7 trucuri pentru a activa tiroida leneșă
Există multe persoane care nu suferă de hipotiroidism, dar au tiroida leneșă. Aceasta provoacă probleme greu de combătut, precum nervozitate, oboseală sau răgușeală.
În acest articol, îți arătăm 7 trucuri prin care îți poți activa glanda tiroidă în mod natural.
Ai tiroida leneșă?
Dacă nu ți-ai făcut niciodată analizele corespunzătoare, este important să știi care sunt simptomele cauzate de tiroida leneșă sau de hipotiroidism:
- Fluctuații în greutate sau dificultatea de a slăbi.
- Piele uscată și păr și unghii fragile.
- Schimbări bruște de dispoziție.
- Oboseală.
- Răgușeală.
- Nervozitate sau anxietate.
- Constipație.
- Senzație permanentă de frig.
Un simptom care indică predispoziția la tiroida leneșă este lipsa firelor de păr pe partea exterioară a sprâncenelor.
Dacă te confrunți cu aceste simptome, îți poți activa glanda tiroidă dacă urmezi recomandările de mai jos:
1. Mănâncă plante marine
Principalul nutrient de care ai nevoie pentru a-ți activa glanda tiroidă este un mineral: iodul. Pentru a-l obține în mod natural, fără a mânca în exces, este indicat să incluzi plante marine în dietă.
Cele mai recomandate sunt algele kelp și kombu, care pot fi folosite ca ingrediente în tocănițe și mâncăruri cu leguminoase. Este bine să le fierbi timp de 20 de minute, întrucât sunt destul de tari.
Există și suplimente pe bază de alge marine, cum ar fi fucusul. Totuși, nu îți recomandăm să le iei fără acordul medicului.
2. Fă exerciții fizice de intensitate medie
Persoanele cu tiroida leneșă tind să se confrunte cu o senzație constantă de oboseală și de frig, deoarece metabolismul lor bazal este prea lent.
Cea mai bună modalitate de a activa și de a stimula întregul organism este practicarea unor exerciții fizice de intensitate medie, de două sau de trei ori pe săptămână.
Exercițiile care nu sunt suficient de intense nu oferă rezultatele dorite. Îți recomandăm activitățile sportive intense, dar scurte, care te fac să transpiri și să respiri adânc.
3. Fă dușuri reci
Apa rece este o altă metodă de a îmbunătăți funcționarea tiroidei în mod natural, fiind un stimul important pentru corp, mai ales în cazul în care îți este frig.
Este indicat să faci treptat această schimbare. În primele câteva zile, spală-te în mod obișnuit și apoi încheie dușul cu un jet rece timp de câteva secunde, începând de la picioare și îndreptându-te spre partea de sus a corpului.
Poți, de asemenea, să optezi pentru o alternanță între apa caldă și cea rece pe toată durata dușului.
4. Consumă alimente neprocesate
Unul dintre cei mai dăunători factori pentru glanda tiroidă este consumul de alimente procesate sau semipreparate. Motivele sunt reprezentate de modul în care sunt procesate aceste produse, calitatea proastă a ingredientelor și cantitatea de aditivi folosită.
Cele mai bune sunt alimentele naturale, bio pe care le poți mânca în stare crudă sau le poți găti acasă.
Îți recomandăm să consumi sucuri de fructe și legume, salate, rădăcini, nuci, semințe, leguminoase, etc.
5. Ferește-te de toxinele din mediu
Toxinele slăbesc sistemul imunitar în anumite părți ale organismului (printre care și tiroida).
Pe lângă alimentele menționate anterior, toxinele se regăsesc și în produse cosmetice sau de igienă personală, în undele electromagnetice emise de dispozitivele electronice, în tutun, apă și aer poluate, etc.
Cel mai bine este să adopți o dietă bogată în produse naturale și să evadezi din mediul urban ori de câte ori ai ocazia.
6. Consumă alimente picante
Dacă adaugi în mâncare condimente picante, cum ar fi ghimbirul și piperul cayenne, ai parte de numeroase beneficii.
Poți începe să adaugi cantități mici din aceste mirodenii picante în tocănițe sau infuzii din plante, pentru a-ți obișnui stomacul cu ele. Ulterior, poți mări doza.
Condimentele iuți ajută la activarea glandei tiroide, stimulează pierderea în greutate și încălzesc corpul.
Îți recomandăm și:
7. Atenție la gât
Tiroida este localizată în centrul gâtului și este legată de corzile vocale. Din punct de vedere emoțional, această glandă influențează abilitatea de a ne exprima sentimentele.
Pentru a regla glanda tiroidă, poți practica un exercițiu de relaxare sau de meditație. Rostește vocala „e” asociată cu chakra gâtului, în timp ce îți imaginezi un cerc de lumină care se rotește în gâtul tău în direcția acelor de ceasornic.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Mayayo, E., Santisteban, P., Labarta, J. I., & Ferrández, A. (2002). Hipotiroidismo congénito. Tratado de Endocrinología Pediátrica. 3ª edición. Madrid: McGraw-Hill Interamericana de España, SAU, 532-56.
- Prevention, C. (2018). Travelers with Chronic Illnesses – Chapter 8 – 2018 Yellow Book | Travelers’ Health | CDC. Retrieved from https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2018/advising-travelers-with-specific-needs/travelers-with-chronic-illnesses
- Thyroid Patient Travel Tips. (2018). Retrieved from https://www.nahypothyroidism.org/traveling-with-thyroid-dysfunction/
- Bansal, A., Kaushik, A., Singh, C., Sharma, V., & Singh, H. (2015). The effect of regular physical exercise on the thyroid function of treated hypothyroid patients: An interventional study at a tertiary care center in Bastar region of India. Archives of Medicine and Health Sciences. https://doi.org/10.4103/2321-4848.171913
- Romano, L., De Santis, G. L., Gualtieri, P., & Merra, G. (2017). Thyroid disorders and Mediterranean diet: which way to prevent metabolic complications. European Review for Medical and Pharmacological Sciences. https://doi.org/10.26355/eurrev_201708_13259