Avantajele și cum se spală hainele din bumbac
 

Avantajele și cum se spală hainele din bumbac

Bumbacul este o fibră ce face posibilă realizarea multor articole de îmbrăcăminte confortabile și durabile. Deoarece sunt articole folosite frecvent, spălarea este constantă. Vă explicăm cum să spălați corect hainele din bumbac!
Avantajele și cum se spală hainele din bumbac
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 07 mai, 2023

Îmbrăcămintea din bumbac este moale și confortabilă. Bumbacul este folosit pentru numeroase tipuri de articole vestimentare datorită multiplelor avantaje pe care le are acest material. Printre acestea, se numără durabilitatea. Pentru a profita la maxim de material textil, trebuie să știm cum se spală corect hainele din bumbac.

Atributele bumbacului

Bumbacul provine de la planta aparținând genului Gossypium, familia Malvácea. The Humanities Encyclopedia subliniază faptul că se dezvoltă în jurul semințelor și este util în industria textilă, fiind cea mai importantă fibră naturală din lume.

Fibrele din bumbac variază în lungime și grosime. Când sunt scurte, se numesc „bumbac indian”; dacă sunt medii, se numesc „bumbac american”; cele lungi se numesc „bumbac egiptean”. Bumbacul este folosit pentru a produce cearșafuri, prosoape, îmbrăcăminte, etc.

Bumbacul este util și pentru crearea de hârtie, funii și hrană pentru animale. De asemenea, este folosit la prepararea uleiurilor și a biocombustibililor. În prezent, există proceduri de cultivare durabilă benefice mediului.

National Geographic subliniază faptul că creșterea bumbacului convențional pentru un tricou obișnuit necesită 2.700 de litri de apă. În cazul bumbacului organic, jumătate din cantitate este suficientă.

Avantajele hainelor din bumbac

Bumbacul este o fibră care poate fi combinată cu alte țesături, cum ar fi lâna, poliesterul și inul. Rezultatul este o îmbrăcăminte confortabilă.

Sunt izolatoare

Cotton Works raportează faptul că bumbacul țesut captează aerul cald, maximizându-și puterea de izolare. Hainele din bumbac protejează în mod natural împotriva vântului și garantează reglarea termică.

Reglează pH-ul

Potrivit Medline Plus, prin creșterea fluxului de aer, bumbacul scade acumularea de umiditate. Prin urmare, lenjeria de corp trebuie să fie din bumbac, mai ales pentru a echilibra aciditatea zonei intime.

Au capacitate de absorbție

Un studiu publicat de Science Direct subliniază faptul că fibra de bumbac reține apa de 24 – 27 de ori în raport cu greutatea sa. Astfel de proprietăți absorbante rezultă din structura moleculară a fibrei.

Bumbacul cuprinde o serie complexă de atomi grupați în molecule de polimer, capabili să formeze celuloză pură, care este responsabilă de absorbție. Cei care transpiră excesiv beneficiază cel mai mult de această funcție.

Nu stimulează transpirația

Bumbacul este o țesătură respirabilă care menține pielea curată, ventilată și fără mirosuri neplăcute, ceea ce este dificil la textilele sintetice. Îmbrăcămintea din bumbac este ideală pentru a face mișcare sau pentru sezonul cald.

Sunt moi și rezistente

Textura bumbacului este plăcută în contact cu pielea. La aceasta se adaugă durabilitatea, deoarece bumbacul este o țesătură foarte rezistentă.

Deși se recomandă spălarea cu apă rece, bumbacul poate rezista la temperaturi ridicate. Acest lucru vă permite să-l spălați cu apă fierbinte atunci când petele sunt dificile.

Sunt hipoalergenice

Camera Națională a Industriei Textile susține că bumbacul organic pur este cea mai bună țesătură hipoalergenică, adică produce puține sau deloc reacții alergice. Este moale și nu conține compuși agresivi, deoarece fermierii nu stropesc culturile cu pesticide.

Dacă aveți pielea sensibilă, este foarte puțin probabil ca bumbacul să provoace iritații. De fapt, pielea cea mai delicată este cea a bebelușilor și din acest motiv majoritatea hainelor pentru copii sunt realizate din bumbac. Acest material este adesea folosit și pentru bandaje și tifon medical.

Cum se spală hainele din bumbac?

Deși bumbacul este rezistent, pentru a-i extinde durabilitatea trebuie să-l spălați cu luând anumite măsuri de precauție. Dacă amestecați rufele, hainele se pot păta, lărgi sau micșora.

Urmați sfaturile de mai os:

  • Spălați hainele din bumbac pe dos și cu apă rece: întoarcerea hainelor înainte de a le pune în mașina de spălat reduce uzura. De asemenea, folosiți apă rece și un ciclu delicat.
  • Separați hainele după culori: spălați hainele albe separat de cele colorate.
  • Folosiți detergent neutru: soluțiile agresive atacă intensitatea culorilor. Alegeți un detergent blând sau unul care specifică pe ambalaj că este neutru.
  • Uscați hainele în aer liber: nu puneți hainele din bumbac în uscător. Uscați-le în aer liber, fără lumina directa a soarelui. În uscător, acest material textil se uzează din cauza căldurii și frecării.
  • Călcați hainele când sunt puțin umede: călcați hainele pe dos. Dacă hainele sunt complet uscate, folosiți aburi sau pulverizați apă pe țesătură.
  • Dacă există pete, nu le frecați: atunci când hainele au pete dificile, se recomandă prespălarea manuală. Nu frecați petele. Înmuiați hainele timp de câteva ore în peroxid de hidrogen, oțet alb sau o formulă care include bicarbonat de sodiu și lămâie. Hainele din bumbac nu se spală deloc greu!

Nu ratați beneficiile pe care îmbrăcămintea din bumbac le oferă pielii

Bumbacul este un material ideal, mai ales când vine vorba de lenjerie intimă. Acest lucru se datorează prospețimii și confortului oferit de țesătură. Bumbacul reduce șansele de a suferi de micoze, alergii sau infecții cauzate de reținerea umidității. Profitați de acest material textil când vine vorba de pijamale, bluze de corp și indispensabili!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.