8 alimente care cresc tensiunea arterială

· 26 septembrie 2018
Deși anumite alimente pot crește tensiunea arterială foarte mult, consumul de fructe și legume o va ține sub control.

Există numeroase alimente care cresc tensiunea arterială. Acest termen se referă la forța cu care sângele este pompat în corp. Deși fluctuează constant, valoarea tensiunii arteriale poate deveni exagerat de ridicată (hipertensiune) sau de scăzută (hipotensiune).

  • Când tensiunea arterială depășește 140 cu 90, pacientul suferă de hipertensiune.
  • Când tensiunea arterială este sub 100 cu 60, pacientul suferă de hipotensiune.

Pacienții hipertensivi sunt, în mod obișnuit, nevoiți să urmeze un tratament medicamentos, pe când cei hipotensivi nu trebuie să recurgă la o asemenea măsură.

Atât hipertensiunea, cât și hipotensiunea sunt nocive pentru sănătate. O modalitate eficientă de a regla tensiunea arterială este să adoptăm o dietă sănătoasă.

Fie că vrei să o reduci, fie că ai nevoie de o modalitate naturală de a o mări, ține cont de următoarele 8 alimente care cresc tensiunea arterială!

1. Sarea

Sarea pe lista de alimente care cresc tensiunea arterială

Sarea este, cu siguranță, unul dintre cele mai eficiente alimente care cresc tensiunea arterială. Însă dacă suferi de hipertensiune, este indicat să-ți reduci aportul de sare.

Pacienții hipotensivi își pot crește aportul, fără însă a face exces. În cazul în care tensiunea ta arterială a scăzut brusc, reține faptul că mezelurile naturale constituie o sursă excelentă de sare la care poți apela.

2. Fructele cu coajă lignificată

Fructele cu coajă lignificată, precum nucile, migdalele sau alunele, reprezintă o sursă excelentă de vitamina B, un nutrient esențial pentru a avea o tensiune arterială echilibrată.

Carența de vitamina B poate cauza hipotensiune. Poți obține acest nutrient și dacă alegi să consumi ouă, cereale și lactate.

3. Mezelurile, pe lista de alimente care cresc tensiunea arterială

Mezelurile pe lista de alimente care cresc tensiunea arterială

Mezeluri sunt celebre datorită conținutului ridicat de sare și grăsime. Din acest motiv, ele sunt recomandate pacienților hipotensivi.

Însă dacă suferi de hipertensiune arterială, evită-le. În caz contrar, riști ca valoarea tensiunii tale să crească brusc.

Indiferent de problema pe care vrei să o remediezi, nu este bine să faci abuz de mezeluri. În fond, acestea sunt foarte bogate în grăsimi.

4. Cafeaua și ceaiul

Băuturile cofeinizate precum cafeaua, ceaiul și cele carbogazoase cresc pulsul și tensiunea arterială.

Citește și:

5 băuturi care cresc tensiunea arteială

Persoanele cu hipotensiune pot bea 1-2 căni de cafea pe zi pentru a-și menține tensiunea în limite normale. Dar cei hipertensivi ar trebui să-și reducă aportul de cofeină, astfel încât să evite complicațiile.

Fiecare dintre noi trebuie să-și menține aportul de cofeină sub control (în special când vine vorba de cafea), pentru a preveni tahicardia.

5. Ciocolata

Alimente care cresc tensiunea arterială precum ciocolata

Datorită teobrominei din componența sa, ciocolata este un aliment ideal pentru a îmbunătăți ritmul cardiac. Un obicei foarte benefic este să mănânci 1-2 bucăți de ciocolată neagră (cu un conținut de cacao de cel puțin 70%) dimineața.

Ciocolata neagră conține mai puține grăsimi decât cea cu lapte și este foarte sănătoasă. Însă redu-ți aportul de ciocolată dacă suferi de hipertensiune arterială.

6. Carnea, printre cele mai eficiente alimente care cresc tensiunea arterială

Carnea este o altă variantă adecvată în cazul în care experimentezi episoade de hipotensiune. Cel mai bine este să servești carne roșie.

Nu face însă abuz, indiferent de valoarea tensiunii tale arteriale. Consumată în exces, carnea poate cauza hipercolesterolemie sau hipertrigliceridemie.

Pacienții cu hipertensiune pot opta pentru carne slabă. Aceștia ar trebui să consume carne doar o dată sau de două ori pe săptămână.

7. Băuturile energizante sau cu electroliți

Alimente care cresc tensiunea arterială sub formă de băuturi pentru sportivi

Aceste băuturi sunt ideale pentru a crește tensiunea arterială. Fiind bogate în potasiu, magneziu și sodiu, băuturile energizante și cele cu electroliți le pot fi de mare ajutor persoanelor cu hipotensiune.

8. Vinul

Dintre toate băuturile alcoolice existente, vinul iese în evidență când vine vorba de reglarea tensiunii arteriale. S-a demonstrat că un pahar de vin pe zi are un impact pozitiv asupra stării de sănătate.

Dacă suferi de hipotensiune, te sfătuim să bei un pahar de vin în fiecare zi. În schimb, pacienții hipertensivi ar trebui să evite orice fel de băuturi alcoolice.

Sursa imaginii principale: wikiHow.com

  • Simonds, S. E., Pryor, J. T., Ravussin, E., Greenway, F. L., Dileone, R., Allen, A. M., … Cowley, M. A. (2014). Leptin mediates the increase in blood pressure associated with obesity. Cell. https://doi.org/10.1016/j.cell.2014.10.058
  • Affecting, F., Pressure, B., Resistance, P., Elasticity, V., Volume, B., Output, C., & Vessel, V. (1997). Factors that Affect Blood Pressure. Blood Cells.
  • Verschuren, W. M. M. (2012). Diet and cardiovascular disease. Current Cardiology Reports. https://doi.org/10.1007/s11886-012-0318-2
  • Tuso, P. (2013). Nutritional Update for Physicians: Plant-Based Diets. The Permanente Journal. https://doi.org/10.7812/tpp/12-085