6 beneficii ale exercițiilor Pilates - Doza de Sănătate
 

6 beneficii ale exercițiilor Pilates

Pilates te ajută să îți îmbunătățești postura și flexibilitatea, dar și să te deconectezi de lumea exterioară, lăsând deoparte grijile și stresul.
6 beneficii ale exercițiilor Pilates
Carlos Fabián Avila

Scris și verificat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Din ce în ce mai multe persoane practică Pilates. Deși la început era considerată doar o modalitate de a face mișcare, această activitate este recunoscută acum pentru efectele sale pozitive asupra sănătății fizice și psihice. Printre minunatele beneficii ale exercițiilor Pilates se numără: scăderea în greutate, întărirea musculaturii, îmbunătățirea posturii și combaterea tulburărilor nervoase, cum ar fi stresul și anxietatea.

În acest articol îți prezentăm alte avantaje importante oferite de Pilates, o tehnică ce îți permite să te menții în formă fără să îți provoci leziuni.

Dacă practici Pilates, îți îmbunătățești flexibilitatea și îți tonifiezi musculatura, obținând o siluetă frumoasă și armonioasă.

6 beneficii ale exercițiilor Pilates

1. Pierdere treptată în greutate

Beneficii ale exercițiilor Pilates pentru femei

Pilates activează metabolismul, funcția fiziologică ce reglează utilizarea energiei în corp. Când metabolismul este accelerat, temperatura corpului crește, transpiri și arzi calorii. Toate acestea stimulează pierderea treptată în greutate.

Ideal ar fi să combini antrenamentul Pilates cu exerciții aerobice, cum ar fi mersul pe jos, dansul, alergatul, înotul, mersul pe bicicletă, etc. În acest fel, obții un echilibru între exercițiile de tonifiere și cele cardiovasculare. Aceasta este cea mai sănătoasă și mai eficientă metodă de a slăbi fără a te îngrășa la loc.

2. Tonifierea corpului fără a provoca leziuni

Beneficii ale exercițiilor Pilates pentru tonifierea musculaturii

Printre extraordinarele beneficii ale exercițiilor Pilates se numără tonifierea musculaturii și mărirea forței și a rezistenței fizice. Acestea antrenează mai multe grupe musculare din corp. În plus, Pilates ajută la crearea unui echilibru între partea superioară și cea inferioară a corpului, spre deosebire de alte sporturi.

Un alt avantaj este faptul că Pilates previne leziunile. Acest fapt se datorează exercițiilor practicate și a greutăților ușoare ridicate. Instrumentele folosite sunt gantere ușoare, benzi elastice, mingi de diferite dimensiuni, etc.

3. Modelarea corpului

Beneficii ale exercițiilor Pilates pentru modelarea siluetei

Prin slăbire și tonifierea treptată a musculaturii, îți poți modela silueta. Mușchii nu se măresc, ci devin mai bine definiți. Totodată, flexibilitatea dobândită și exercițiile de întindere contribuie la modelarea corpului, îmbunătățindu-ți imaginea de sine.

Dacă ești femeie, îți vei accentua formele feminine, fără să acumulezi grăsime în exces. Dacă ești bărbat, obții o musculatură bine definită și un echilibru între piept și picioare.

4. Îmbunătățirea posturii corpului

Îmbunătățirea posturii corpului pe lista de beneficii ale exercițiilor Pilates

Toate cele trei beneficii ale exercițiilor Pilates menționate mai sus contribuie și la îmbunătățirea posturii. Un abdomen tonifiat sprijină spatele și viceversa. Un spate puternic, atât în zona lombară, cât și dorsală, îți întărește mușchii abdominali.

  • Rezistența mușchilor picioarelor și ai feselor este, de asemenea, necesară pentru sprijinirea corpului și menținerea echilibrului.
  • În acest sens, Pilates acționează într-un mod holistic, întrucât nicio parte a corpului nu este neglijată.

5. Mărirea flexibilității

Beneficii ale exercițiilor Pilates pentru mărirea flexibilității

Exercițiile Pilates includ și întinderi. Acestea se practică la începutul și la sfârșitul antrenamentului, dar sunt incluse și în activitățile de tonifiere.

Întinderile sunt necesare pentru a-ți antrena corect musculatura. Aceste exerciții măresc flexibilitatea corpului și previn leziunile musculare și articulare. În plus, întinderile îmbunătățesc postura corpului și facilitează practicarea oricărui tip de sport.

6. Combaterea stresului

Combaterea stresului pe lista de beneficii ale exercițiilor Pilates

Pe lângă pierderea în greutate, tonifiere și modelarea siluetei, există beneficii ale exercițiilor Pilates și la nivelul sistemului nervos. Aceste activități combat stresul, anxietatea și depresia.

Pilates necesită o bună concentrare și capacitate de coordonare. Cele două abilități îți limpezesc mintea și te liniștesc. În acest fel, te eliberezi de griji, probleme la serviciu sau în familie și stres emoțional.

În timpul ședinței de Pilates, mintea ta se concentrează asupra mișcărilor corpului, rezistenței, echilibrului și respirației. Astfel, practicarea exercițiilor Pilates este o modalitate excelentă de a te relaxa și a combate stresul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.