5 simptome ale retenției de apă - Doza de Sănătate
 

5 simptome ale retenției de apă

Inflamațiile generalizate sau localizate în anumite părți ale corpului pot semnala faptul că organismul reține fluide. În acest caz, este indicat să găsești o soluție adecvată.
5 simptome ale retenției de apă
Mario Benedetti Arzuza

Verificat și aprobat de medicul Mario Benedetti Arzuza.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Bănuiești că organismul tău reține fluide, dar nu știi care sunt principalele simptome ale retenției de apă? Această problemă de sănătate, numită și edem, se referă la o boală patologică sau nepatologică cauzată de acumularea excesivă de fluide la nivelul țesuturilor.

 • Când este patologică, retenția de apă se declanșează odată cu problemele circulatorii, insuficiența cardiacă sau o tulburare renală sau hepatică.
 • Dacă nu este patologică, retenția de apă este cauzată de o simplă dilatare a venelor atunci când temperatura este prea ridicată.

Printre consecințele retenției de apă se numără:

 • Câștigul în greutate inexplicabil
 • Apariția unor inflamații la nivelul picioarelor și al gleznelor
 • Inflamarea abdomenului sau scăderea nevoii de a urina

Majoritatea pacienților cu edeme sunt adulți vârstnici, dar și adolescenții pot fi diagnosticați cu retenție de apă. Femeile sunt mai vulnerabile decât bărbații, mai ales dacă problema este cauzată de hormoni sau dietă.

Retenția de apă survine frecvent la menopauză, în timpul sarcinii și la persoanele cu un stil de viață sedentar. Însă aceasta poate fi și un simptom al altei boli (cardiace, renale, hepatice sau digestive).

Principalele simptome ale retenției de apă

1. Inflamarea extremităților inferioare

Simptome ale retenției de apă ca picioarele umflate

Extremitățile inferioare reprezintă prima parte a corpului afectată de retenția de apă. Așadar, acordă o atenție specială picioarelor tale. Inițial, vei simți o senzație de oboseală sau greutate din cauza drenajului inadecvat.

2. Îngroșarea gleznelor

Edemele pot duce la îngroșarea anormală a gleznelor. Acestea se vor inflama pe tot parcursul zilei, din momentul în care te trezești și până când te culci.

3. Crampele la picioare

Crampele pe lista de simptome ale retenției de apă

Revenind la picioare, retenția de apă va cauza inflamații și la nivelul acestora. Din păcate, trecem deseori cu vederea peste acest semnal de alarmă.

Pe lista de simptome ale retenției de apă se află și crampele frecvente la picioare, însoțite de o senzație de slăbiciune.

4. Balonarea abdominală

O altă regiune afectată de retenția de apă este abdomenul. Multe persoane au impresia că s-au îngrășat, deși în realitate sunt balonate.

Astfel, ajungem să recurgem la diete stricte pe termen lung, convinși că talia ni s-a mărit din cauza grăsimii, când de vină este de fapt funcționarea inadecvată a sistemului excretor.

5. Umflarea feței

Fața ce prezintă simptome ale retenției de apă

Inflamațiile cauzate de edeme pot surveni și la nivelul feței. Mărimea obrajilor și a pleoapelor crește ușor din cauza acestei probleme. Retenția de apă poate face fața să pară mai rotundă.

Câteva moduri de a trata retenția de apă

Dacă te confrunți cu oricare dintre cele 5 simptome ale retenției de apă prezentate în acest articol, poți adopta următoarele măsuri:

Bea mai multă apă

Simptome ale retenției de apă precum deshidratarea

Deși pare a fi o măsură contraproductivă, retenția de apă este deseori cauzată de deshidratare. Aprovizionează-ți organismul cu toată apa de care are nevoie, astfel încât acesta să nu mai fie nevoit să rețină fluidele.

Adoptă o dietă hipocalorică, săracă în sodiu

Dacă suferi de retenție de apă, este o idee bună să-ți reduci consumul de făină rafinată, zahăr, grăsimi și sare.

 • Mișcarea: Acest truc poate remedia multe probleme. Mișcarea te ajută să elimini fluidele acumulate în exces prin intermediul transpirației și al urinei, stimulând circulația sanguină. O rutină de exerciții zilnică de cel puțin 20 de minute te va ajuta să combați retenția de apă.
 • Consumul de ceaiuri diuretice: Anumite plante ca păpădia, feniculul, pătrunjelul și ceaiul verde stimulează urinarea. Poți include și legume precum morcovii și castraveții în dieta ta, precum și fructe ca pepenele verde și galben.
 • Creșterea aportului de alimente bogate în potasiu: Porumbul, conopida, bananele și sparanghelul îți pot fi de mare ajutor când suferi de retenție de apă. Acest beneficiu se datorează conținutului lor ridicat de potasiu.
 • Renunțarea la băuturile deshidratante: În această categorie intră alcoolul (în special berea și vodca) și cafeaua. Așa cum am menționat anterior, dacă organismul nu are suficientă apă, acesta va începe să rețină fluide.
 • Creșterea aportului de proteine: Puiul, carnea roșie, peștii, crustaceele și leguminoasele reprezintă variante adecvate. Carența de proteine determină retenția de apă.
 • Renunțarea la hainele strâmte: Pe lângă faptul că sunt incomode, asemenea articole vestimentare provoacă mici inflamații pe tot parcursul zilei.
 • Evitarea sedentarismului: Dacă ești nevoit să stai la birou toată ziua, încearcă să te miști pentru cel puțin 5 minute în fiecare oră. În acest mod, corpul tău nu va intra într-o stare sedentară.
 • Evitarea căldurii excesive: Îndepărtează-te de mediile prea calde, deoarece temperaturile ridicate pot cauza deshidratare. Dacă se întâmplă acest lucru, organismul începe să rețină fluide.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.