Cum se spală corect trenciurile?
 

Cum se spală corect trenciurile?

Trenciurile rezistă mult timp dacă sunt spălate și îngrijite corect. Există anumite aspecte de care trebuie să țineți cont.
Cum se spală corect trenciurile?

Ultima actualizare: 07 aprilie, 2023

Trenciurile sunt importante în lunile reci. Aceste articole de îmbrăcăminte, din cauza compoziției, dimensiunii sau delicateții lor, pot genera probleme la spălare. Cum se spală corect trenciurile pentru a rezista mai mult timp?

Ideea principală este să nu deteriorați, să nu pătați și să nu șifonați trenciurile. Deși unele articole pot fi spălate manual, acest pas este dificil în cazul unui trenci.

Ce este trenciul?

Trenciurile sunt haine realizate din țesături rezistente și durabile. Unele sunt realizate din țesături de lână, altele din bumbac sau fibre sintetice. Au un grad ridicat de impermeabilitate, deci sunt ideale pentru climatele umede și ploioase.

Originea trenciului

Trenciul a fost inventat de englezul Thomas Burberry. Omul de afaceri a vrut să creeze o țesătură care să reziste ploii. În 1880, a cunoscut un cioban care folosea haine speciale impermeabile. Bărbatul le crea folosind un produs destinat inițial pentru scăldatul oilor. Burberry a preluat ideea și a creat trenciul, experimentând cu fire de bumbac. El a impermeabilizat firul înainte de crearea țesăturii și a reușit să obțină efectul dorit.

Burberry și-a brevetat creația în 1888. Formula inițială de hidroizolare se aplică și în zilele noastre. În plus, brandul Burberry continuă să existe și este una dintre cele mai elegante case de modă din Marea Britanie.

Femeie care poartă un trenci
Trenciul este ideal pentru lunile reci.

Caracteristicile trenciului

În funcție de calitatea piesei vestimentare, trenciul poate să-și păstreze forma o perioadă îndelungată. De asemenea, nu se șifonează ușor.

Există diferite calități. Poate fi din bumbac, un amestec de bumbac și poliester, mătase sau poliester texturat. Compoziția va determina greutatea și calitatea fibrei.

Diferite utilizări ale trenciului

În timp, trenciul a trecut de la a fi un accesoriu de lucru funcțional la un accesoriu de modă. Astăzi este utilizat pe scară largă, mai ales în lunile reci. De aici și importanța spălării sale corecte.

 • Lucrări de grădinărit. La început, trenciul era folosit pentru tot felul de lucrări în aer liber grație impermeabilității.
 • Echipament de lucru. Trenciul a fost foarte popular în fabrici și depozite.
 • Primul Război Mondial. Autoritățile britanice i-au cerut lui Burberry să creeze uniforme pentru războiul început în 1914.
 • Cinematografie. Începând cu Humphrey Bogart în Casablanca, Hollywood-ul a început să folosească trenciul mai ales pentru gangsteri.
 • Modă pentru tineret. Cei care au făcut cu adevărat această piesă celebră au fost The Beatles la mijlocul anilor ’60.
 • Actualitate și funcționalitate. Trenciul este folosit de milioane de oameni, fiind foarte util în lunile reci și mai ales în zilele ploioase.

Cum se spală corect trenciurile?

1. Verificați eticheta

Cel mai bine este să citiți instrucțiunile oferite de producător. Acesta va menționa dacă este nevoie de curățare uscată, spălare manuală sau spălare automată. Trenciurile se spală corect și acasă!

2. Scoateți accesoriile

Dacă trenciul are o curea sau alte accesorii, acestea trebuie date deoparte. Este important să îndepărtați toate accesoriile înainte de spălare.

3. Scoateți petele

Petele se tratează cu un agent de îndepărtare lichid potrivit pentru țesăturile colorate. Se aplică pe zona afectată umezită în prealabil cu apă rece și se lasă să acționeze 30 de minute. Apoi, se spală complet.

Aplicați soluția de îndepărtare a petelor pe o zonă ascunsă înainte de a o folosi pe zona afectată. În acest fel, puteți vedea dacă produsul decolorează sau deteriorează materialul.

Cum se spală corect trenciurile acasă
Petele trebuie îndepărtate înainte de a pune trenciurile în mașina de spălat.

4. Introduceți trenciul în mașina de spălat

Nu amestecați trenciul cu alte haine, prosoape sau articole care lasă scame. Hainele care pot fi spălate împreună sunt cele care au culori similare. Spălați și cureaua și accesoriile. Programați o spălare cu un ciclu rece-cald, cald-cald sau rece-rece.

5. Uscare la temperatură redusă

Trenciul poate fi uscat în uscător, dar numai la temperatură redusă. La terminarea programului, scoateți-l imediat din uscător pentru a evita șifonarea. De asemenea, se poate usca în aer liber, evitând umerașele de sârmă.

6. Verificare și călcare

Dacă trenciul a fost pătat, verificați dacă produsul de curățare a funcționat. Călcați trenciul la temperatură scăzută pe spatele țesăturii, pentru a evita deteriorarea acesteia.

7. Depozitare

Cel mai bun mod de a depozita aceste articole de îmbrăcăminte este pe umeraș, folosind huse speciale.

Trenciurile spălate corect rezistă mai mult timp

Aproape toate trenciurile pot fi igienizate prin spălare. Aceasta este o metodă care prelungește durata de viață utilă și calitatea țesăturii. Cu toate acestea, unii producători sugerează spălarea articolelor negre manual, după înmuierea în apă rece. Trenciurile trebuie întotdeauna întoarse pe dos.

Înmuiați trenciul timp de 40 de minute. Apoi, scoateți-l, clătiți-l și puneți-l la uscat în aer liber. Aceasta este o metodă indicată pentru primele spălări. După aceea, puteți să utilizați mașina de spălat în conformitate cu pașii descriși mai sus.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Guamaní Oña, V. D. R. (2014). Investigación de un acabado con un aspecto a cuero utilizando silicona en tela de gabardina y su aplicación en chaquetas. [Tesis de pregrado, Universidad Técnica del Norte]. Recuperado de http://repositorio.utn.edu.ec/handle/123456789/2647
 • Jiang L., Maithili I. (2007). Cold or hot wash: Technological choices, cultural change, and their impact on clothes-washing energy use in China. Energy Policy. Volume 35, Issue 5. Pages 3046-3052. https://doi.org/10.1016/j.enpol.2006.11.001
 • Keiser, S. y Tortora, PG (2022). El diccionario de moda de Fairchild Books. Nueva York,: Fairchild Books. Recuperado el 9 de febrero de 2023, de http://dx.doi.org/10.5040/9781501365287
 • Piñuel J. L, (1996). La moda o el aprendizaje de la integración por el cambio. Estudios sobre las Culturas Contemporáneas [Internet]. (3):41-64. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=31600304
 • Tynan, J. (2011). Vestimenta militar y ropa informal masculina para el aire libre: la gabardina de Burberry en la Gran Bretaña de la Primera Guerra Mundial. Revista de Historia del Diseño. https://doi.org/10.1093/jdh/epr014

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.