8 sfaturi pentru a preveni infecțiile urinare - Doza de Sănătate
 

8 sfaturi pentru a preveni infecțiile urinare

Deși abținerea de la urinat pare a fi un obicei inofensiv, când faci acest lucru încurajezi atacurile bacteriilor care provoacă infecții.
8 sfaturi pentru a preveni infecțiile urinare
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ai nevoie de câteva sfaturi pentru a preveni infecțiile urinare? Acest tip de infecție se declanșează din cauza proliferării excesive a agenților bacterieni și virali.

Infecțiile urinare indică un sistem imunitar slăbit. Rolul sistemului imunitar este să producă anticorpii necesari pentru a combate atacurile microorganismelor nocive.

Atunci când se declanșează, infecțiile urinare provoacă simptome precum senzațiile de arsură, schimbarea frecvenței urinării și, în anumite cazuri, febră și frisoane.

Persoane de toate vârstele pot fi afectate de infecții urinare. Majoritatea pacienților sunt femei deoarece uretrele lor sunt mai scurte decât cele ale bărbaților, facilitând circulația bacteriilor.

Deși tind să apară sporadic și într-un mod subtil, dacă nu sunt tratate la timp, infecțiile urinare pot provoca anumite complicații care alterează calitatea vieții.

Așadar, este important să învățăm cum să le prevenim. În acest scop, putem să adoptăm obiceiuri sănătoase și să punem în aplicare anumite sfaturi care reduc riscul de a ne îmbolnăvi.

Citește în continuare pentru a descoperi 8 sfaturi pentru a preveni infecțiile urinare!

1. Pentru a preveni infecțiile urinare, poartă lenjerie intimă din bumbac

Sfaturi pentru a preveni infecțiile urinare simple precum schimbarea lenjeriei

Multe femei trec cu vederea peste acest aspect, dar materialul din care lenjeria intimă este confecționată joacă un rol important în ceea ce privește frecvența infecțiilor vaginale sau de tract urinar.

Lenjeria intimă din materiale elastice care nu conține bumbac în regiunea dintre picioare poate fi periculoasă. Asemenea articole determină acumularea fluidelor și creează un mediul ideal pentru dezvoltarea bacteriilor.

  • Este esențial să optezi pentru lenjerie intimă din bumbac, a cărei mărime să fie potrivită. Dacă articolul respectiv este prea strâmt, îți poate face rău.

2. Crește-ți aportul de apă

O mare parte dintre infecțiile urinare se declanșează din cauza deshidratării. Lipsa de lichide alterează funcționarea rinichilor. Din cauza faptului că organismul nu produce suficientă urină, microorganismele nocive se pot dezvolta mult mai repede.

Totodată, deshidratarea declanșează un răspuns inflamator, care poate crește severitatea simptomelor experimentate.

  • Pentru a evita aceste neplăceri, bea cel puțin 6-8 pahare de apă pe zi.

3. Nu amâna mersul la toaletă

Mersul la toaletă pe lista de sfaturi pentru a preveni infecțiile urinare

Nu este periculos să amâni să mergi la toaletă dacă este vorba de numai câteva minute. Problemele survin atunci când te abții să urinezi pentru perioade lungi de timp, mai ales dacă vezica ta ajunge să se inflameze.

Abținerea de la urinat a fost asociată cu apariția infecțiilor urinare. Ținând urina în tine, bacteriile nocive te pot ataca mai ușor.

  • Chiar dacă simți nevoia să urinezi frecvent, nu amâna să mergi la toaletă.

4. Evită produsele parfumate în zona intimă

Ca să ai o igienă intimă adecvată, nu ai nevoie de produse parfumate. În general, acestea conțin substanțe chimice care modifică pH-ul regiunii intime, crescând riscul apariției de infecții bacteriene și fungice.

În plus, unele produse parfumate afectează lubrifierea naturală a regiunii intime, crescând riscul declanșării unei infecții.

  • Optează pentru un săpun blând, preparat cu ingrediente naturale.
  • Evită pudra de talc, parfumurile și deodorantele intime.

5. Evită alimentele iritante, pe lista de sfaturi pentru a preveni infecțiile urinare

Sfaturi pentru a preveni infecțiile urinare precum evitarea alcoolului

Consumate excesiv, anumite alimente slăbesc sistemul imunitar și cresc riscul de infecții urinare. Problema este că acestea provoacă un răspuns inflamator la nivelul țesuturilor, ceea ce favorizează proliferarea bacteriilor.

Ca să eviți infecțiile urinare, redu-ți aportul de:

  • Condimente
  • Cafea și alte băuturi cofeinizate
  • Băuturi alcoolice
  • Mezeluri
  • Zaharuri rafinate
  • Alimente bogate în sare

6. Urinează după sex

După ce faci sex, este o idee bună să mergi imediat la toaletă. Urinarea facilitează eliminarea anumitor microbi care pătrund în uretră. Acest obicei ar trebui pus în practică atât înainte, cât și după actul sexual, astfel încât să previi infecțiile vezicii urinare.

7. Nu purta haine umede pentru perioade lungi de timp

Sfaturi pentru a preveni infecțiile urinare la piscină

Persoanele predispuse infecțiilor urinare nu trebuie să poarte costume de baie umede pentru perioade lungi de timp. Aceste articole facilitează atacurile microbilor.

  • Orice haine umede care intră în contact cu regiunea intimă pot declanșa infecții urinare.

8. Consumă alimente probiotice

Consumul regulat de alimente probiotice constituie un obicei sănătos. Aceste produse reduc riscul de infecții și probleme inflamatorii.

Alimentele probiotice prezintă un conținut ridicat de microorganisme benefice, care neutralizează acțiunea celor nocive (bacterii, ciuperci și virusuri).

Cele mai bune alimente probiotice sunt:

  • Iaurtul natural
  • Chefirul
  • Varza murată
  • Microalgele
  • Murăturile
  • Supa Miso
  • Ciocolata neagră

Ține cont de cele 8 sfaturi pentru a preveni infecțiile urinare prezentate în acest articol. Cu ajutorul lor, vei stopa progresul acestei probleme de sănătate incomode. Dacă nu reușești să o previi, obține un tratament adecvat cât mai curând posibil, pentru a putea evita complicațiile.

Sursa imaginii principale: wikiHow.com


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.