauză, nu trebuie să trecem cu vederea peste acest tip de durere.

În articolul de azi îți propunem 5 exerciții împotriva durerii de genunchi, pe care merită să le încerci.

1. Mersul pe jos

Exerciții împotriva durerii de genunchi ca mersul pe jos

Mersul pe jos este o activitate cu impact redus care nu afectează negativ articulațiile. L-am așezat în capul listei noastre deoarece constituie cel mai simplu și practic exercițiu împotriva durerii de genunchi.

Pe lângă faptul că te ajută să te menții în formă, mersul pe jos în aer liber îți permite să-ți satisfaci necesarul zilnic de vitamina D. Totodată, plimbările te vor ajuta să ameliorezi durerea experimentată.

 • Cel mai bine este să te plimbi pe suprafețe asfaltate, plate și dure.

Deși este indicat să faci o plimbare de 30 de minute în fiecare zi, poți opta și pentru mai multe plimbări scurte.

Chiar dacă durerea este foarte intensă sau survine după câteva minute de mers pe jos, nu trebuie să întrerupi plimbarea. Poți chiar să mărești durata plimbării sau intensitatea exercițiului dacă crezi că picioarele tale sunt suficient de puternice.

2. Ciclismul

Ciclismul este un sport cu impact redus care îți oferă posibilitatea de a opta pentru o bicicletă staționară sau una normală. Mișcările repetitive pe care le execuți când mergi cu bicicleta antrenează tendoanele din jurul genunchilor, precum și mușchii care susțin mișcările articulațiilor.

Dacă ai impresia că această activitate nu va face decât să intensifice durerea, află că nu ai de ce să-ți faci griji. Ciclismul nu exercită presiune asupra genunchilor. Însă este indicat să începi să pedalezi ușor, apoi să mărești viteza pe măsură ce avansezi.

Încearcă să mergi cu bicicleta de 3 sau 4 ori pe săptămână. O sesiune ar trebui să dureze 25-30 de minute. Astfel, îți vei mări masa musculară a picioarelor și capacitatea cardiovasculară.

3. Înotul și gimnastica în apă

Înotul printre exerciții împotriva durerii de genunchi

Pe lista de exerciții împotriva durerii de genunchi se numără și înotul și gimnastica în apă. În primul rând, aceste activități nu solicită deloc genunchii. De asemenea, ele sunt ideale pentru persoanele care au suferit o leziune și nu pot practica alte sporturi.

Apa susține greutatea corporală. Drept rezultat, poți să te antrenezi în aceasta pentru a-ți crește rezistența și elasticitatea, genunchii tăi nefiind forțați. În apă poți să sari, să te întorci și să te răsucești fără a simți durere.

Înotul și gimnastica în apă reprezintă activități recomandate celor care suferă de artrită, osteoporoză și fibromialgie.

4. Banda de alergare

Mersul pe jos nu ți se pare a fi o activitate fizică destul de provocatoare? Dacă răspunsul tău la această întrebare este da, ia în considerare varianta de a folosi o banda de alergare.

Acest aparat te antrenează într-un mod similar ca mersul pe jos, drept pentru care nu va face rău genunchilor. Însă benzile de alergare îți permit să modifici variabile precum viteza și înclinarea pantei, astfel încât să ai o sesiune mai interesantă.

 • Dacă vrei să-ți fortifici picioarele și să-ți mărești capacitatea cardiovasculară, banda de alergare este exact ceea ce cauți.
 • Începe cu un antrenament zilnic de 15-20 de minute, pentru a permite picioarelor tale să se obișnuiască cu mișcarea.
 • Pe măsură ce picioarele tale devin mai puternice, poți să mărești viteza sau durata.

5. Yoga și Pilates, printre cele mai interesante exerciții împotriva durerii de genunchi

Exerciții împotriva durerii de genunchi practicate în sală

Ultimele exerciții împotriva durerii de genunchi pe care ți le prezentăm sunt yoga și Pilates. Aceste două antrenamente cu impact redus sunt foarte simple. Nu ai nevoie decât de spațiu suficient și vei obține beneficii precum:

 • Corectarea posturii corporale
 • Creșterea rezistenței mușchilor
 • Pierderea în greutate
 • Fortificarea corpului
 • Relaxarea minții

Primele sesiuni de yoga și Pilates ar trebui supravegheate de un specialist. Posturile sunt simple, dar pot cauza dureri de spate dacă sunt executate greșit.

Câteva sfaturi finale

Acum că știi care sunt cele mai bune exerciții împotriva durerii de genunchi, reține că:

 • Nu este bine să te suprasoliciți. Începe cu 3 sesiuni de 15-20 de minute în fiecare săptămână.
 • Antrenează-te doar sub supravegherea unui specialist.
 • Cere opinia medicului tău înainte de a adopta orice rutină de exerciții. Dacă ai o leziune invazivă, cel mai probabil acesta îți va interzice anumite tipuri de activități fizice.
 • Poartă încălțăminte adecvată. Nu este o idee bună să ieși la plimbare cu adidași noi, aceștia putând cauza bătături. Totodată, încălțămintea veche ar putea fi prea uzată, facilitând alunecarea și fracturile.
Te-ar mai putea interesa