6 poziții de yoga pentru arderea grăsimii
De îndată ce încep să practice această disciplină, multe persoane vor să știe care sunt cele mai bune poziții de yoga pentru arderea grăsimii. Silueta pe care o putem obține cu ajutorul acestor posturi reprezintă unul dintre principalele motive pentru care suntem atrași de yoga.
Atunci când cineva adoptă poziția lotus, el sau ea nu doar meditează pentru a-și liniști mintea. Există și un beneficiu fizic. Corpul devine mai suplu, flexibil și tonifiat—adică mai sănătos.
Merită să menționăm că, pentru a începe să practici yoga, nu trebuie să ai un anumit tip de corp sau să fii foarte slab. Yoga este recomandată tuturor, iar fiecare dintre noi o poate folosi pentru a-și antrena corpul și a-și îmbunătăți sănătatea.
Yoga și pierderea în greutate
Dacă facem un obicei din a practica yoga de mai multe ori pe săptămână, corpul nostru se obișnuiește treptat cu această activitate. Beneficiile imediate sunt:
- Stimularea circulației sanguine
- Creșterea nivelului de energie și al vitalității
- Îmbunătățirea calității somnului
- Îmbunătățirea sănătății psiho-emoționale
- Eliminarea stresului
- Îmbunătățirea dispoziției
- Ameliorarea tensiunii
- Relaxarea
Dar oare cum putem slăbi practicând yoga? Este foarte simplu: cu ajutorul efortului muscular pe care îl depunem atunci când adoptăm diverse asane sau posturi.
Atunci când practici o anumită poziție de yoga, îți poziționezi corpul într-un anumit mod și menții postura respectivă pentru o perioadă scurtă de timp (de la câteva secunde până la câteva minute).
Menținând o poziție de yoga, corpul este încordat și mușchii se contractă. Cu alte cuvinte, aproape toate pozițiile de yoga pot stimula pierderea în greutate. Dar repetarea unora dintre ele ne poate ajuta să ardem mai multă grăsime.
Într-o anumită măsură, menținerea pozițiilor de yoga pentru un interval de timp determinat facilitează arderea grăsimii, activează musculatura și tonifiază regiuni specifice ale corpului.
Desigur, totul depinde de intensitatea cu care practicăm exercițiul. În acest sens, instructorii de yoga recomandă creșterea treptată atât a complexității, cât și a duratei pozițiilor. Astfel, corpul are oportunitatea să se acomodeze și să devină mai rezistent.
Pierderea în greutate oferită de yoga este progresivă. Trebuie însă să menționăm că rapiditatea cu care slăbim practicând yoga depinde și de dieta adoptată. Dacă nu avem un stil de viață sănătos, yoga nu ne va putea ajuta să slăbim.
Cele mai bune poziții de yoga pentru arderea grăsimii
Dacă nu vrei să participi la un curs de yoga sau nu ai timp pentru așa ceva, nu-ți face griji. Poți să încerci această practică la tine acasă. Ai nevoie doar de 30 de minute libere, de puțin spațiu și de liniște. Nu uita, ceea ce contează este să adopți posturile în mod corect, nu să ai o întreagă sală la îndemână.
Iată care sunt cele mai bune poziții de yoga pentru arderea grăsimii:
1. Poziția cobrei
Aceasta este printre cele mai eficiente poziții de yoga pentru arderea grăsimii deoarece antrenează simultan mai mulți mușchi.
Poziția cobrei este foarte ușor de pus în aplicare. Trebuie doar să te întinzi cu fața în jos pe o saltea pentru yoga și să pui palmele mâinilor lângă umeri. Apoi, îndreaptă-ți brațele pentru a-ți ridica torsul de pe podea. Îndreaptă capul înainte.
Poți să ții ochii deschiși, concentrați asupra unui punct fix sau să-i închizi. Respiră adânc de câteva ori. Este esențial să-ți menții spatele drept.
2. Poziția războinicului
Această asană se practică stând în picioare și fortifică extremitățile. Pune un picior înainte și celălalt înapoi. Îndoaie-ți ușor genunchiul din față.
Susține-te pe degetele piciorului din spate. Ridică brațele deasupra capului și împreunează-ți palmele. Menține-ți spatele drept.
3. Poziția peștelui
Poziția peștelui este o postură de yoga de bază. Ea îți va fi de mare ajutor dacă ai umerii lăsați (din cauza faptului că petreci mult timp în fața calculatorului) sau experimentezi dureri cervicale.
Așază-te pe podea cu picioarele întinse și lipide unul de celălalt. Pune-ți palmele pe șolduri. Adu torsul înainte, inclusiv capul, până când coatele ating podeaua.
Spatele este ușor curbat. Menține această poziție pentru câteva secunde, apoi revin-o ușor la poziția inițială (astfel încât să nu amețești).
4. Poziția lumânării
Această poziție este puțin mai complicată, dar, asemenea poziției peștelui, vei reuși să o practici. Postura lumânării stimulează fluxul sanguin spre creier, fortifică picioarele și antrenează mușchii abdominali.
Întinde-te pe spate, cu picioarele lipite unul de celălalt și brațele de-a lungul corpului. Ridică picioarele astfel încât acestea să fie perpendiculare cu podeaua.
Lasă-ți picioarele înapoi cât de mult poți (ideea este să-ți depășească capul, astfel încât să atingi podeaua cu degetele lor). Menține postura pentru câteva secunde. Respiră adânc, apoi revin-o ușor la poziția de start.
5. Poziția copacului
Poziția copacului tonifiază mușchii abdominali și te ajută să-ți menții echilibrul. Stai în picioare cu spatele drept. Ridică piciorul stâng și susține-l pe genunchiul drept. Ridică mâinile deasupra capului și împreunează-ți palmele. Menține poziția timp de câteva secunde.
6. Poziția creșterii
Poziția creșterii îmbunătățește metabolismul și fortifică musculatura spatelui și a pieptului. Ca să o adopți, trebuie să te întinzi pe burtă.
Apoi, pune brațele de-a lungul corpului. Apucă-ți picioarele cu mâinile și ține capul în sus. Menține poziția pentru un minut sau două, după care poți să revii ușor la postura inițială.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Swift DL., McGee JE., Earnest CP., Carlisle E., et al., The effects of exercise and physical activity on weight loss and maintenance. Prog Cardiovasc Dis, 2018. 61 (2): 206-213.
- Santos HO., Macedo RCO., Impact of intermittent fasting on the lipid profile: assessment associated with diet and weigth loss. Clin Nutr ESPEN, 2018. 24: 14-21.