5 recomandări pentru constipația cronică
Constipația cronică apare atunci când o persoană are mișcări intestinale neregulate timp de câteva zile sau săptămâni. Deși mulți oameni suferă de constipație ocazional, alții au probleme severe, suferind de inflamații și dureri. În acest articol, vom face 5 recomandări pentru constipația cronică, care te vor ajuta să ameliorezi problema în scurt timp.
Laxativele sintetice sau anumite medicamente pot fi utilizate pentru tratarea constipației cronice. Însă acest lucru poate varia în funcție de cauza problemei și de starea actuală de sănătate a persoanei în cauză. Ce alte măsuri ajută la controlul constipației cronice?
Modificările stilului de viață joacă un rol foarte important în tratarea acestei afecțiuni. Prin urmare, dorim să-ți împărtășim sfaturi care te pot ajuta să ții sub control constipația.
5 recomandări pentru constipația cronică
Boli precum sindromul de colon iritabil, maladia Parkinson sau diabetul pot provoca constipație cronică. Cu toate acestea, problema este legată, în principal, de o dietă săracă în fibre și de un stil de viață sedentar.
Prin urmare, trebuie să-ți îmbunătățești obiceiurile zilnice, în special dieta. Scopul este de a ajuta scaunul să treacă mai ușor prin intestine pentru a restabili peristaltismul. Dacă acest lucru nu funcționează, medicul îți poate sugera tratamente alternative.
1. Fă exerciții fizice
Mișcarea regulată ajută la îmbunătățirea funcției intestinale, ameliorând astfel constipația cronică. Sportul sporește activitatea musculară a intestinelor și ajută la eliminarea deșeurilor reținute. Această activitate are, de asemenea, un efect pozitiv asupra stresului și obiceiurilor de somn. În plus, îmbunătățește sănătatea cardiovasculară și susține bunăstarea fizică și mintală.
Încearcă să dedici 20-30 de minute din zi pentru a obține aceste beneficii.
Îți recomandăm:
2. Ține sub control nivelul de stres
Mulți oameni aleg să ignore stresul, dar acest lucru poate agrava simptomele de constipație cronică. Așadar, dacă vrei să te bucuri mai mult de viață, trebuie să găsești modalități de a face față stresului.
Din fericire, multe terapii te pot ajuta să atenuezi simptomele în câteva minute. Meditația, yoga și exercițiile de respirație sunt printre cele mai populare. Masajele și ședințele de aromaterapie sunt, de asemenea, benefice.
3. Bea mai multă apă
Cantitățile insuficiente de apă sau alte lichide sănătoase pot afecta mișcările intestinale. De fapt, multe dintre cazurile de constipație cronică apar din cauza faptului că organismul este deshidratat. Prin urmare, trebuie să bei multă apă pe tot parcursul zilei pentru a evita constipația (aproximativ 6 până la 8 pahare).
Reține faptul că vârsta, sănătatea actuală și obiceiurile determină cantitatea de lichide necesară zilnic. Trebuie să-ți crești aportul de apă atunci când, de exemplu, suferi de anumite boli sau faci sport.
4. Stabilește-ți o rutină
Modificările frecvente ale obiceiurilor de viață pot dăuna mișcărilor intestinale. A avea tipare alimentare neregulate, a nu dormi suficient sau a rezista dorinței de a merge la baie poate modifica ritmurile naturale ale corpului.
Prin urmare, ar trebui să-ți stabilești o rutină pentru a ajuta la tratarea constipației cronice. Acest lucru, la rândul său, scade stresul și alte căderi emoționale care agravează starea. Câteva sfaturi pentru stabilirea unei rutine sunt:
- Creează-ți un program fix pentru a mânca.
- Stai la toaletă atât timp cât ai nevoie.
- Nu ignora niciodată nevoia de a merge la toaletă.
- Stabilește-ți un program fix de dormit și încearcă să dormi 8 ore pe noapte.
- Bea un pahar cu apă pe stomacul gol.
Îți recomandăm:
5. Include în dietă fibre alimentare
Una dintre cele mai eficiente modalități de a face față constipației cronice este includerea fibrelor în dietă. Fibrele, împreună cu alți nutrienți, te ajută să te simți sătul/ă pentru mai mult timp și reglează flora intestinală. Chiar dacă sunt disponibile ca suplimente, cel mai bun mod de a le obține este prin consumul de alimente fibroase. Desigur, nu ar trebui să consumi nici prea multe fibre, deoarece aceasta este o măsură contraproductivă. Poți găsi fibre în:
- Cereale integrale
- Nuci și semințe
- Fructe: fructe de pădure, mere, portocale, banane, pere, stafide, smochine și prune.
- Legume: broccoli, spanac, cartof dulce, morcovi, dovlecei, avocado și mazăre.
- Leguminoase
- Făină integrală
Reține: Fructele trebuie consumate întregi pentru a obține cantitatea maximă de fibre. Producerea sucurilor va duce la pierderea unei cantități mari de fibre.
Suferi de inflamație abdominală? Ai dificultăți în a merge regulat la toaletă? Pune în practică aceste 5 recomandări pentru a scăpa de constipația cronică!
Dacă nu observi îmbunătățiri ale situației după câteva zile, consultă medicul sau farmacistul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Huang, R., Ho, S. Y., Lo, W. S., & Lam, T. H. (2014). Physical activity and constipation in Hong Kong adolescents. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0090193
- Krogh, K., Chiarioni, G., & Whitehead, W. (2017). Management of chronic constipation in adults. United European Gastroenterology Journal. https://doi.org/10.1177/2050640616663439
- Liu, L. W. C. (2011). Chronic constipation: Current treatment options. Canadian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1155/2011/360463
- Basilisco, G., & Coletta, M. (2013). Chronic constipation: A critical review. Digestive and Liver Disease. https://doi.org/10.1016/j.dld.2013.03.016
- Yang, J., Wang, H. P., Zhou, L., & Xu, C. F. (2012). Effect of dietary fiber on constipation: A meta analysis. World Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3748/wjg.v18.i48.7378
- Anderson, J. W., Baird, P., Davis, R. H., Ferreri, S., Knudtson, M., Koraym, A., … Williams, C. L. (2009). Health benefits of dietary fiber. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2009.00189.x