Apa cu sare de mare împotriva constipației: este eficientă?
 

Apa cu sare de mare împotriva constipației: este eficientă?

Apa cu sare de mare a devenit populară ca remediu natural pentru tratarea constipației și detoxifierea organismului. Funcționează?
Apa cu sare de mare împotriva constipației: este eficientă?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Apa cu sare de mare a devenit populară ca remediu împotriva constipației. De fapt, este o metodă cunoscută sub numele de „detoxificare cu apă sărată” sau „curățare cu apă sărată”, iar susținătorii săi susțin că este eficientă în detoxifierea colonului. Chiar funcționează?

Pentru început, trebuie menționat faptul că acest remediu este cunoscut în regimul de detoxificare și post sub numele de Master Cleanse. Se crede că aportul său regulat promovează eliminarea deșeurilor și pierderea în greutate. Experții ne avertizează că poate avea anumite riscuri.

Apa cu sare de mare împotriva constipației: este eficientă?

Părerile despre apa cu sare de mare împotriva constipației sunt împărțite. Deși unii sugerează că este eficientă pentru curățarea colonului, eliminarea toxinelor și ameliorarea constipației, alții avertizează că riscurile folosirii sunt mari.

Acest tratament constă în a bea un amestec de apă caldă cu sare de mare sau sare neiodată. Combinația are ca rezultat o băutură laxativă care promovează mișcările intestinale. Efectele apar în 30 de minute până la 1 oră, dar uneori durează puțin mai mult.

Cu toate acestea, este important de menționat că presupusele beneficii se bazează pe date anecdotice și mărturii de pe internet. Până în prezent, nu există dovezi științifice care să demonstreze siguranța și eficacitatea remediului.

Un studiu raportat în Journal of Alternative and Complementary Medicine a raportat că a bea apă caldă sărată și a face anumite poziții de yoga poate ajuta la curățarea intestinului în pregătirea pentru colonoscopie. Cu toate acestea, nu a fost clar dacă aceleași efecte apar doar după consumul de apă sărată.

Nu există linii directoare specifice cu privire la cine poate folosi acest remediu fără inconveniente majore. Este adesea sugerat persoanelor cu constipație cronică sau mișcări intestinale neregulate. În plus, este folosit ca supliment în dietele de detoxifiere. În alte situații, este contraproductiv.

Bărbat constipat mergând la toaletă
Constipația poate avea diverse cauze. Uneori, schimbând anumite obiceiuri de stil de viață, dispare de la sine.

Organismul se detoxifică singur

Unul dintre motivele pentru care apa sărată pentru constipație este contestată este din cauza capacității organismului de a se curăța singur. Deși metodele de detoxificare sunt atractive, adesea sunt inutile.

Atât timp cât există obiceiuri corecte de viață, mai ales în ceea ce privește alimentația, organismul poate elimina deșeurile fără a fi nevoie de regimuri speciale.

De asemenea, așa cum se detaliază într-un articol publicat de Clinics in Colon and Rectal Surgery , schimbările în stilul de viață, aportul de fibre și lichidele sunt cheie în gestionarea constipației, dincolo de alte strategii.

Acestea fiind spuse, atât detoxificările cu apă sărată, cât și alte planuri similare trebuie să fie supravegheate medical. Medicul este cel care stabilește dacă pacientului i se potrivește acest tip de remediu.

Care sunt riscurile consumului de apă cu sare de mare pentru constipație?

Consumul de apă sărată pentru a combate constipația sau pentru a detoxifica organismul poate avea efecte secundare care variază de la ușoare la severe. În primul rând, consumul acestei băuturi pe stomacul gol duce adesea la greață și chiar vărsături.

În plus, atunci când remediul este consumat timp de câteva zile, provoacă un dezechilibru electrolitic care se manifestă prin următoarele simptome:

  • Oboseală
  • Confuzie
  • Convulsii
  • Amorţeală
  • Spasme musculare
  • Probleme legate de tensiunea arterială
  • Tulburări ale ritmului cardiac

Printre altele, luați în considerare că aportul de apă sărată sporește riscul supraîncărcării cu sodiu. În consecință, riscul de boli cardiovasculare crește.

Această metodă de detoxificare este contraindicată în următoarele cazuri:

  • Copii
  • Diabetici
  • Sarcină și alăptare
  • Pacienți cu boli de inimă
  • Persoane cu edem (retenție de lichide)
  • Pacienți cu boli hepatice sau renale
  • Persoane cu tulburări gastro-intestinale, cum ar fi ulcerele sau bolile inflamatorii intestinale

O ipoteză sugerează faptul că detoxifierea cu apă sărată modifică microbiomul intestinal. După cum arată un studiu împărtășit în Microbial Ecology in Health and Disease, acest lucru poate duce la dezvoltarea bolilor digestive și a altor probleme cronice de sănătate.

Cum se folosește apa cu sare de mare?

În general, consumul apei sărate se face la începutul zilei, pe stomacul gol. Cu toate acestea, există oameni care preferă să consume apa noaptea, la câteva ore după ultima masă a zilei. În orice caz, trebuie avut în vedere faptul că remediul tinde să ducă la evacuări urgente.

Prin urmare, folosiți-l când sunteți liberi. De asemenea, nu este indicat să faceți exerciții fizice după ce ați luat preparatul. Este un remediu care trebuie luat ocazional, de preferință sub supraveghere medicală.

Sare de mare împotriva constipației

Ingrediente

  • 2 lingurițe de sare de mare neiodată sau sare roz de Himalaya (6 grame)
  • Suc de lămâie (opțional, după gust)
  • 4 căni de apă caldă (1 litru)

Instrucțiuni

  1. Pentru început, dizolvați sarea de mare în litrul de apă caldă.
  2. Apoi, adăugați suc de lămâie pentru a spori aroma.
  3. Beți remediul cât mai curând posibil. Asigurați-vă că aveți stomacul gol.
  4. Efectul apare în 30-60 minute.

Există alternative pentru detoxificarea organismului și combaterea constipației?

În ciuda popularității sale, apa cu sare de mare nu este cea mai bună opțiune pentru combaterea constipației. După cum am discutat, organismul se poate detoxifica singur atunci când i se oferă condițiile necesare pentru a funcționa normal.

În acest sens, trebuie puse în practică următoarele:

  • Adoptați o dietă bogată în fibre, ce include alimente precum fructe, legume, cereale integrale și leguminoase.
  • Includeți probioticele în dietă.
  • Luați un supliment de fibre în caz de constipație cronică.
  • Beși aproximativ 2 litri de apă pe zi.
  • Faceți exerciții fizice regulat.
  • Păstrați o greutate sănătoasă.
  • Evitați obiceiurile proaste, cum ar fi fumatul și consumul de alcool.

Ce să rețineți despre remediul cu apă sărată pentru constipație?

Consumul de apă cu sare de mare poate funcționa în cazuri specifice de constipație, deoarece provoacă mișcări intestinale urgente. Atât timp cât folosiți remediul o singură dată, nu este nicio problemă. Chiar și așa, uneori duce la reacții adverse, cum ar fi greață și vărsături.

În orice caz, nu este convenabil să folosiți această metodă în mod regulat, deoarece poate provoca un exces de sodiu în organism. Pentru a menține colonul curat, adoptați un stil de viață sănătos!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Committee on the Consequences of Sodium Reduction in Populations; Food and Nutrition Board; Board on Population Health and Public Health Practice; Institute of Medicine; Strom BL, Yaktine AL, Oria M, editors. Sodium Intake in Populations: Assessment of Evidence. Washington (DC): National Academies Press (US); 2013 Aug 27. 4, Sodium Intake and Health Outcomes. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK201520/
  • Arya, V., Gupta, K. A., & Arya, S. V. (2010). Efficacy of Bolus Lukewarm Saline and Yoga Postures as Colonoscopy Preparation: A Pilot Study. In The Journal of Alternative and Complementary Medicine (Vol. 16, Issue 12, pp. 1269–1277). Mary Ann Liebert Inc. https://doi.org/10.1089/acm.2010.0166
  • Portalatin M, Winstead N. Medical management of constipation. Clin Colon Rectal Surg. 2012 Mar;25(1):12-9. doi: 10.1055/s-0032-1301754. PMID: 23449608; PMCID: PMC3348737.
  • Carding S, Verbeke K, Vipond DT, Corfe BM, Owen LJ. Dysbiosis of the gut microbiota in disease. Microb Ecol Health Dis. 2015 Feb 2;26:26191. doi: 10.3402/mehd.v26.26191. PMID: 25651997; PMCID: PMC4315779.
  • Yang J, Wang HP, Zhou L, Xu CF. Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis. World J Gastroenterol. 2012 Dec 28;18(48):7378-83. doi: 10.3748/wjg.v18.i48.7378. PMID: 23326148; PMCID: PMC3544045.
  • Dimidi E, Christodoulides S, Fragkos KC, Scott SM, Whelan K. The effect of probiotics on functional constipation in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2014 Oct;100(4):1075-84. doi: 10.3945/ajcn.114.089151. Epub 2014 Aug 6. PMID: 25099542.
  • Popkin BM, D’Anci KE, Rosenberg IH. Water, hydration, and health. Nutr Rev. 2010 Aug;68(8):439-58. doi: 10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x. PMID: 20646222; PMCID: PMC2908954.
  • Gao R, Tao Y, Zhou C, Li J, Wang X, Chen L, Li F, Guo L. Exercise therapy in patients with constipation: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Scand J Gastroenterol. 2019 Feb;54(2):169-177. doi: 10.1080/00365521.2019.1568544. Epub 2019 Mar 7. PMID: 30843436.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.