6 remedii făcute în casă care NU trebuie folosite - Doza de Sănătate
 

6 remedii făcute în casă care NU trebuie folosite

Nu folosiți pastă de dinți pentru a scăpa de coșuri sau alte imperfecțiuni ale pielii. Chiar dacă bicarbonatul din compoziția ei ar putea avea un efect benefic, compușii chimici ar putea dăuna pielii.
6 remedii făcute în casă care NU trebuie folosite
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În zilele noastre avem acces la foarte multe informații despre remedii făcute în casă. Știm că acestea ne ajută să tratăm sau să prevenim problemele de sănătate sau estetice, fără a fi nevoie să dăm bani mulți pe tratamente scumpe. Astfel, ne putem îmbunătăți viața cu ajutorul medicinei naturiste.

Multe persoane recomandă remediile naturale pentru că sunt eficiente și la îndemână. Însă specialiștii ne avertizează că nu toate au efecte pozitive și că uneori pot face mai mult rău decât bine.

Având în vedere părerile specialiștilor despre efectele negative pe care le pot avea unele remedii făcute în casă, vă invităm să descoperiți 6 leacuri pe care este mai bine să nu le folosiți.

Exfoliant din coji și fructe uscate

Exfoliantele naturale sunt printre cele mai bune remedii pentru curățarea pielii în profunzime și eliminarea celulelor moarte acumulate în exces.

Cu toate acestea, este important să avem grijă ce ingrediente folosim la prepararea acestor remedii. Unele produse pot răni pielea, producând microleziuni care pot lăsa chiar și cicatrici. 

De exemplu, unele exfoliante naturale preparate din fistic, coji de nucă sau migdale pisate, combinate cu ulei de măsline, pot răni suprafața pielii din cauza asperităților. Același lucru se întâmplă și când vă exfoliați pielea cu coji.

Îți recomandăm să citești:

Cele mai bune exfoliante naturale

Clisme făcute acasă

Remedii făcute în casă pentru constipație

Clismele făcute acasă se realizează prin introducerea unui jet de apă în rect pentru a stimula activitatea intestinelor. În unele cazuri se folosește cafea deoarece se crede, în mod eronat, că acest produs ajută la curățarea lor.

Această practică este cât se poate de greșită. Specialiștii ne avertizează că este periculos să facem clisme acasă, deoarece riscăm să găurim intestinul gros sau să producem efecte secundare care pot duce chiar la deces. De aceea doctorii ne recomandă să nu recurgem la aceste remedii, mai ales acasă.

În schimb, putem cere câteva sfaturi farmacistului pentru remedii împotriva constipației, sau putem merge la medic pentru un tratament adecvat.

Tratarea acneei cu pastă de dinți

Tratarea acneei cu pastă de dinți este o practică foarte cunoscută, deoarece s-a dovedit eficientă de-a lungul timpului. Bicarbonatul din pasta de dinți usucă coșurile și, ca urmare, acneea dispare treptat.

Totuși, deși experții sunt de acord că bicarbonatul din compoziția pastei de dinți ar putea avea un efect pozitiv, compușii chimici ar putea irita pielea. Printre cele mai nocive componente din pasta de dinți se numără: alcoolul, apa oxigenată și mentolul.

Tratarea infecțiilor vaginale cu iaurt

Iaurtul ca ingredient în remedii făcute în casă

La baza acestui remediu se află convingerea că iaurtul conține acidophilus, o bacterie care ne ajută să scăpăm de alte bacterii dăunătoare. Din nefericire, eficacitatea iaurtului împotriva infecțiilor vaginale nu a fost dovedită încă.

După cum afirmă Mary Jane Minkin, medic ginecolog și profesor la Yale School of Medicine, folosirea iaurtului dulce sau cu arome, de obicei păstrat în frigider, este strict interzisă, deoarece zahărul din compoziția lui poate provoca infecții vaginale și mai severe.

În schimb, puteți mânca iaurt în mod regulat, mai ales atunci când luați antibiotice, pentru a evita infecțiile, dar nu-l folosiți niciodată intravaginal.

Remedii făcute în casă nerecomandate: mască tonifiantă cu albuș

Se spune că albușul de ou oferă fermitate pielii, de aceea multe femei folosesc acest remediu. Însă, potrivit specialiștilor, nu există nici o dovadă a eficienței acestuia. 

Confuzia pornește de la faptul că pielea devine mai fermă când albușul se usucă pe suprafața sa. Însă pielea revine la aspectul inițial atunci când iaurtul este îndepărtat de pe față. Mai mult chiar, riscați o infestare cu salmonella dacă albușul ajunge și în gură.

 Tratarea arsurilor cu unt

Untul nu este un bun remediu pentru arsuri

Se crede că untul are proprietatea de a alina și de a vindeca arsurile provocate de foc sau de expunerea la soare. Total greșit, deoarece untul este elementul perfect pentru a întreține bacteriile și pentru a produce o infecție. În schimb, specialiștii recomandă apă rece și unguent cu antibiotic.

Țineți cont de sfaturile de mai sus și evitați să folosiți remedii făcute în casă care ar putea avea efecte negative.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.