5 idei pentru case minimaliste - Doza de Sănătate
 

5 idei pentru case minimaliste

Scopul caselor minimaliste este de a oferi lucrurile esențiale traiului, de a te ajuta să apreciezi frumusețea lucrurilor și de a-ți înlesni concentrarea, ceea ce poate fi dificil atunci când ai prea multe decorațiuni în jur.
5 idei pentru case minimaliste

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Minimalismul este unul dintre cele mai apreciate curente în domeniul designului. Dacă vrei să știi ce presupune acesta sau dacă vrei câteva sfaturi ingenioase pentru locuința ta, aceste 5 idei pentru case minimaliste îți vor fi de mare ajutor.

Ce înseamnă case minimaliste? Minimalismul este un curent arhitectural care, așa cum și numele o sugerează, se concentrează pe necesarul minim sau elementele esențiale.

Ludwig Mies van der Rohe, un cunoscut arhitect germano-american al secolului al XX-lea, a fost primul ce a promovat această idee. O singură propoziție a sa este suficientă pentru a sintetiza esența acestui trend: „Mai puțin înseamnă mai mult”.

Casele minimaliste ies în evidență prin simplitatea lor și abilitatea de a evidenția lucrurile grație acesteia. Cei care creează aceste case doresc să obțină un spațiu armonios și funcțional. Desigur, aceștia nu neglijează latura estetică. Mai degrabă, încearcă să elimine detaliile lipsite de relevanță.

Living modern minimalist

Minimalismul poate fi folosit atât pentru exteriorul casei, cât și pentru designul interior. Când vine vorba de decorarea spațiului interior, minimalismul se concentrează în principal pe ordine și alegerea unui loc concret pentru fiecare obiect.

Caracteristicile principale ale minimalismului

  • Simplitate;
  • Funcționalitate;
  • În general, strictul necesar;
  • Eliminarea obiectelor care nu sunt esențiale;
  • Natura și lumina joacă un rol esențial în design;
  • Predomină liniile drepte și formele geometrice;
  • Se folosesc, de obicei, scheme monocrome de culoare și mai ales nuanțe neutre.

Pentru a pune în practică aceste lucruri, casele minimaliste folosesc lemn, sticlă, oțel inoxidabil, crom, marmură și granit. Când vine vorba despre decorațiuni, sunt preferate materiale precum lemnul și piatra.

5 idei pentru case minimaliste

Acum că am prezentat principalele caracteristici ale minimalismului, putem trece la o listă de idei pentru case minimaliste. Poți ține cont de ele pentru proiectele tale viitoare sau le poți adapta pentru locuința ta, pentru a profita din plin de acest curent arhitectural.

1. Pune totul în ordine în cameră

Idei pentru case minimaliste cu dormitor mare

Ordinea este esențială când vine vorba de minimalism. Așadar, cel mai bine este să eviți să-ți arunci hainele peste tot sau să le agăți prin cameră. Decorează-ți camera pornind de la acest principiu: Dacă îți faci un selfie în cameră, nu trebuie să vezi în fundal altceva în afară de elementele esențiale acesteia.

Cei mai mari aliați ai minimalismului în dormitor sunt dulapurile mari, în mod ideal încadrate în perete. Ai nevoie și de cel puțin o comodă; există pe piață numeroase modele pe care le poți achiziționa.

În cele din urmă, ar fi ideal să înlocuiești noptierele micuțe de lângă pat cu unele încăpătoare. Evită covoarele și fotografiile de umplutură. Imprimeurile florale nu se potrivesc nici ele acestui decor.

2. Perdelele albe oferă impresia de spațiu mai amplu

Așa cum am menționat mai sus, stilul minimalist este auster. Așadar, profitarea de lumina naturală este unul dintre scopurile sale principale. Optează pentru ferestre mari și perdele sau draperii albe, realizate din materiale translucide.

Contrar culorilor închise, tonurile deschise au tendința de a oferi impresia de spațiu mai amplu și de a spori luminozitatea. Un detaliu pe care îl poți adăuga este o oglindă mare: reflexia creează un efect notabil de lărgire a spațiului.

3. Alege stilul practic în baie

Idei pentru case minimaliste

Câteva dintre aceste idei pentru case minimaliste pot fi puse în aplicare și în baie. Ne referim la lumina naturală, concentrarea pe funcționalitatea obiectelor și utilizarea acestora în culori deschise, simple.

Un sfat excelent pentru baie este utilizarea ușilor culisante, deoarece acestea permit economisirea spațiului. Cheia unui design reușit este simplitatea: folosește numai linii geometrice.

Alte idei interesante pentru băi minimaliste:

  • Folosește oglinzi mari.
  • Alege căzi și vase de toaletă cu forme geometrice.
  • Optează pentru culoarea alb ca și bază și adaugă doar pete de culoare.
  • Folosește materiale precum lemnul și piatra pentru decorațiuni.
  • Montează niște dulapuri sau achiziționează coșuri pentru depozitarea lucrurilor.

4. Creează o bucătărie funcțională

Continuăm lista de idei pentru case minimaliste cu sfaturi pentru bucătărie. În această cameră, culorile predominante sunt tonurile de gri, iar mobila are formă geometrică. Materialele folosite pentru a obține efectul dorit sunt aluminiul, marmura și granitul.

Blaturile de lucru sunt folosite adesea în bucătăriile minimaliste. Poți poziționa aparatele electrocasnice sub acestea pentru a câștiga spațiu. Același lucru se întâmplă și cu frigiderul: îț poți încorpora în mobilă sau perete. De asemenea, trebuie să profiți la maxim de lumina naturală.

5. Lasă spațiu pentru toată lumea în living

Idei pentru case minimaliste cu spații deschise

Pe lângă urmarea tuturor sfaturilor de mai sus, nu ar trebui să pui multă mobilă în livingul minimalist. Ferestrele mari reprezintă o caracteristică esențială, la fel ca și numărul mare al corpurilor de iluminat.

Este permisă îmbinarea culorilor neutre cu cele puternice, însă fără a exagera. Poți opta pentru un obiect de mobilier, o canapea sau o pictură; totul este să nu exagerezi.

Evită cu orice preț covoarele și decorațiunile care nu sunt necesare. Tehnologia este însă binevenită. Televizoarele moderne oferă un aspect aparte întregii camere. De asemenea, pentru că țintești spre funcționalitate, este o idee excelentă să atașezi și un sistem audio televizorului, pentru a te bucura de un film de calitate.

Deși nu necesită multe lucruri, casele minimaliste îți solicită creativitatea și imaginația. Aceste idei pentru case minimaliste pot reprezenta pentru tine un punct de plecare: adu-le o notă personală și apucă-te de treabă!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.