Tratează-te cu 10 decongestionante naturale - Doza de Sănătate
 

Tratează-te cu 10 decongestionante naturale

Congestia nazală și a pieptului vă pot produce dificultăți ale respirației. Fie că sunteți răcit sau alergic, trebuie să apelați la un tratament decongestionant pentru a vă elibera căile respiratorii. 
Tratează-te cu 10 decongestionante naturale
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 10 august, 2023

Am găsit soluţia pentru problemele respiratorii10 decongestionante naturale pe care ţi le vom prezenta şi ţie în acest articol.

Nu ştim tu cum te descurci când ai nasul înfundat şi pieptul congestionat, dar noi nu reuşim să ne odihnim deloc bine.

Simțim că ne sufocăm şi niciun medicament nu ne este de folos. Toate nu fac decât să ne usuce mucoasele. Acum avem însă şi vești bune. Gata cu nopţile proaste când eşti răcit sau când ai o alergie.

Tractul respirator

Sistemul respirator este compus din cavitatea nazală, faringe, laringe, trahee, bronhii şi plămâni. Cei din urmă sunt responsabili în mod special pentru schimbul de gaze și pentru eliminarea substanțelor toxice și patogene inhalate odată cu aerul din mediu înconjurător. Diafragma este mușchiul transversal care separă cavitatea abdominală de cea toracică, permițând extinderea celei din urmă și creșterea capacității plămânilor.

Din păcate, respirația este supusă pericolelor pe care nu le-am bănuit înainte, cum ar fi obstrucționarea organelor tractului respirator sau intoxicarea organismul cu diverse particule solide inhalate odată cu aerul.

Particulele mai mari sunt oprite de părul și mucusul din nas și din căile respiratorii, dar uneori mișcarea cilială nu este suficient de puternică să le elimine, astfel că apare congestia, determinată de acumularea secrețiilor. Această congestie creează dificultate în respirație, senzația de sufocare și chiar probleme mai grave ca insuficiența respiratorie.

Decongestionarea tractului respirator se poate realiza prin diferite metode, de la tratamente cu medicamente pe bază de efedrină la terapii de înlăturare a secrețiilor. Noi preferăm să folosim o serie de decongestionante naturale, despre care vă vom vorbi în continuare…

Cele mai bune 10 decongestionante naturale

Iată câteva remedii naturale ce au efecte decongestionante. Alege-l pe acela care îţi convine și verifică-i efectul.

1. Eucaliptul

Eucaliptul este un decongestionant excelent. Fierbe apa până începe să scoată aburi. Ia-o de pe foc și pune o mână de frunze de eucalipt. Vei simți efectul după ce inhalezi timp de 10 minute. Ca să dormi ca un prunc, pune-ți frunze de eucalipt și în pernă, ca atunci când îți așezi capul pe ea să respiri aerul înmiresmat. Vei vedea cum căile tale respiratorii se vor decongestiona. Schimbă frunzele în ziua următoare. Acest remediu poate ameliora și astmul.

2. Pinul

Acele și conurile de pin au efect antiseptic și calmant. Fierbe o mână de muguri și ace de pin în 5 litri de apă timp de 5 minute. Pune apa înmiresmată într-un vas și inhalează 10 minute.

3. Scoarţa de copac şi orujo (pomace brandy)

Acest remediu este foarte eficace pentru decongestionarea tractului respirator. Ai nevoie de 2 cești de scoarță de stejar, gorun și pin. Pune 5 litri de orujo la foc domol, adaugă scoarţa și mai lasă să fiarbă 10 minute. Ia-l de pe foc și adaugă câte un vârf de cuțit de rozmarin și de urzică. Lasă-l să se răcească și strecoară-l. Bea 2 lingurițe cu lapte cald înainte de a merge la culcare şi 2 înainte de micul dejun.Vei vedea că efectele naturale și decongestionante ale tractului respirator nu vor întârzia să apară.

4. Menta

decongestionante menta

Având efect antiseptic și antiinflamator, menta este foarte bună pentru reducerea congestiei. Tot ce trebuie să faci pentru a verifica acest lucru este să pui la infuzat pentru câteva minute două lingurițe de mentă într-o ceașcă cu apă fierbinte. Bea două-trei cești din această infuzie în fiecare zi sau, dacă dorești, pune-ți 3 picături în fiecare nară.

5. Lămâia

Nimic nu este mai bun ca sucul de lămâie cald pentru ameliorarea simptomelor gripei, inflamației gâtului şi a amigdalelor sau a altor probleme ale tractului respirator. Poți face și o gargară cu el, la interval de 2 ore, amestecat cu o jumătate de pahar de apă călduţă, sau poţi bea o limonadă caldă.

6. Aloe vera

Suc-de aloe

Pentru a putea respira bine în timpul nopții, pune-ți câteva picături de gel de aloe vera în nas. Vei simți imediat efectul.

7. Remediile combinate

Remediile combinate nu numai că reduc congestia, dar tratează și răceala. Încălzește o ceașcă de ulei de migdale cu o jumătate de linguriță de ulei de mentă. Folosește acest amestec pentru masajul spatelui și pieptului. Pentru rezultate mai bune, este indicat ca apoi să te îmbraci și să bei un ceai cald de mentă.

8. Ceapa

Ceapa-cancer

Există o metodă chinezească pe bază de ceapă pentru a elimina congestia cât ai clipi: taie și sotează 5 cepe mari. Acopere-le cu ulei și dă-le la cuptor o jumătate de oră. Pune-le apoi într-un săculeț textil, dă-ți cu ulei de măsline pe piept și aplică cataplasma timp de 30 de minute. Acoperă zona cu un prosop pentru a o încălzi.

9. Usturoiul, pentru efect îndelungat

Printre alimentele naturale cu efecte decongestionante se află și usturoiul. Pentru a decongestiona pieptul pe termen lung trebuie să mănânci 3 căței de usturoi de 3 ori pe zi timp de o săptămână. Acest tratament este foarte bun pentru nasul înfundat.

10. Gheaţa

Gheta-topita

Da. Pare absurd, dar are un efect incredibil şi rapid. Pune mai multe pungi cu cuburi de gheață în cadă și scufundă-ți degetele de la picioare până îți îngheață. Și vei vedea efectul.

9-motive-sa-renunti-la-fumat

Pentru prevenire…

Sperăm că acest articol ți-a fost de ajutor. La sfârşit iată și câteva sfaturi care te ajută să previi congestia respiratorie:

  • Nu fuma: Substanțele toxice care sunt eliberate în timpul arderii țigărilor afectează nu doar pielea și gura, dar determină și acumularea de lichid în plămâni și forțează sistemul imunitar, ceea ce duce la apariția mai multor boli.
  • Evită fumatul pasiv: Stai departe de țigări și de fum. Nu uita că fumul îți afectează profund sănătatea, chiar dacă nu îl inhalezi direct.
  • Evită schimbările bruşte de temperatură: Îmbracă-te seara și când plouă. Nu sta în fața ventilatoarelor când faci sport. Protejează-ţi plămânii.
  • Evită substanțele chimice care provoacă alergii.
  • Fă vaccinuri preventive: Este important mai ales în cazul copiilor și bătrânilor.

Ai grijă de sănătatea ta şi de sistemul tău respirator.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.