5 pași pentru programarea subconștientului
Programarea subconștientului? Probabil te întrebi la ce ne-am putea referi. Atunci când auzim cuvântul „subconștient,” mulți dintre noi ne gândim automat la psihanaliză și la ideea de a fi caracterizați în funcție de ceea ce se află sub nivelul conștientului.
În realitate, subconștientul este o parte a minții care pune în mișcare multe dintre acțiunile noastre. Acesta ne ghidează reacțiile de zi cu zi și modul în care interacționăm cu cei din jur.
De exemplu, când facem cunoștință cu o persoană, nu ne ia mult să ne dăm seama dacă o placem sau nu. Când coborâm scările și ne împiedicăm, ne ia doar o clipă să ne recâștigăm echilibrul.
Facem nenumărate lucruri în mod automat și oferim multe răspunsuri fără să le analizăm sau să le raționalizăm. Multe dintre comportamentele noastre sunt generate de structura subconștientului.
Dar dacă ți-am spune că există o modalitate de a accesa această cutie neagră a minții pentru a o cunoaște mai bine și a o controla?
Programarea subconștientului reprezintă o modalitate incredibilă de a acționa cu mai multă siguranță de sine și mai puțină frică, astfel încât să devii o persoană mai liberă, mai împlinită și mai fericită. Astăzi îți vorbim pe larg despre acest subiect.
Subconștientul este autopilotul minții tale
Nimic din ce se află în subconștient nu este întâmplător. În el se găsește esența a tot ceea ce ai experimentat, ai văzut și ai simțit până acum. Acest compartiment al minții este ca un sertar cu mărunțișuri, în care sunt localizate busola ființei tale și tot ceea ce ți s-a întâmplat de-a lungul vieții.
Toate experiențele tale lasă semne la nivel emoțional, în funcție de cum le-ai procesat tu. Astfel, poți construi anumite asocieri corecte sau greșite, bazate pe aceste întâmplări și situații:
„Oamenii care mă privesc în ochi sunt de încredere, pentru că și mama mă privea așa.” „Bărbații care evită să se uite în ochii tăi când vorbesc cu tine sunt periculoși. Fostul meu prieten făcea așa și m-a rănit foarte tare.”
Prin urmare, tot ce trăiești lasă o amprentă în sfera subconștientului. Astfel, ajungi să interpretezi realitatea pe baza informațiilor stocate la acest nivel.
Subconștientul îți permite să reacționezi rapid atunci când nu ai timp să analizezi lucrurile. Există multe întrebări la care îți oferă răspuns, printre care: „Să accept această ofertă de muncă?”, „Oare e o idee bună să îi dau numărul meu de telefon noului meu prieten?” sau „În ce direcție să merg, la stânga sau la drepta?”
Ce beneficii îmi oferă programarea subconștientului?
Programarea subconștientului te ajută în numeroase moduri:
- Să te cunoști mai bine.
- Să îți corectezi obiceiurile proaste (fumat, stres, anxietate, depresie, lipsa încrederii în tine).
- Să creezi o realitate care se pliază mai bine pe dorințele tale.
Programarea subconștientului te ajută să devii exact așa cum vrei tu să fii.
Înainte de a-ți programa subconștientul, trebuie să îl cunoști
Este o idee simplă: nimeni nu poate schimba decorul unei locuințe dacă nu știe ce se află în interiorul ei. De cele mai multe ori, se întâmplă să fie camere întunecate în care nu a mai pătruns lumina de ani buni. Există locuri în care stau ascunse temerile tale și gândurile care te limitează și te împiedică să fii fericit.
Este foarte important să afli care sunt zonele problematice din subconștientul tău pentru a le vindeca înainte de a le îndrepta către sănătate și succes. Pentru a reuși, trebuie să procedezi în felul următor:
Învață să creezi o conexiune cu subconștientul tău
- Ascultă-ți intuiția. „Presimțirile” sunt doar mesaje pe care subconștientul le transmite conștientului. Este vorba despre informații care îți oferă indicii cu privire la ce se petrece în interiorul tău și la ce încerci să îți spui ție însuți.
- Ține un jurnal al viselor. Pune un carnețel pe noptieră și notează în el fiecare vis pe care îl ai. Fă acest lucru de cum te trezești, ca să nu uiți. Mai târziu, analizează visul și gândește-te ce ar putea însemna.
- Meditează. Găsește un moment liniștit din zi pe care să îl dedici acestei practici utile. Gândește-te că este acea jumătate de oră în care te conectezi cu tine însuți.
- Pictează mandale. Această activitate este o modalitate de a te concentra asupra clipei de față pentru a realiza o conexiune cu sinele tău.
- Ține un jurnal personal. Așterne-ți pe hârtie gândurile, amintirile și sentimentele. Aceasta este modalitatea ideală de a crea o arhitectură literară care să îți găzduiască esența personală și o mică parte a subconștientului tău.
5 pași pentru programarea subconștientului
Este important să lucrezi la pasul anterior înainte de a trece la această etapă. Numai după ce îți descoperi slăbiciunile, poți iniția acest proces de transformare interioară și poți începe programarea subconștientului în mod direct.
Nu uita un lucru esențial: trebuie să fii consecvent. Aceste exerciții trebuie practicate în fiecare zi, așa că ai răbdare. Schimbările nu se vor produce într-o săptămână și nici într-o lună.
Notează-ți pașii de mai jos.
1. Vizualizează
Practică exercițiul vizualizării în fiecare zi. Imaginează-ți că ești într-o mașină. Tu te afli pe scaunul șoferului, tu ești la volan și tu știi exact încotro trebuie să mergi.
- Simți o adiere ușoară pe față și vezi cum soarele răsare din spatele orizontului. Această imagine liniștitoare te umple de speranță.
- Linia orizontului este locul în care se află toate obiectivele tale. Conduci către ea plin de încredere și lipsit de teamă. Nimeni și nimic nu te oprește din drum.
2. Folosește afirmații pozitive pentru a căpăta curaj
Gândește-te la texte care se potrivesc situației tale personale: „Merit să fiu fericit și nimeni nu mă poate opri. Cei mai temuți dușmani ai mei se află în mintea mea și pe aceia deja i-am învins.”
Repetă aceste afirmații cât poți de des, mai ales seara, înainte de culcare.
3. Trăiește clipa
Creează o conexiune cu clipa de față. Dacă te concentrezi asupra trecutului sau a viitorului, subconștientul te va trăda, deoarece doar aici și acum se deschid toate porțile către marile oportunități.
4. Fă lucrurile pe rând
Evită să faci mai multe lucruri în același timp. Stresul pe care îl generează acest obicei se transformă într-un monstru care îți tulbură liniștea.
Învață să lași totul să curgă în prezent. În această direcție trebuie să îți canalizezi toată energia.
5. Renunță la gândurile negative
În general, ai un singur obiectiv: să fii fericit, să fii tu însuți, să devii așa cum îți dorești să fii. Știi cine te poate împiedica să îl îndeplinești? Tu, cu gândurile tale negative. Renunță la idei precum: „Nu pot, pentru că deja am eșuat o dată” sau „Nu îndrăznesc, pentru că sigur voi dezamăgi pe cineva.”
Ține-ți gândurile sub control și construiește-ți un subconștient mai încrezător, mai matur și mai puternic, care să te conducă exact acolo unde vrei să ajungi: într-o lume plină de pace și fericire.
Sursa imaginii reprezentative: wikiHow.com
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Stajkovic, A.D., Locke, E. A., & Blaire, E. (2006). “A first examination of the relationships between primed subconscious goals, assigned conscious goals, and task performance”. Journal of Applied Psychology. 5: 1172–1180
- Henri F. Ellenberger, The Discovery of the Unconscious (1970)
- Laplanche, Jean & Jean-Bertrand Pontalis (1967). Diccionario de Psicoanálisis, Paidós, B. Aires 9ª. Edición 2007, p. 414
- Kasala ER, Bodduluru LN, Maneti Y, Thipparaboina R, “Effect of meditation on neurophysiological changes in stress mediated depression”, Complement Ther Clin Pract. 2014 Feb;20(1):74-80.
- Dahl CJ, Lutz A, Davidson RJ, “Reconstructing and deconstructing the self: cognitive mechanisms in meditation practice”, Trends Cogn Sci. 2015 Sep;19(9):515-23.