10 semne ale hipotiroidismului - Doza de Sănătate
 

10 semne ale hipotiroidismului

Dacă observi aceste simptome fără o cauză aparentă, este o idee bună să programezi o vizită la medicul endocrinolog pentru o serie de teste ce vizează hipotiroidismul.
10 semne ale hipotiroidismului

Ultima actualizare: 26 august, 2018

Hipotiroidismul este o boală ce afectează glanda tiroidă. Acesta se manifestă printr-o secreție scăzută de hormoni tiroidieni, iar hiposecreția poate duce la diverse dezechilibre. Învață cum să recunoști cele 10 semne ale hipotiroidismului pentru a putea beneficia de tratament din timp.

Hipotiroidismul este o problemă destul de comună în cazul femeilor peste 60 de ani. Însă poate apărea și mai devreme ca urmare a expunerii la factori ce interacționează cu buna funcționare a glandei tiroide.

În stadiul inițial este greu de observat. Însă pe măsură ce boala avansează, hipotiroidismul cauzează multiple dezechilibre care afectează calitatea vieții.

Este foarte important să știi la ce anume să fii atentă. Astfel, poți găsi și tratamentul necesar pentru a stopa efectele nedorite asupra organismului.

Descoperă în rândurile următoare care cele mai importante semne ale hipotiroidismului, 10 simptome importante pe care trebuie să le recunoști din timp.

Care sunt cauzele hipotiroidismului?

Semne ale hipotiroidismului la femei

 

Tiroida este o glandă mică în formă de fluture, situată în partea de jos a gâtului. Principala sa funcție este de a secreta hormonii triiodotironină (T3) și tiroxină (T4), care controlează multiple funcții în organism.

Acești hormoni reglează sănătatea metabolică, menținând un ritm adecvat ce permite corpului să proceseze corespunzător grăsimile și carbohidrații. Pe lângă aceasta, hormonii tiroidieni ajută la menținerea temperaturii optime, a bătăilor inimii și a producției de proteine.

Hipotiroidismul apare atunci când acestă glandă nu mai produce o cantitate suficientă de hormoni sau se inactivează total. Acest lucru poate fi cauzat de:

  • O boală autoimună, spre exemplu tiroidita Hashimoto
  • O intervenție chirugicală pe tiroidă
  • Tratamente pentru hipertiroidism
  • Terapie cu radiații pentru cancer la nivelul capului sau al gâtului
  • Consumul de medicamente psihotice
  • Deficiența de iod
  • O disfuncție a glandei pituitare
  • Sarcină și alăptare
  • O predispoziție genetică la boli ale glandei tiroide

Semne ale hipotiroidismului

Pentru mulți pacienți, hipotiroidismul este greu de recunoscut, deoarece simptomele sunt greu de identificat în prima etapă a bolii. Cu toate acestea, există câteva semne care ajută la punerea unui diagnostic, chiar dacă ele pot apărea și în alte afecțiuni.

1. Creștere bruscă în greutate

Semne ale hipotiroidismului precum creșterea în greutate

O modificare a metabolismului cauzată de secreția scăzută de hormoni poate duce la o creștere bruscă în greutate, chiar dacă ai o dietă sănătoasă și echilibrată. Acesta este un semnal clar de alarmă.

2. Oboseală

Hipotiroidismul îți afectează circulația sângelui și scade abilitatea organismului de a se oxigena corespunzător. Rezultatul este o o stare de permanentă oboseală.

3. Nivel crescut al colesterolului

Există mulți factori care îți pot afecta nivelul de colesterol din sânge, însă nu uita că și problemele glandei tiroide pot influența aceste valori, mai ales dacă știi că duci un stil de viață sănătos.

4. Stare de nervozitate sau proastă dispoziție

Semne ale hipotiroidismului precum proasta dispoziție

O glandă tiroidă care nu produce suficienți hormoni îți va influența în mod negativ buna dispoziție. Te poți confrunta cu schimbări bruște de comportament, un nivel ridicat de stres sau depresie, iritabilitate și nervozitate.

5. Dificultăți de concentrare

Deoarece lipsa de hormoni tiroidieni are un impact negativ asupra sistemului nervos, pot apărea dificultăți de învățare și concentrare.

6. Uscăciune la nivelul pielii, al unghiilor și al părului

Această boală începe să-ți afecteze aspectul și este imposibil să nu observi. Schimbările la nivelul pielii, al unghiilor și al părului vor fi mai mult decât evidente și deosebit de supărătoare.

7. Digestie lentă

Îngreunarea digestiei și constipația sunt printre cele câteva semne ale hipotiroidismului. Deoarece lipsa hormonilor încetinește întreg metabolismul, și digestia va avea de suferit în egală măsură.

8. Dureri musculare

Este dificil să asociezi durerile musculare cu problemele tiroidiene, însă ar trebui să te îngrijoreze slăbiciunea și durerile musculare, dacă acestea apar în lipsa unui efort fizic intens.

9. Menstruație neregulată

Alt semn la care ar trebui să fii atentă este frecvența menstruației. Dacă este brusc foarte abundentă sau durează mai mult decât de obicei, poate este timpul pentru o vizită la medicul endocrinolog.

10. Senzație permanentă de frig

Hipotiroidismul vine la pachet cu probleme ale circulației, așadar devii ceva mai sensibilă la frig, iar extremitățile sunt în permanență reci.

Așadar, recunoști simptomele de mai sus? Nu mai sta pe gânduri și fă-ți o programare la medic pentru analizele necesare și tratamentul corespunzător.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.