5 sfaturi și remedii pentru gâtul înțepenit - Doza de Sănătate
 

5 sfaturi și remedii pentru gâtul înțepenit

Îți simți des gâtul înțepenit? Pentru a ameliora contracțiile musculare din această zonă, trebuie să te odihnești și să aplici comprese calde și fierbinți pentru a reduce durerea și inflamația. 
5 sfaturi și remedii pentru gâtul înțepenit

Ultima actualizare: 25 aprilie, 2019

Cauți remedii pentru gâtul înțepenit? Această senzație neplăcută și dureroasă poate fi cauzată de contractarea mușchiului trapez și poate apărea când te aștepți mai puțin.

Factori precum sedentarismul, statul la calculator, problemele coloanei vertebrale sau osteoartrita pot duce la suprasolicitarea zonei cervicale.

Trapezul este un mușchi mare localizat sub ceafă, care se extinde până spre umeri. Uneori, poți cauza o întindere numai dacă te apleci să iei ceva de jos. Ulterior, simți dureri și usturimi chiar și când respiri. 

Dacă te-ai confruntat cu această problemă de multe ori, cere sfatul unui fizioterapeut și apelează la câteva remedii pentru gâtul înțepenit.

1. Odihna este unul dintre cele mai bune remedii pentru gâtul înțepenit

Chiar dacă nu te încântă ideea, ești nevoit să încetinești puțin ritmul. Contractura mușchiului trapez are loc la nivelul țesuturilor conjunctive dintre gât și omoplați. Astfel, pacientul acuză o senzație de durere localizată în această zonă, resimțită ca un „junghi” sau „nod” care îl împiedică să se miște.

Dacă ai gâtul înțepenit și forțezi această regiune prin alte mișcări sau poziții incomode, poți accentua disconfortul. Așa că, atenție: ai nevoie de odihnă

Este indicat un repaus de cel puțin o săptămână. În acest timp, evită să ridici greutăți mari. De fapt, nu este recomandat nici să porți o geantă pe umăr.

Încearcă să te odihnești  pe canapea pentru câteva zile, după care poți începe să te miști puțin câte puțin pentru a reface zona afectată.

2. Gheața

Gheața este unul dintre cele mai bune remedii pentru gâtul înțepenit

Odihna și gheața sunt cele mai bune remedii pentru gâtul înțepenit. La un interval de o oră și jumătate, aplică o compresă cu gheață pe zona afectată și ține-o 15 minute. Aceasta reduce inflamațiile și are un efect analgezic. Însă nu uita să respecți îndrumările unui specialist.

Dacă durerea este foarte acută, ia tratamentul prescris de medic. Chiar și așa, alternanța cald – rece dă rezultate foarte bune. Poți încerca să faci un duș fierbinte, după care să aplici compresa cu gheață. 

3. Ceaiul de ghimbir

Ceaiul de ghimbir este printre cele mai bune remedii pentru gâtul înțepenit

Unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru dureri și inflamații este ceaiul de ghimbir. Uleiurile sale volatile, cum ar fi beta-bisaloben și zingiberene, sunt agenți antiinflamatori care ameliorează întinderile musculare și durerile articulare.

Poți bea până la trei căni de ceai de ghimbir pe zi, fiecare fiind preparată cu o doză de 250 mg – 1 g de ghimbir ras.

4. Întinderile ușoare în fiecare zi

Întinderile pot fi cele mai bune remedii pentru gâtul înțepenit

În a doua zi de repaus, poți să îți întrerupi odihna cu un set de întinderi ușoare care să redea elasticitatea musculaturii și articulațiilor din jurul mușchiului trapez. Așa cum am precizat mai sus, este indicat să ceri sfatul unui fizioterapeut.

Dacă nu ai cum să apelezi la un specialist, poți face câteva întinderi ușoare acasă, cum ar fi exercițiile din imaginea de mai sus.

Cel mai bine este să începi ușor: sprijină-ți capul înclinat pe lateral într-o mână, menținând poziția timp de câteva secunde (mâna trebuie să fie cea care corespunde părții afectate). Apleacă-te apoi în față, lăsând ambele mâini în jos pentru a întinde mușchiul trapez.

Execută exercițiile pe care le-am descris în ritmul tău, fără să te forțezi. 

5. Tratamentul cu ulei de ricin

Uleiul de ricin este printre cele mai bune remedii pentru gâtul înțepenit

Uleiul de ricin este unul dintre cele mai bune remedii pentru gâtul înțepenit. Acesta ameliorează durerea, inflamațiile și tensiunea musculară asociată acestei probleme.

De fapt, uleiul de ricin este excelent pentru combaterea durerilor cauzate de artrită:

Ai nevoie de:

  • O cârpă moale
  • 2 linguri de ulei de ricin (30 g)
  • Un prosop sau o compresă fierbinte

Instrucțiuni

  • În primul rând, încălzește cârpa. Pune-o pe calorifer sau ține-o în fața unui radiator până se încălzește.
  • Umezește-o apoi cu cele două linguri de ulei de ricin.
  • Întinde-te în pat și pune cârpa pe porțiunea afectată a mușchiului.
  • Adaugă apoi prosopul sau compresa fierbinte peste cârpă pentru a menține căldura în această zonă.

Poți aplica acest tratament în fiecare zi. Puțin câte puțin, problema se va ameliora și îți vei recăpăta mobilitatea fără să simți dureri.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Serratrice, G. (2011). Contracturas musculares. EMC – Kinesiterapia – Medicina Física. https://doi.org/10.1016/S1293-2965(11)71051-9
  • Truffino, J. C. (2015). Protocolo diagnóstico de las contracturas musculares. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2015.03.005
  • Malanga, G. A., Yan, N., & Stark, J. (2015, January 1). Mechanisms and efficacy of heat and cold therapies for musculoskeletal injury. Postgraduate Medicine. Taylor and Francis Inc. https://doi.org/10.1080/00325481.2015.992719
  • Marcano, L. H. (2013). Prevención del dolor de espalda en el ámbito laboral. Revista Enfermería C y L.
  • Ruano, J., Palafox, R., & García, N. (2007). Las mochilas en los escolares y su asociación con dolor de espalda. Acta Médica Grupo Ángeles.
  • Mahboubi, M. (2019). Zingiber officinale Rosc. essential oil, a review on its composition and bioactivity. Clinical Phytoscience5(1). https://doi.org/10.1186/s40816-018-0097-4

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.