7 sfaturi pentru curățarea corectă a șepcilor și a pălăriilor
 

7 sfaturi pentru curățarea corectă a șepcilor și a pălăriilor

Aflați cum să vă curățați șepcile și pălăriile cu aceste 7 trucuri eficiente. Aflați ce să faceți și ce să nu faceți în timpul spălării!
7 sfaturi pentru curățarea corectă a șepcilor și a pălăriilor

Ultima actualizare: 17 ianuarie, 2023

Dacă aveți o șapcă sau o pălărie preferată, mai devreme decât mai târziu va fi timpul să o spălați. Utilizarea prelungită, în special în zilele cele mai fierbinți, duce inevitabil la apariția murdăriei, a mirosului și a transpirației. Vă oferim 7 sfaturi pentru curățarea corectă a șepcilor și a pălăriilor!

În cazul în care nu le-ați spălat niciodată, este firesc să aveți îndoieli cu privire la modul de curățare a șepcilor și a pălăriilor.

7 sfaturi pentru curățarea corectă a șepcilor și a pălăriilor

Cu excepția cazului în care producătorul specifică acest lucru, nu trebuie să curățați niciodată șepcile și pălăriile în mașina de spălat. Forma lor poate fi compromisă. În plus, utilizarea detergenților foarte puternici poate schimba permanent culoarea.

1. Folosiți apă rece

Utilizarea apei reci este primul sfat important atunci când spălați șepci și pălării. Spre deosebire de apa fierbinte, apa rece nu va modifica elasticitatea, culoarea, forma sau dimensiunea materialelor. Acesta este un truc pe care îl cunoaște orice iubitor de curățenie; este susținut și de studii științifice.

Apa nu trebuie să fie foarte rece, ci peste temperatura camerei cu câteva grade. Nu înmuiați șepcile și pălăriile prea mult timp.

Curățarea corectă a șepcilor și pălăriilor în mașina de spălat
Nu trebuie să folosiți niciodată mașina de spălat pentru șepci și pălării. Programele mașinii distrug aceste articole de îmbrăcăminte.

2. Folosiți detergenți neutri

Un detergent neutru este un produs conceput pentru a avea grijă de haine, piele și orice tip de material delicat. PH-ul său nu este acid, deci nu compromite textura, forma sau culoarea materialului.

Utilizarea detergentului neutru este adesea asociată cu îmbrăcămintea delicată. Dacă pălăria sau șapca are pete specifice, o puteți freca puțin cu mâna sau o puteți înmuia timp de 10 minute. Evitați frecarea viguroasă, deoarece poate compromite materialul.

3. Frecați cu o periuță de dinți

Dacă pata persistă, puteți folosi o periuță de dinți. Este mai bună decât o perie convențională pentru haine, deoarece este mai fină.

Nu exagerați pentru a evita decolorarea materialului. Frecați timp de două sau trei secunde și apoi verificați starea petei. Repetați dacă este necesar.

4. Aplicați bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient cu o mie de utilizări. Folosirea acestuia pentru pete este susținută de cercetători, ca să nu mai vorbim de faptul că este un mare aliat atunci când vine vorba de eliminarea mirosurilor neplăcute. Parfumul care rămâne după utilizare este neutru. Prin urmare, este perfect pentru curățarea corectă a șepcilor și pălăriilor.

Bicarbonatul de sodiu nu pătează, dar puteți face un mic test dacă materialul este unul special. Îl puteți folosi pentru a curăța zonele interne care miros urât. De asemenea, îl puteți folosi pentru acele pete pe care nu le-ați putut elimina cu metodele anterioare.

5. Clătiți cu apă rece

După ce ați folosit detergent neutru, ați frecat cu o periuță de dinți și ați folosit bicarbonat de sodiu, ar fi trebuit să scăpați de mirosuri și pete. Următorul pas este clătirea cu apă rece. Așa cum ați făcut la început, evitați clătirea excesivă.

6. Căutați căptușeală pentru a-și păstra forma

Următorul pas este pregătirea pentru uscare. Nu folosiți uscătorul pentru a scăpa de excesul de apă. De asemenea, nu stoarceți șepcile sau pălăriile.

Folosiți o umplutură pentru a păstra forma articolului. Puteți folosi prosoape curate sau orice alt obiect care încape în interior.

Bol cu bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu are multiple utilizări în spălarea hainelor. De aceea este util pentru pălării și pălării.

7. Lăsați șapca sau pălăria să se usuce la umbră

Lumina directă poate decolora îmbrăcămintea, îi poate modifica textura și o poate face mai puțin maleabilă. Uscați șepcile și pălăriile la umbră.

Curățarea corectă a șepcilor și pălăriilor nu este dificilă

Curățarea corectă a șepcilor și a pălăriilor nu implică niciun fel de complicație. Înainte de a începe, este foarte important să verificați materialele articolelor. Dacă acestea sunt foarte vechi, este foarte probabil să conțină carton sau materiale fragile care se deteriorează în contact cu apa. În acest caz, alegeți curățarea uscată la o curățătorie chimică.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Easter, E. P., Cinnamon, M., & Baker, E. Assessing the impact of wash water temperature, detergent type and laundering platform on basic clothing attributes. In American Association of Textile Colorists & Chemists International Conference, Greenville, SC, USA. Durham, NC: AATCC. 2013.
  • Urakov, A. Creation of” necessary” mixtures of baking soda, hydrogen peroxide and warm water as a strategy for modernization bleaching cleaners of ceramic. Epitoanyag-Journal of Silicate Based & Composite Materials. 2020; 72(1).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.