Pentru liniștea sufletească, am trecut prin multe furtuni - Doza de Sănătate
 

Pentru liniștea sufletească, am trecut prin multe furtuni

Liniștea sufletească o obții atunci când înveți să apreciezi ce este cu adevărat important pentru tine și calmezi furtunile care îți întunecă mintea. 
Pentru liniștea sufletească, am trecut prin multe furtuni

Ultima actualizare: 01 februarie, 2019

Dalai Lama a afirmat în repetate rânduri că este imposibil să-ți găsești liniștea sufletească în această lume, dacă nu o cauți mai întâi în mintea și în sufletul tău. 

În viața de zi cu zi, nu încercăm să rezolvăm toate problemele din lumea întreagă. Ne ajunge să „fim bine”, iar această bunăstare are legătură cu calmul sufletesc.

A fi calm înseamnă a-ți analiza preocupările în mod obiectiv, fără gânduri obsesive. Dă deoparte toate elementele care îți provoacă nefericire, nervi sau disconfort.  Doar așa poți avea parte de acea armonie interioară care are mai mult legătură cu tine însuți decât cu tot ceea ce te înconjoară.

De multe ori, este destul de greu să obții această seninătate sufletească. A-ți confrunta propriile furtuni interioare este un proces pentru care multe persoane nu se simt pregătite.

Îți explicăm mai jos la ce ne referim mai exact.

Liniștea sufletească de după multe furtuni

Fără îndoială ai trecut și tu prin asta de mai multe ori. Ți-ai dat seama că nu mai poți continua o relație cu o anumită persoană și a trebuit să îi spui ceea ce simți.

Sunt situații normale în ciclul vieții. Problema apare atunci când refuzi aceste confruntări și lași lucrurile să continue așa cum sunt.  În acest fel, provoci mai multe neplăceri și suferință.

Dacă nu poți sau nu știi cum să-ți stabilești ordinea priorităților, viața ta se transformă într-o pânză de păianjen menită să te prindă în plasă. În jurul tău se dezlănțuie multe furtuni care îți răpesc fericirea.

Iată ce pași trebuie să urmezi pentru a te bucura de liniște pe plan interior, dar și exterior.

Poți să îți găsești liniștea sufletească prin meditație

Învață să meditezi, pentru a obține liniștea sufletească

Poți să-i spui reflecție, meditație sau pur și simplu gândire. Deși pare greu de crezut, ai nevoie de cel puțin o jumătate de oră pe zi în care să comunici cu sinele tău în liniște. Este o practică foarte terapeutică.

  • Ideal ar fi ca dimineața să-ți rezervi o oră în care să analizezi locul în care te afli acum, ce nevoi ai, ce te supără, ce te îngrijorează și ce soluții poți găsi pentru toate problemele.
  • Pe parcursul zilei, este mai greu să gândești în liniște și calm. Prin urmare, este important să-ți programezi zilnic o „întâlnire” cu tine însuți pentru o ședință de meditație și să te ții de ea. Include această practică în rutina ta zilnică.

Învață să-ți simplifici viața

Ce înseamnă să-ți simplifici viața? Atunci când începi să meditezi, să reflectezi și să-ți stabilești un set de priorități, îți dai seama că poți renunța la multe lucruri.

  • A-ți simplifica viața înseamnă a afla ce este important pentru tine și a pune acel lucru pe primul loc.
  • Dacă există oameni în viața ta care îți aduc numai conflicte, nemulțumiri, griji sau temeri, poate că ar trebui să te îndepărtezi de ei.
  • Dacă nu îți place ceva la tine, a venit momentul să faci o schimbare sau măcar să inițiezi acest proces.
  • Gândește-te că o viață simplă este mult mai plăcută. În acest fel poți fi fericit și împăcat cu tot ce te înconjoară, fără complicații și artificii.
Poți să îți găsești liniștea sufletească dacă renunți la critici

Obține liniștea sufletească renunțând la critici

Ai lăsat deoparte toate lucrurile care te rănesc? Atunci a venit momentul să mergi mai departe fără să cauți vinovați pentru toate relele din viața ta.

  • Dacă simți că ar trebui să te desparți de partenerul tău sau să te îndepărtezi de un prieten, fă asta fără să dai vina pe nimeni și fără să acumulezi în inimă furie și resentimente.
  • Emoțiile negative sunt opusul liniștii interioare. Nu poți fi niciodată împăcat dacă ai sufletul plin de ură sau teamă. Trebuie să înveți, în aceeași măsură, să accepți și să eviți criticile.

Fii recunoscător

Știm că nu este ușor să spui mulțumesc când ai fost dezamăgit, trădat sau ai avut parte de mai multă tristețe decât bucurie.

  • Totuși, dacă înveți să-ți privești viața cu calm și cu o atitudine recunoscătoare, te apropii de adevăratul echilibru interior.
  • Dacă înveți să fii recunoscător, te eliberezi de multe neliniști sufletești. Ești capabil să recunoști binele pe care îl faci celor din jur și lucrurile frumoase pe care viața ți le pune la dispoziție.
  • O minte calmă este și o minte recunoscătoare care știe să-și stabilească priorități, să dea dovadă de respect și să trăiască o viață simplă și modestă.
Poți să îți găsești liniștea sufletească și echilibrul mult dorit

Liniștea sufletească nu are nicio legătură cu reducerea activităților zilnice. Constă pur și simplu în regăsirea unui echilibru perfect. Nimic nu este în plus sau în minus. Toate furtunile din inima ta au dispărut. Este un moment în care poți spune în sfârșit: „Sunt bine. Nu mai am nevoie de nimic altceva.”

A ajunge în acest punct este un lucru extraordinar care merită tot efortul. Îți propunem să-ți începi chiar azi drumul către liniștea sufletească.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Reece, C. (2020). Reincarnating Peace: The Origins & Impact of the Dalai Lama. Available at SSRN 3688661.
  • Richardson, T. C. (2018). Zen teen: 40 ways to stay calm when life gets stressful. Hachette UK.
  • Greene, R. R. (2013). Resilience. In Encyclopedia of social work.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.