7 obiceiuri care îți consumă energia

15 februarie 2018
Fiecare dintre noi dispune de un anumit nivel de energie pe care îl poate consuma în fiecare zi. Trebuie să învățăm cum să ne folosim energia cu înțelepciune, fără a o irosi pe lucruri care nu ne oferă niciun beneficiu.

Dacă te simți mereu epuizat, citește în continuare. A venit momentul să renunți la anumite obiceiuri care îți consumă energia.

Când suntem stresați, reușim să ne păstrăm calmul datorită răbdării, perseverenței și intelectului. Dar ce se întâmplă atunci când are loc un dezechilibru? Energia joacă un rol foarte important în viața de zi cu zi, însă este greu să o menținem stabilă atunci când avem obiceiuri care o seacă.

Este esențial să adoptăm un plan pentru a ține sub control nivelul de energie pe parcursul zilei. Trebuie să luăm în considerare timpul pe care îl dedicăm fiecărei activități în parte, astfel încât să fim mai eficienți și mai productivi.

Cel mai important aspect este să stabilim un echilibru între nevoile noastre fizice și emoționale, astfel încât să ne bucurăm de o stare de sănătate optimă.

Secretul constă în a lucra în armonie cu noi înșine, în ritmul dictat de mintea și corpul nostru. De asemenea, nu trebuie să ne depășim limitele.

Deseori obișnuim să lucrăm ore în șir fără a ne odihni și uităm cum ar trebui să ne comportăm atunci când, în sfârșit, avem timp liberi. Încercăm să facem totul deodată și lăsăm sarcini neterminate.

Iată care sunt principalele obiceiuri care îți consumă energia:

Ești un „burete” de emoții negative

Obiceiuri care îți consumă energia și distrug relațiile interpersonale

Oricât de neplăcut este, există persoane toxice care te folosesc pentru a se elibera de probleme, supărări, frici și frustrare. Nu este bine să le permiți acestor indivizi să-ți transmită toată energia lor negativă—cel puțin nu mereu. Aceștia te afectează fără să-ți dai seama în fiecare zi.

Ai dreptul să alegi cine merită să facă parte din viața ta și poți să-ți petreci timpul cu oricine îți dorești. Chiar dacă ții foarte mult la o anumită persoană, ea ți-ar putea afecta dezvoltarea personală. În această situație, poate ar fi mai bine să îi spui adio.

Este inevitabil. Fiecare persoană care te înconjoară fie te va ajuta să evoluezi, fie te va te va trage în jos. Deși poate au intenții bune, unii oameni pur și simplu îți fac mai mult rău decât bine. Începe să petreci mai puțin timp cu aceștia.

Nu-ți ții promisiunile

De ce nu-ți ții promisiunile? Poate că ți-ai schimbat între timp opinia, însă este nevoie în continuare să acționezi—nu fugi de responsabilitățile tale! Dacă nu mai vrei să respecți o promisiune, gândește-te la o soluție alternativă și negociază.

Să amâni inevitabilul nu este decât o pierdere de timp. Ține-te de cuvânt la timp, iar ceilalți vor avea încredere în tine. Poate a venit momentul să spui „M-am săturat! Nu mai vreau să o fac”. Acest lucru nu este o problemă, dar trebuie să exprimi imediat ceea ce simți, nu să suporți consecințe negative timp de ani de zile.

Stabilirea incorectă a priorităților, pe lista de obiceiuri care îți consumă energia

Supărarea pe lista de obiceiuri care îți consumă energia

Ce vrei cu adevărat de la viață? Îndreaptă-te către ceea ce te împlinește pe plan emoțional și fizic, astfel încât să poți să ai o viață pașnică. Dacă îți încarci programul cu sarcini inutile, vei pierde controlul și nu îi vei mulțumi decât pe ceilalți, neglijând lucrurile care te fac fericit pe tine.

Este în regulă să iei o pauză, să te relaxezi și să analizezi oportunitățile pe care le ai la dispoziție. Nu uita, orice ființă vie are nevoie de odihnă pentru a se dezvolta.

Când muncești nonstop, consumi energie pe care nu o vei mai recupera niciodată. În plus, puține obiceiuri care îți consumă energia îți răpesc la fel de mult timp.

Locuința ta este în dezordine

Un spațiu curat, ordonat și neaglomerat te va ajuta să te simți mai bine. Locurile încărcate cu obiecte pe care nici măcar nu le folosești nu fac decât să producă anxietate și apatie.

Dacă vrei să începi de la zero, trebuie mai întâi să faci ordine în locuință și să arunci toate obiectele care îți consumă energia. Reține că „mai puțin înseamnă mai mult”. Convertește-ți locuința într-un loc în care îți place să stai, în care vibrațiile pozitive circulă prin aer și în care te poți relaxa fără a fi copleșit de depresie.

Nu-ți asculți corpul

Obiceiuri care îți consumă energia și sunt epuizante

Din cauza monotoniei de zi cu zi, uităm câteodată că suntem ființe vii. Ne supunem corpul zilelor lungi de muncă, presiunii și stresului, fără să dăm ascultare mesajelor pe care ni le transmite.

Este practic imposibil să supraviețuiești în asemenea condiții. Ai nevoie să respiri aer proaspăt, să meditezi și să faci mișcare pentru a elimina toxinele și a pune capăt acestor obiceiuri care îți consumă energia.

Între timp, este esențial să adopți o dietă bogată în vitamine, minerale și nutrienți care să te mențină sănătos.

Ai un stil de viață sedentar

Cât de frecvent faci mișcare? Chiar dacă ești nevoit să petreci mult timp la birou, nu-ți lăsa corpul să se obișnuiască cu statul jos. În caz contrar, vei intra într-un ciclu vicios de apatie.

Dacă începi să te miști și faci o plimbare de cel puțin 30 de minute în fiecare zi, vei obține un plus de endorfine care îți va crește nivelul de energie și te va menține vigilent.

Îți faci prea multe griji

Ruminarea pe lista de obiceiuri care îți consumă energia

Grijile zilnice sunt firești. Însă este alarmant dacă nu le poți ține sub control și dacă anxietatea îți domină permanent starea emoțională. Principalele simptome ale anxietății sunt:

Anxietatea se declanșează deoarece emisfera cerebrală stângă este supraexcitată. Cu alte cuvinte, gândești rațional și logic în mod constant. Soluția este să-ți înfrunți fricile și să-ți consolidezi stima de sine.

Lasă în urmă trecutul! Organizează-ți viitorul și renunță la cele 7 obiceiuri care îți consumă energia prezentate în acest articol.

Te-ar mai putea interesa