Studiu Harvard recomandă să nu beți lapte degresat - Doza de Sănătate
 

Studiu Harvard recomandă să nu beți lapte degresat

Consumul de lapte degresat nu ne dă senzația de sațietate și ne face să bem mai mult, ceea ce ne îngrașă.
Studiu Harvard recomandă să nu beți lapte degresat
Carlos Fabián Avila

Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cu toții ne-am întrebat la un moment dat: Ce este mai sănătos să consumăm, lapte obișnuit sau lapte degresat?

Timp de mulți ani, unul dintre cele mai controversate alimente în privința beneficiilor și a valorii nutritive a fost laptele de vacă.

Majoritatea oamenilor consideră că avem nevoie de lapte în alimentație. Cu toate astea, studiile recente arată că, pentru sănătate, consumul de lapte de vacă poate fi dăunător.

În încercarea de a slăbi sau de a-și menține silueta, multe persoane aleg să bea lapte degresat sau să consume produse derivate din el. Astfel, fără să consume prea multe grăsimi, oamenii vor să se bucure de gustul și beneficiile laptelui.

Totuși, David Ludwig, un om de știință de la Universitatea Harvard, a realizat un studiu care a pus la îndoială beneficiile laptelui, mai ales al celui fără grăsimi sau degresat.

Studiul, care a fost publicat în revista Asociației Medicale Americane de Pediatrie, a scos la iveală faptul că atunci când grăsimile sunt extrase din lapte, ele sunt înlocuite cu îndulcitori. Aceștia sunt mult mai dăunători pe termen lung.

Deși s-a tras un semnal de alarmă în privința consumului de băuturi îndulcite, încă de mulți ani, laptele degresat nu a fost niciodată inclus pe această listă.

În studiul său, Dr. Ludwig a pus la îndoială susținerea consumului de lapte degresat. El argumentează că toate lichidele care conțin calorii și îndulcitori ar trebui tratate cu aceleași măsuri de precauție.

Este necesar să consumăm lapte de vacă sau lapte degresat?

Acest studiu a ajuns la aceeași concluzie ca și altele înaintea lui. Oamenii nu au nevoie, din punct de vedere nutrițional, de lapte de vacă și acesta poate fi chiar dăunător organismului.

Laptele de vacă a devenit un aliment popular datorită conținutului de calciu, esențial pentru sănătatea oaselor, după cum spun mulți specialiști. Totuși, există alte alimente care conțin mai mult calciu decât laptele de vacă. Acestea nu au efecte negative asupra sănătății așa cum poate avea, pe termen lung, laptele.

Consumă broccoli în loc de lapte pentru aportul de calciu

Câteva exemple în acest sens ar fi broccoli, napii, rucola, dar și altele. Acestea au mai mult de 160 mg de calciu într-o porție. Alte surse ar fi sardinele, nucile, semințele și legumele, care și ele oferă o cantitate semnificativă la fiecare porție.

De aceea, nimeni nu are nevoie să consume cantități mari de lapte pentru a avea oase sănătoase. În schimb, cu toții ar trebui să creștem consumul de alte alimente mai sănătoase.

Argumentul împotriva consumului de lapte degresat devine și mai clar.

Potrivit explicațiilor celor de la Harvard, s-au efectuat câteva teste clinice care au scos în evidență efectele pe care le are laptele degresat în comparație cu cel obișnuit, raportate la beneficiile asupra menținerii greutății ideale și a altor beneficii asupra sănătății.

Pe de altă parte, mai multe studii au arătat că persoanele care au consumat lapte degresat nu se simt sătule. Acestea au șanse mai mari de a se îngrășa, deoarece simt nevoia să consume mai multe calorii.

Te-ar putea interesa și:

Cum scazi in greutate

De unde provine laptele?

Mulți nutriționiști continuă să recomande pacienților să consume lapte degresat dacă vor să slăbească. Totuși, cu fiecare studiu efectuat, ne este și mai clar că acest produs nu este benefic deoarece a fost intens prelucrat, mai ales în ultimele decenii.

Experții ne sfătuiesc să consumăm lapte obișnuit, cu condiția să fie organic sau din curtea bunicii.

Produsele lactate pot îmbunătăți sănătatea inimii, susțin tratamentul diabetului, absorbția vitaminelor și reduc riscul apariției cancerului de colon, dar au și alte beneficii.

Însă, înainte de a decide că laptele este bun pentru sănătate, ar trebui să ne întrebăm cu toții: De unde provine laptele?

Lapte

În ziua de astăzi, putem afirma cu convingere că este foarte dificil să găsești un tip de lapte care să fie sănătos pentru organism. Cantitatea mare de hormoni administrați vacilor ca să crească producția zilnică de lapte alterează foarte mult calitatea produsului. Astfel, laptele obisnuit a devenit ceva dăunător organismului.

Mai mult decât atât, ar trebui să conștientizăm faptul că nimic nu mai este ca acum douăzeci de ani. Tehnologizarea a influențat industria alimentară foarte mult.

Acum , trebuie să fim circumspecți în privința produselor “extraordinare și delicioase” pe care le găsim în supermarket în fiecare zi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ludwig, D. S., & Willett, W. C. (2013, September). Three daily servings of reduced-fat milk: An evidence-based recommendation? JAMA Pediatrics. https://doi.org/10.1001/jamapediatrics.2013.2408
  • FAO, & WHO. (2004). Vitamin and mineral requirements in human nutrition. Second editionWorld Health Organization (pp. 1–20). https://doi.org/92 4 154612 3
  • García, F. E. V., Morales, M. O. R., & Sánchez, D. P. C. (2011). El calcio en el desarrollo de alimentos funcionales. Revista Lasallista de Investigacion.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.