6 alimente care combat calculii biliari
Ai fost la medic și ai aflat că ai pietre la fiere și că trebuie să îți schimbi dieta? Știai că există alimente care combat calculii biliari?
Înainte de toate, nu te pierde cu firea. Pietrele la vezica biliară nu sunt o boală gravă. De obicei, medicul recomandă un regim alimentar și o vizită la nutriționist pentru ca acesta să îți explice care sunt nevoile organismului tău.
Dacă lucrurile nu s-au întâmplat așa în cazul tău sau dacă informațiile primite nu sunt complete, citește mai departe pentru a descoperi o listă de alimente care combat calculii biliari.
Ce sunt calculii biliari?
Calculii biliari sunt formațiuni mici care se formează în urma acumulării de fiere în vezică. Bila ajută la sintetizarea grăsimilor consumate. Astfel, dacă ai o alimentație bogată în grăsimi nesănătoase, este posibil să dezvolți această problemă medicală.
Alimente care combat calculii biliari
1. Cereale integrale
O dietă bogată în fibre ajută la eliminarea grăsimilor și la reducerea dimensiunii calculilor biliari. În acest sens, este necesar să consumi cel puțin o porție de cereale integrale pe zi.
Când trec prin intestine, fibrele captează excesul de sucuri biliare și îl elimină. Astfel, acesta nu este reabsorbit, iar bila este eliberată.
Alimentele recomandate sunt:
- Tărâțele de grâu
- Orezul brun
- Ovăzul
2. Hrișcă
Consumul de hrișcă ajută la reducerea dimensiunii calculilor biliari. Acest aliment este bogat în fibre solubile, drept pentru care el menține un nivel scăzut al grăsimilor din corp.
Hrișca are un conținut bogat de vitamina B și E și este o sursă excelentă de minerale. Dacă îți place să mănânci pâine, poți opta pentru un sortiment cu hrișcă, în loc de grâu.
3. Citrice
Citricele au proprietăți care stimulează eliminarea bilei și sunt incluse pe lista de alimente care combat calculii biliari. Prin urmare, este indicat să adaugi aceste fructe în dieta zilnică.
În plus, citricele conțin pectină. Această substanță este necesară, de asemenea, pentru eliminarea pietrelor la vezica biliară. Trebuie să alegi cu atenție modul în care adaugi fructele citrice în alimentație. De exemplu, este important să eviți sucurile, mai ales pe cele din comerț.
- Cel mai bine este să consumi fructul întreg. În acest fel, poți obține toate fibrele și toți nutrienții din coajă și din pulpă.
- În plus, dacă bei doar sucul, este posibil să provoci o creștere a glicemiei, care cauzează alte probleme de sănătate.
4. Alimente bogate în lecitină
Anumite componente ale bilei, cum ar fi lecitina și fosfolipidele, previn formarea calculilor biliari. Atunci când acestea nu sunt consumate în cantitățile adecvate, ești mai predispus la dezvoltarea pietrelor.
Consumul de alimente bogate în lecitină reduce riscul de formare a calculilor biliari, dar și dimensiunea acestora. Câteva exemple sunt:
- Oleaginoasele
- Soia
- Lintea
- Năutul
- Mazărea
Îți recomandăm să adaugi aceste alimente în dieta zilnică, dar să le consumi cu moderație, deoarece au un conținut ridicat de glucide și pot duce la îngrășare.
5. Anghinare
Anghinarea nu poate lipsi de pe lista de alimente care combat calculii biliari. Această legumă îmbunătățește sănătatea ficatului și a vezicii biliare datorită conținutului său bogat de cinarină.
Cinarina este un component care contribuie la stimularea producției de bilă și la îmbunătățirea funcțiilor hepatice.
Știm că unele persoane nu obișnuiesc să consume anghinare și nu știm cum să o adauge în dietă. Dacă te numeri și tu printre ele, poate ar fi momentul să încerci rețete noi.
Dacă preferi ceva mai simplu, îți recomandăm apa de anghinare:
Ingrediente
- 1 anghinare mică
- 4 căni de apă (1 litru)
Mod de preparare
- Spală și dezinfectează anghinarea.
- Pune apa rece și anghinarea tăiată mărunt într-un recipient.
- Lasă amestecul să stea peste noapte.
- A doua zi, strecoară apa și consum-o pe tot parcursul zilei.
6. Struguri și afine
Strugurii și afinele au un conținut ridicat de resveratrol, un antioxidant care combate posibilele daune cauzate de calculii biliari asupra vezicii.
În cazul în care urmezi deja un tratament medical, resveratrolul îl poate suplimenta, contribuind la o vindecare rapidă.
- Ideal ar fi să consumi o jumătate de cană de struguri sau o cană de afine pe zi.
- Dacă nu ai niciunul dintre aceste fructe la îndemână, îți recomandăm să bei o jumătate de cană de suc de afine natural sau un pahar de vin roșu.
Cum să previi formarea calculilor biliari?
Dacă ai deja calculi biliari, medicul îți poate oferi instrucțiunile necesare pentru a-i dizolva și a combate problema cât mai rapid.
În cazul în care ai aflat în urma consultului medical că pietrele s-au format de curând, ține cont de următoarele recomandări:
- Nu sări peste mese.
- Evită să te îngrași.
- Redu consumul de alimente bogate în grăsimi nesănătoase.
Totodată, nu uita să respecți toate îndrumările medicului specialist.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Copelan, A., & Kapoor, B. S. (2015). Choledocholithiasis: Diagnosis and Management. Techniques in Vascular and Interventional Radiology. https://doi.org/10.1053/j.tvir.2015.07.008
- Freeman, M. L. (1997). Complications of endoscopic biliary sphincterotomy: A review. Endoscopy. https://doi.org/10.1055/s-2007-1004193
- Yoo, K. S., & Lehman, G. A. (2010). Endoscopic management of biliary ductal stones. Gastroenterology Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.gtc.2010.02.008