5 lucruri care trebuie ținute secret - Doza de Sănătate
 

5 lucruri care trebuie ținute secret

Dacă nu îți dorești ca informațiile pe care le-ai împărtășit unei persoane să fie dezvăluite altora, de ce să procedezi în acest fel cu secretele care ți-au fost încredințate ție? 
5 lucruri care trebuie ținute secret

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Dacă nu îți dorești ca informațiile pe care le-ai împărtășit unei persoane să fie dezvăluite altora, de ce să procedezi în acest fel cu secretele care ți-au fost încredințate ție? Poate fi din motive de siguranță sau pentru a-ți proteja propriul echilibru emoțional. Oricum ar fi, există anumite lucruri care trebuie ținute secret, nu dezvăluite tuturor. 

Știm cu toții că, având legături sociale și emoționale, împărtășim anumite gânduri și experiențe cu persoanele în care avem încredere. O relație de dragoste sau de prietenie implică și astfel de destăinuiri.

Pentru a ne proteja sănătatea psihică, este important să înțelegem că este necesar să impunem anumite limite. Până la urmă, nimeni nu spune cu voce tare tot ce gândește, simte sau percepe fără niciun filtru, decât dacă suferă de o tulburare. Prin urmare, nu este bine să elimini toate barierele și să te dezvălui în totalitate celor din jur.

În acest articol îți explicăm ce aspecte, dimensiuni și dinamici personale este indicat să le ții doar pentru tine.

1. Planuri, visuri sau proiecte: ai grijă cui le împărtășești

Planurile și proiectele personale sunt lucruri care trebuie ținute secret

Cu toții avem anumite proiecte pe care simțim nevoia să le discutăm cu alte persoane. Ulterior, este posibil să lăsăm deoparte aceste obiective, să le amânăm sau să renunțăm la ele. Se poate întâmpla. Din păcate, în acest fel, putem atrage criticile celor din jur. Renunțarea la anumite planuri poate fi folosită ca o dovadă a faptului că nu suntem îndeajuns de perseverenți și nu luptăm pentru a ne atinge țelurile.

În alte cazuri, poate avea loc un fenomen mai complex. Persoanele apropiate ne pot „prelua” obiectivele, transformându-le în propriile lor dorințe. 

Din motivele prezentate mai sus și nu numai (poate fi vorba și despre invidie sau posibile comentarii negative, cum ar fi „nu poți face asta” sau „nu vei reuși”), este mai bine să fii discret și să păstrezi pentru tine țelurile personale.

O luptă tăcută, perseverentă, continuă și discretă dă rezultate mai bune. 

2. Problemele familiei și ale prietenilor sunt lucruri care trebuie ținute secret

Tot ce nu aparține sferei tale personale este considerat „teritoriul” altor persoane. Prin urmare, aceste lucruri trebuie ținute secret. Tot ce are legătură cu familia, prietenii sau chiar și colegii de serviciu este ca o comoară ascunsă care trebuie protejată.

Nimic din ce îți împărtășesc cei dragi nu trebuie dezvăluit altor persoane. Nu trebui să spui nimănui prin ce au trecut ei, de ce au suferit, cum au trăit, ce i-a făcut să râdă sau să plângă.

Totodată, este bine să le ceri același lucru și celor din jur. Nimeni nu trebuie să dezvăluie secretele tale altor persoane. Este un principiu al reciprocității pe care trebuie să îl respectăm cu toții.

3. Detaliile intime ale vieții tale amoroase

Detaliile din viața intimă sunt lucruri care trebuie ținute secret

Uneori, dacă avem un prieten apropiat, nu ezităm să îi povestim despre viața noastră sexuală sau despre detaliile intime împărtășite cu partenerul de viață. La început, aceste confidențe pot părea un lucru normal, amuzant sau chiar o dovadă a unei prietenii solide.

În realitate, nu este o idee bună să dezvălui amănunte din dormitor sau alte aspecte care țin de viața de cupluNu este nicio problemă dacă discuți anumite lucruri generale din rutina zilnică. Însă există anumite chestiuni personale care nu trebuie dezvăluite din respect pentru persoana iubită.

4. Trebuie să păstrezi pentru tine multe dintre gândurile tale

Nu numai că este incomod să dezvălui anumite aspecte din universul tău personal, însă unele dintre ele sunt și greu de explicat. Uneori, avem anumite senzații, suspiciuni sau intuiții pe care nu le putem defini. 

Vorbim, de exemplu, despre senzația că ar trebui să evităm anumiți oameni. Totodată, este vorba și despre gândul nejustificat că ar trebui să alegem o anumită cale sau că trebuie să plecăm dintr-un loc, să cumpărăm un lucru sau să facem ceva.

Sunt realități care pur și simplu „se întâmplă”. Nu este nimic de explicat. Dacă încercăm să oferim o explicație, am putea fi înțeleși greșit sau am putea lăsa o impresie falsă.

5. Calitățile și faptele tale bune sunt lucruri care trebuie ținute secret

Faptele bune sunt lucruri care trebuie ținute secret

În 2001 am resuscitat un om care se înecase în mare. Anul trecut, am avut grijă de mama mea, bolnavă de Alzheimer, până s-a stins din viață… Am grijă ca bunicii mei să aibă frigiderul plin și casa în condiție optimă în fiecare zi. Știai că am colaborări cu mai multe asociații caritabile? Am salvat 10 animăluțe abandonate… 

Toate aceste realități sunt lucruri care trebuie ținute secret. Este mai bine să nu porți medalii, ci să fii discret și modest. 

Există milioane de eroi și oameni buni care fac aceleași lucruri în fiecare zi. Acestea nu sunt fapte eroice, ci mai degrabă acțiuni normale pe care toți ar trebui să le săvârșim.

Faptele bune ne îmbogățesc propriile suflete. Noi ne hrănim inima cu ele, nu cei din jur. Prin urmare, nu trebuie să ne lăudăm cu ele. Uneori nici nu are rost să le aducem în discuție.

Sunt realități pe care numai noi le înțelegem cu adevărat și lucruri care trebuie ținute secret… 

Sursa imaginii reprezentative: © wikiHow.com


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.