Aspecte interesante despre bolile comune - Doza de Sănătate
 

Aspecte interesante despre bolile comune

Probabil că te vor surprinde aceste fapte interesante despre bolile comune. Suntem siguri că nu le-ai auzit până acum!
Aspecte interesante despre bolile comune

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Corpul și mintea umană ascund nesfârșite secrete pe care știința nu le-a putut afla încă. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, cercetătorii au reușit să descopere mai multe aspecte interesante despre bolile comune.

În acest articol, vrem să-ți împărtășim câteva dintre aceste dezvăluiri. Suntem siguri că te vor lăsa fără cuvinte! Ești gata? Hai să aruncăm o privire!

Aspecte interesante despre bolile comune

1. Până când împlinești 75 de ani, vei fi suferi de cel puțin 150 de răceli

Diferite studii au concluzionat faptul că fiecare dintre noi suferă de la două până la cinci răceli pe an. Dacă ținem cont de speranța de viață din România, de exemplu, (83 de ani), toată lumea va suferi cel puțin 166 de răceli în viață!

2. Virusul răcelii nu este doar un virus

Bineînțeles că nu! De fapt, există mai mult de 200 de viruși care pot provoca răceala obișnuită. Din acest motiv, corpul uman nu dezvoltă niciodată rezistență la această boală. Printre cele mai frecvente virusuri care provoacă răcelile se numără rinovirusurile și coronavirusurile.

3. Copiii pot fi afectați de până la 12 răceli pe an

Părinții pot confirma că acest lucru este adevărat. De câte ori copilul tău nu a răcit, s-a simțit mai bine timp de două zile, apoi a venit acasă de la școală cu nasul curgând din nou?

4. Un sfert dintre persoanele cu răceală nu prezintă simptome

Cunoaștem cu toții simptomele răcelii. La urma urmei, este una dintre cele mai frecvente boli. Cu toate acestea, nu toată lumea știe că unele persoane pot fi infectate cu unul dintre virusurile răcelii fără a manifesta tuse, strănut sau curgerea nasului.

5. Un strănut poate avea viteza de 60 km pe oră (37 mph)!

Aspecte interesante despre boli comune la oameni
Un strănut se mișcă la fel de repede ca un ogar!

Măsurarea vitezei unui strănut nu este ușoară, dar asta au calculat specialiștii. Pentru a avea o idee, ogarii pot alerga 60 km/h!

În unele cazuri, strănutul poate depăși această viteză, iar picăturile de salivă pot cădea la cinci metri distanță!

6. Virușii bolilor comune pot supraviețui pe diferite suprafețe

Când strănuți, răspândești viruși în jur și aceștia pot rămâne activi pe diferite suprafețe. De exemplu, virusul gripal poate supraviețui aproximativ 24 de ore, iar virusul răcelii până la șapte zile!

Acum înțelegi de ce este atât de important să-ți acoperi gura cu cotul când strănuți? În acest fel, eviți să-i infectezi pe ceilalți.

7. Gripa evoluează constant

Copil care are gripă
În fiecare an apar noi tulpini de gripă.

Gripa este una dintre bolile pe care oamenii le fac cel mai des de-a lungul vieții. Cu siguranță știi că există trei clase de gripă: A (aceasta este cea mai virulentă și afectează oamenii și păsările), B (aceasta este cea mai frecventă și afectează numai oamenii) și C (aceasta este mai puțin frecventă și afectează oamenii și animalele).

În fiecare an apar noi tulpini ale fiecărui tip de gripă. Din acest motiv, vaccinurile nu ne pot proteja întotdeauna și este posibil să ajungem să ne îmbolnăvim.

8. În secolul trecut, am avut mai multe epidemii de gripă

Gripa este o boală obișnuită, căreia oamenii nu îi acordă prea multă importanță. Cu toate acestea, așa cum am văzut deja, este extrem de ușor de transmis prin salivă și poate provoca și complicații, cum ar fi pneumonia.

  • Gripa spaniolă a durat din 1918 până în 1919 și a afectat 40% din populația lumii. De fapt, a luat viața a aproximativ 50 de milioane de oameni din întreaga lume. Un fapt interesant: în ciuda numelui său, nu a provenit din Spania, ci din Statele Unite.
  • Gripa asiatică a apărut în China în 1957 din cauza mutației unui virus transmis de rațele sălbatice în combinație cu o tulpină umană.
  • Gripa din Hong Kong a făcut aproximativ un milion de morți. Datorită progreselor tehnologice, a fost dezvoltat un vaccin care a împiedicat pierderea mai multor vieți umane.
  • Gripa porcină din 1976 a făcut peste 12.000 de victime și a provocat panică în rândul populației, deoarece virusul a fost similar cu cel al marii epidemii din 1918.
  • Gripa aviară a generat primul focar în Hong Kong în 1997. Virusul a fost identificat ca H5N1 și după ce a fost ținut sub control, a reapărut în 2003 în Asia și Europa.

După cum poți vedea, deși știi cum să acționezi împotriva bolilor comune, există multe aspecte pe care s-ar putea să nu le cunoști. Sperăm că te-am surprins cu unele dintre aceste aspecte interesante despre bolile comune. Până data viitoare!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.