Cum să folosești uleiul de pin pentru răceală - Doza de Sănătate
 

Cum să folosești uleiul de pin pentru răceală

Uleiul de pin are proprietăți antivirale și antiinflamatoare. Datorită acestui fapt, utilizarea sa în aromaterapie sau în tratamente topice poate ajuta la ameliorarea simptomelor de răceală.
Cum să folosești uleiul de pin pentru răceală

Ultima actualizare: 04 octombrie, 2022

Majoritatea cazurilor de răceală pot fi tratate acasă cu o îngrijire de bază și odihnă. Însă poți încerca și alternative naturale de tratament, precum uleiul de pin, pentru a accelera procesul de vindecare și pentru a ameliora mai repede simptomele neplăcute. Cum trebuie să folosești uleiul de pin pentru răceală?

Puteți profita de proprietățile uleiului de pin utilizând unguente topice sau prin aromaterapie. Datorită compușilor volatili din compoziția sa, uleiul de pin facilitează decongestionarea căilor respiratorii și ajută la ameliorarea durerilor de cap.

De fapt, experții cred faptul că uleiul de pin are proprietăți antivirale care pot contribui la tratamentul infecției. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi științifice pentru a confirma aceste efecte. În cele ce urmează, îți vom spune cum să utilizezi în mod eficient uleiul de pin pentru a trata răceala comună.

Cum tratează uleiul de pin răceala

Uleiuri esențiale care tratează răceala
Uleiul de pin este un ulei esențial și, la fel ca analogii săi, precum uleiul de eucalipt, este un puternic decongestionant și expectorant ce ajută la tratarea simptomelor de răceală.

Uleiul de pin este un produs extras din acele de Pinus sylvestris. Nu este o noutate în lumea medicinei și, de fapt, este folosit în produsele farmaceutice. Compoziția sa este similară cu cea a uleiului de arbore de ceai și a uleiului de eucalipt.

Datorită aspectelor de mai sus, nu este de mirare faptul că uleiul de pin are ingrediente active cu proprietăți antiseptice, antibacteriene și analgezice. De fapt, datorită fenolilor pe care îi oferă, uleiul de pin este o opțiune excelentă de combatere a microorganismelor care cauzează răcelile.

Inhalarea și utilizarea uleiului de pin reduc congestia nazală și toracică. În plus, fac mucusul mai lichid și stimulează îndepărtarea agenților patogeni. Chiar dacă nu face miracole împotriva problemelor respiratorii, uleiul de pin poate fi un bun aliat pentru a atenua simptomele deranjante.

Cum se folosește uleiul de pin pentru răceală?

Există multe modalități de a profita de proprietățile uleiului de pin pentru tratarea răcelilor. Una dintre cele mai simple și mai eficiente este prin inhalare. Acest lucru se poate face punând câteva picături pe o bucată de bumbac sau pânză, de preferință diluate într-un pic de apă. Acest tratament te va ajuta să-ți cureți nările, mai ales atunci când te confrunți cu un exces de mucus.

De asemenea, uleiul de pin te poate ajuta să ameliorezi stresul pentru a avea un somn odihnitor. Alte modalități de utilizare a uleiului de pin includ:

  • Într-un difuzor, pentru purificarea aerului
  • Diluat într-un ulei purtător, cum ar fi uleiul de cocos sau uleiul de măsline, pentru a-l folosi la masaj
  • Amestecat cu un ulei purtător pentru a fi adăugat în apa de baie
  • Adăugat în cantități mici într-un castron cu apă fierbinte pentru a inhala vaporii
  • Aplicat printr-o compresă caldă

Descoperă mai mult:

Tusea asociată cu răceala

Remediu natural care folosește uleiul de pin pentru răceală

Persoană care folosește uleiul de pin pentru răceală
Aplicarea uleiului de pin la nivel local ajută la atenuarea congestiei, astfel încât să poți adormi.

Pe lângă utilizarea remediilor menționate anterior, poți prepara și un unguent de casă cu ulei de pin. Poți aplica acest unguent pe piept, gât și picioare, mai ales înainte de a merge la culcare.

Ingrediente

  • 3 linguri de ulei de măsline (45 ml)
  • 1/2 cană de ulei de cocos (100 ml)
  • 3 linguri de ceară de albine răzuită (60 g)
  • 10 picături de ulei de pin
  • 10 picături de ulei de mentă (opțional)

Mod de preparare

  • Pentru început, pune uleiul de măsline și uleiul de cocos într-un recipient rezistent la temperatură înaltă.
  • Apoi, încălzește uleiul pe baie de apă sau în cuptorul cu microunde.
  • Când uleiurile se combină, adaugă ceara de albine și uleiurile esențiale.
  • Așteaptă câteva minute, până când ingredientele se amestecă complet.
  • După ce obții un amestec omogen, ia vasul de pe foc.
  • Apoi, toarnă amestecul într-un recipient de sticlă și lasă-l să se solidifice.
  • În cele din urmă, acoperă recipientul și păstrează-l într-un loc întunecat și răcoros.

Mod de utilizare

  • Ia unguentul cu vârful degetului și masează-l pe zonele menționate.
  • Masează zona timp de câteva minute, până când unguentul este complet absorbit.
  • Dacă este posibil, acoperă zona complet folosind pături.
  • Repetă acești pași 3 zile la rând sau până când te simți mai bine.

Avertismente cu privire la utilizarea uleiului de pin

Uleiul de pin, la fel ca alte uleiuri esențiale, este extrem de puternic. Acesta nu trebuie să fie ingerat. De asemenea, nu ar trebui să-l utilizezi în formă concentrată, fără a-l dilua. În stare pură, poate irita pielea, ochii și căile respiratorii.

Uleiurile purtătoare (nucă de cocos, avocado, măsline, migdale și alte uleiuri) sunt cea mai bună variantă pentru a dilua acest tip de ulei. Având în vedere că poate provoca reacții alergice, ar trebui să faci întotdeauna un test de sensibilitate pe piele înainte de a utiliza local ulei de pin.

Testul constă în frecarea unei cantități mici de produs pe antebraț sau pe o altă zonă a pielii. Dacă nu ai nicio reacție negativă după câteva ore, atunci poți să-l utilizezi. În cele din urmă, ar trebui să verifici calitatea uleiului. Nu confunda uleiurile esențiale cu esențele.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Zeng, W. C., Zhang, Z., Gao, H., Jia, L. R., & He, Q. (2012). Chemical Composition, Antioxidant, and Antimicrobial Activities of Essential Oil from Pine Needle (Cedrus deodara). Journal of Food Science. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2012.02767.x
  • Satyal, P., Paudel, P., Raut, J., Deo, A., Dosoky, N. S., & Setzer, W. N. (2013). Volatile constituents of Pinus roxburghii from Nepal. Pharmacognosy Research. https://doi.org/10.4103/0974-8490.105650
  • Koukos, P. K., Papadopoulou, K. I., Patiaka, D. T., & Papagiannopoulos, A. D. (2000). Chemical composition of essential oils from needles and twigs of Balkan pine (Pinus peuce Grisebach) grown in Northern Greece. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf991012a
  • Raut, J. S., & Karuppayil, S. M. (2014). A status review on the medicinal properties of essential oils. Industrial Crops and Products. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2014.05.055
  • Bakkali, F., Averbeck, S., Averbeck, D., & Idaomar, M. (2008). Biological effects of essential oils – A review. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.106
  • Shaaban, H. A. E., El-Ghorab, A. H., & Shibamoto, T. (2012). Bioactivity of essential oils and their volatile aroma components: Review. Journal of Essential Oil Research. https://doi.org/10.1080/10412905.2012.659528

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.