7 sfaturi pentru a-ți îmbunătăți sănătatea inimii
Astăzi este cea mai bună zi pentru a-ți îmbunătăți sănătatea inimii. Oricât de ciudat ar părea, de cele mai multe ori neglijăm acest organ extraordinar care pompează sânge în pieptul nostru. Facem acest lucru în mod inconștient, alegând un stil de viață sedentar și o dietă nesănătoasă, de exemplu.
În plus, nu de puține ori permitem stresului sau anxietății să tulbure calmul, echilibrul și bunăstarea aparatului cardiovascular.
Este important să conștientizezi importanța îngrijirii inimii. Nu uita că, dacă inima ta cedează, este slăbită sau bolnavă, calitatea vieții tale se diminuează considerabil, indiferent de vârsta pe care o ai.
Astăzi îți propunem „o mică revoluție” care îți va îmbunătăți sănătatea inimii și calitatea vieții.
1. Înlocuiește untul cu ulei de măsline
Dacă obișnuiești să mănânci pâine prăjită cu unt și gem în fiecare zi, a venit momentul să faci o schimbare. Înlocuiește untul cu ulei de măsline. Acest produs se combină excelent cu aproape orice alt aliment, fiind o opțiune ideală pentru mic dejun, prânz sau cină.
Un alt obicei împrumutat din dieta mediteraneană este cel de a găti cu ulei de măsline în loc de unt. Preparatele tale vor fi mult mai sănătoase și chiar mai gustoase!
2. Mănâncă pește de trei ori pe săptămână
Peștii de apă rece, cum ar fi tonul, macroul și heringul, sunt cele mai bogate surse de acizi grași omega 3. Spre deosebire de carne, aceste specii de pește sunt benefice sănătății aparatului cardiovascular.
Peștele conține potasiu, magneziu și niacină. Alături de acizii grași, aceste trei componente reduc colesterolul rău (LDL) de la nivelul arterelor și îngrijesc inima.
Încearcă să cumperi pește dintr-o sursă de încredere, pentru a te asigura că este sănătos. Uneori acest aliment poate conține agenți contaminanți care îți afectează sănătatea.
3. Înlocuiește sarea cu condimente
Sarea îmbunătățește gustul mâncărurilor și are o tradiție veche în istoria culinară. Tocmai de aceea ne vine atât de greu să o eliminăm din dietă (schimbare recomandată mai ales persoanelor cu hipertensiune). Până la urmă, ce gust ar mai avea mâncarea fără ea?
Soluția este foarte simplă și benefică. Poți înlocui sarea cu anumite condimente aromate:
- Mărarul este ideal pentru supe și pește.
- Usturoiul granulat este un înlocuitor delicios al sării.
- Zeama de lămâie pudră este un concentrat natural care oferă un gust minunat preparatelor culinare.
- Pudra de ceapă este gustoasă și are proprietăți antiinflamatoare.
4. Mănâncă o cană de fulgi de ovăz la micul dejun
Pe acest blog, am menționat de multe ori că unul dintre cele mai recomandate alimente pentru sănătatea inimii este ovăzul. Această cereală conține șase aminoacizi esențiali și are un conținut ridicat de grăsimi nesaturate și acid linoleic.
În plus, ovăzul reglează glicemia și este bogat în vitamine (E, B1, B2) și minerale (calciu, fier, zinc, fosfor și magneziu). Datorită acestor componente, inima se menține sănătoasă și este pregătită să înceapă ziua cu o doză maximă de energie.
5. 20 de minute de mișcare pe zi îmbunătățesc sănătatea inimii
Cu toții ne putem rupe 20 de minute din timp pentru a ne îngriji inima, corpul, musculatura, oasele și aparatul respirator. Trebuie doar să avem voință și să ne luăm angajamentul de a face mișcare în fiecare zi.
Este de ajuns să faci o plimbare, să alergi, să urci scările, să mergi cu bicicleta sau chiar să dansezi. Cu toate acestea, cele mai recomandate sunt exercițiile de aerobic.
6. 20 de minute de liniște și meditație
Meditația și deconectarea de mintea, trupul, responsabilitățile tale de zi cu zi și chiar de dispozitivele electronice te ajută să te relaxezi, dar și să te menții sănătos.
Creierul și inima ta îți vor fi recunoscătoare. Până la urmă, meditația te ajută să te eliberezi de tensiuni, gânduri negative, obsesii și presiuni zilnice.
Încearcă și tu acest lucru chiar azi. Meditează. Oferă-ți 20 de minute de liniște și pace.
7. Consumă zeamă de lămâie în fiecare zi
Zeama de lămâie este răcoritoare, sănătoasă, gustoasă și aliatul ideal pentru sănătatea inimii. Știi de ce? Lămâile au un conținut ridicat de potasiu și magneziu, două minerale care contribuie la reglarea tensiunii arteriale.
În plus, lămâia este bogată și în diferite tipuri de antioxidanți, printre care și bioflavonoide. Acestea sunt necesare pentru a proteja arterele și a le menține curate și flexibile.
Nu ezita să pui în practică recomandările de mai sus. Toate sfaturile noastre sunt foarte simple și îți pot schimba viața în bine!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Covas, M. I., Nyyssönen, K., Poulsen, H. E., Kaikkonen, J., Zunft, H. J. F., Kiesewetter, H., … Marrugat, J. (2006). The effect of polyphenols in olive oil on heart disease risk factors: A randomized trial. Annals of Internal Medicine. http://doi.org/10.7326/0003-4819-145-5-200609050-00006
- Kris-Etherton, P. M., Harris, W. S., & Appel, L. J. (2002). Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation. http://doi.org/10.1161/01.CIR.0000038493.65177.94
- Earnshaw, S. R., McDade, C. L., Chu, Y. F., Fleige, L. E., & Sievenpiper, J. L. (2017). Cost-effectiveness of Maintaining Daily Intake of Oat β-Glucan for Coronary Heart Disease Primary Prevention. Clinical Therapeutics. http://doi.org/10.1016/j.clinthera.2017.02.012
- Khan, M. K., Zill-E-Huma, & Dangles, O. (2014). A comprehensive review on flavanones, the major citrus polyphenols. Journal of Food Composition and Analysis. http://doi.org/10.1016/j.jfca.2013.11.004