Controversa stârnită de tuburile de pastă de dinți

· 29 decembrie 2015
În general, tindem să nu observăm diferitele marcaje colorate de pe produsele puse în vânzare în magazine. Deși aceste marcaje apar pe mai toate ambalajele, anumiți indivizi susțin că barele colorate de pe tuburile de pasă de dinți ar conține informații legate de componența produsului respectiv.

De ceva vreme, o anumită „legendă urbană” legată de tuburile de pastă de dinți a prins din ce în ce mai multă popularitate în mediul online. Mai exact, anumite persoane susțin că barele colorate de pe partea de jos a acestor tuburi indică componența pastei de dinți respective, dar și dacă aceasta este sau nu nocivă pentru sănătatea noastră.

Aceste zvonuri sunt, din fericire, complet nefondate. Din acest motiv, în cele ce urmează vrem să-ți dezvăluim ce înseamnă cu adevărat acele mici bare colorate care au stârnit atâtea controverse.

Orice tub de pastă de dinți are un pătrățel sau dreptunghi colorat în partea de jos, iar culoarea acestor figuri geometrice variază în funcție de marcă. Însă, conform informațiilor răspândite viral pe internet în momentul de față, aceste bare colorate ar oferi următoarele informații legate de marca de pastă de dinți respectivă:

  • Verde = Produs natural
  • Albastru = Produs natural și medicinal
  • Roșu = Produs în componența căruia intră ingrediente naturale și chimicale
  • Negru = Produs în componența căruia intra exclusiv chimicale

Așa cum am menționat și la începutul articolului de față, această informație este complet falsă, cel mai probabil fiind doar o „legendă urbană” inventată pentru a stârni panică.

Deoarece scopul acestui blog este de a-ți pune la dispoziție informații despre sănătate cât mai complete posibil, vrem să-ți explicăm ce înseamnă cu adevărat acele bare colorate de pe tuburile de pastă de dinți. Ai mare grijă, pentru că ar fi păcat să cazi pradă unei glume proaste de pe internet!

Adevărul despre barele colorate de pe tuburile de pastă de dinți

Tuburile de pastă de dinți sunt sigure

Barele colorate pe care le putem găsi pe tuburile de pastă de dinți sunt prezente și pe ambalajele altor produse comerciale, cum ar fi, de pildă, cutiile de lapte, cereale sau biscuiți. Aceste bare joacă un rol important în cadrul proceselor de fabricație și ambalare, ele fiind de fapt mărci vizuale.

Mai exact, scopul barelor colorate este să ajute un senzor robotic să decidă care sunt acele locuri unde ambalajul trebuie tăiat, îndoit sau ondulat în timpul producției. Aceste bare au, de obicei, o culoare mai închisă decât restul ambalajului, astfel încât să poată fi citite mai ușor de către senzori.

În cazul pastei de dinți, tuburile în care aceasta este ambalată sunt fabricate într-o locație cu totul diferită față de produsul pe care urmează să îl conțină. Tuburile de pastă de dinți sunt produse sub formă de benzi lungi și goale, care, în funcție de volumul dorit, vor fi împărțite în secțiuni de o anumită lungime. Rolul barelor este practic să indice aparatelor din fabrici locurile unde ar trebui să fie capetele tuburilor.

Nu are de ce să ne fie frică de puțină pastă de dinți

Dar de ce culorile acestor bare variază atât de mult? În realitate, acest aspect nu este aproape deloc important. Fiecare marcă și producător folosește o anumită culoare pentru a putea verifica calitatea produselor fabricate și a detecta mai ușor dacă există vreun lot defect.

Astfel, iată că încă o legendă urbană răspândită viral pe internet se dovedește a fi nimic mai mult decât o simplă aberație. Însă, acest mit le-a dat mult de furcă dentiștilor, deoarece pacienții acestora, îngrijorați în privința sănătății danturii lor, au intrat în panică.

În orice caz, dacă încă mai ai îndoieli cu privire la barele colorate de pe tuburile de pastă de dinți, pur și simplu deschide-ți cămara și verifică toate produsele pe care le găsești acolo. Te asigurăm că există astfel de bare pe aproape toate tipurile de ambalaje și, dacă te uiți atent, o să vezi că fiecare marcă are un cod de coluri specific.