10 trucuri pentru a-ți menține casa curată - Doza de Sănătate
 

10 trucuri pentru a-ți menține casa curată

Menținerea ordinii și a curățeniei în locuință necesită mult efort, mai ales dacă nu ai prea mult timp la dispoziție. Iată 10 trucuri care te vor ajuta să îndeplinești cu succes această misiune dificilă. 
10 trucuri pentru a-ți menține casa curată

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Deși ne-ar plăcea să avem întotdeauna o locuință imaculată, ritmul alert al vieții cotidiene nu ne permite să investim prea mult timp în această direcție, cel puțin nu în fiecare zi a săptămânii. Din fericire, există mai multe trucuri pentru a-ți menține casa curată cu un minim efort. Descoperă-le în rândurile care urmează.

Trucuri pentru a-ți menține casa curată

1. Stabilește-ți un program zilnic

La fel ca un antrenament bine stabilit pentru sala de fitness, de exemplu, este necesar să îți creezi și un program zilnic cu sarcini domestice. În mod simplu și rapid, vei reuși să menții toate lucrurile la locul lor.

Fă o listă cu toate sarcinile gospodărești pe care trebuie să le îndeplinești, cum ar fi spălatul rufelor, măturatul, datul cu mopul, curățarea căzii, aranjarea hainelor în dulap, etc.

După ce ai făcut lista, împarte sarcinile în șapte categorii, în funcție de dificultatea lor sau de timpul pe care îl necesită.

De exemplu:

  • Luni: Spălatul geamurilor.
  • Marți: Măturat și dat cu mopul.
  • Miercuri: Spălat rufe.
  • Joi: Ordonarea dulapului.
  • Vineri: Curățenie în bucătărie.
  • Sâmbătă: Schimbat lenjeria de pat.
  • Duminică: Curățenie în baie.

Un program simplu precum cel descris mai sus îți va ușura munca și te va ajuta să îți menții casa în perfectă ordine. În plus, cu ajutorul său vei reduce orele de muncă în gospodărie în weekend sau în alte zile de odihnă.

2. Nu ține mai multe lucruri decât ai nevoie

Nevoia de trucuri pentru a-ți menține casa curată prin respectarea unui program

Desigur, anumite obiecte sunt absolut indispensabile. Însă atunci când mergi la cumpărături și vrei să îți iei un lucru în casă, cum ar fi o masă, o veioză sau un obiect decorativ, întreabă-te: chiar am nevoie de acest obiect? Îmi va ușura el viața în vreun fel? Dacă răspunsul este nu și te îndoiești de utilitatea articolului respectiv, nu îl cumpăra.

Nu uita: cu cât ai mai multe lucruri în casă, cu atât îți vine mai greu să menții ordinea și curățenia.

3. Folosește cârlige

Dacă obișnuiești să îți lași cheile, umbrela, geanta, portofelul sau alte obiecte oriunde nimerești, pune cuiere sau cârlige pe perete în locuri strategice din casă. De exemplu, le poți pune în sufragerie, în dormitor sau, dacă ai copii, în camerele lor.

În acest fel poți organiza diverse obiecte pe care le arunci prin casă pe parcursul zilei.

4. Fă-ți patul înainte de a pleca de acasă

Trucuri pentru a-ți menține casa curată precum aranjarea patului

Nu este nimic mai relaxant decât să găsești patul făcut și aranjat după o zi grea de muncă. În acest fel îți menții și camera ordonată.

5. Spală vasele după fiecare masă

Fără să risipești apa, este indicat să speli vasele de fiecare dată când le folosești. După o zi lungă și obositoare, a veni acasă și a-ți găsi chiuveta plină de farfurii murdare și resturi alimentare este foarte neplăcut.

Fiecare membru al familiei își poate spăla vasele folosite în timpul mesei. În acest mod veți menține bucătăria curată fără prea mare efort.

Totodată, în timp ce gătești, spală ustensilele folosite pe parcurs pentru a nu aduna un morman de vase la final.

6. Ține-ți hainele ordonate

Trucuri pentru a-ți menține casa curată precum ordonarea hainelor

Chiar dacă nu ai decât câteva perechi de șosete sau cămăși aruncate prin casă, tot vei părea cea mai dezordonată persoană din lume.

Ține două coșuri pentru haine murdare și curate. Astfel, atunci când nu ai timp sau energie pentru a le spăla sau împături, poți pune hainele într-un singur loc simplu, iar camera nu va mai părea dezordonată.

7. Curăță mașina de spălat

Chiar dacă nu îi acorzi o atenție prea mare acestui aparat electrocasnic, curățarea mașinii de spălat de apă și deșeuri acumulate în interiorul ei nu poate lipsi de pe lista de trucuri pentru a-ți menține casa curată.

Pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului și a ciupercilor, lasă mașina de spălat deschisă după fiecare ciclu de spălare. În acest fel umezeala se va evapora.

8. Ține-ți animalul de companie curat

Trucuri pentru a-ți menține casa curată precum spălarea animalului de companie

Fie că ai un câine, o pisică, un papagal sau orice alt animal de companie, ai grijă să îl menții curat. În acest fel poți preveni murdărirea dulapurilor sau a paturilor, infestarea locuinței cu paraziți și mirosurile neplăcute.

9. Pune toate lucrurile la locul lor

Vei economisi foarte mult timp dacă obișnuiești să pui toate lucrurile la locul lor. Acesta este unul dintre cele mai bune trucuri pentru a-ți menține casa curată și ordonată.

10. Curăță imediat petele

Curățarea petelor pe lista de trucuri pentru a-ți menține casa curată

Dacă verși lapte sau orice alt lichid pe aragaz, podea, noptieră sau masă, șterge-l imediat cu o cârpă! După ce se uscă, pata va fi mai greu de curățat.

Nu ezita să pui în practică aceste trucuri pentru a-ți menține casa curată. Locuința ta va arăta mult mai bine, iar acest lucru va avea un efect pozitiv și asupra stării tale de spirit. Stresul este diminuat dacă locuiești într-un spațiu plăcut.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bockmühl, DP (2017). Higiene de la ropa: cómo conseguir algo más que limpio. Revista de microbiología aplicada, 122 (5), 1124-1133. https://doi.org/10.1111/jam.13402
  • Hobday, RA y Dancer, SJ (2013). Funciones de la luz solar y la ventilación natural para el control de infecciones: perspectivas históricas y actuales. Journal of Hospital Infection, 84 (4), 271-282. https://doi.org/10.1016/j.jhin.2013.04.011
  • Valls Císcar, C. (2018). Aplicación móvil para la gestión de tareas domésticas en familias con hijos. http://hdl.handle.net/10251/107038

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.