Berea îngrașă? Sfaturi legate de consumul de bere - Doza de Sănătate
 

Berea îngrașă? Sfaturi legate de consumul de bere

În ciuda reputației sale, berea este săracă în calorii și grăsimi saturate. Cu toate că pare imposibil, băuturile carbogazoase de tip cola, preferate de întreaga lume, conțin mult mai multe calorii decât berea.
Berea îngrașă? Sfaturi legate de consumul de bere
Carlos Fabián Avila

Scris și verificat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 07 februarie, 2019

Toată lumea iubește berea rece! Uneori ne simțim vinovate atunci când bem bere. Ne întrebăm mereu dacă berea îngrașă sau dacă strică dieta? Acestea sunt câteva dintre cele mai des întâlnite întrebări legate de consumul de bere.

Pentru a te liniști, vrem să-ți împărtășim câteva informații esențiale despre consumul de bere. Aceasta nu îngrașă, atât timp cât o consumi cu moderație.

Dacă sunt la cură de slăbire, pot să beau bere?

Consumul de bere nu afectează mereu dieta

Berea este băutura pe care o savurezi cu familia și prietenii la diverse evenimente. În general, nu bei bere în fiecare zi, ci o consumi mai degrabă în momentele festive sau de relaxare.

Această băutură veche de sute de ani, de culoarea chihlimbarului, este obținută din orz și din alte cereale. După cum știi, aceasta are un anumit nivel de alcool, motiv pentru care berea trebuie consumată cu moderație. Însă, ce se întâmplă dacă obișnuiești să o bei în weekenduri? Poți să-ți permiteți acest răsfăț fără să te îngrași? Iată câteva informații esențiale:

  • În general, berea are puține calorii și foarte puține grăsimi saturate. Mai exact, aceasta are 43 de calorii la 100 ml. Așadar, dacă bei un pahar de 250 ml, veți consuma doar 90 de calorii.
  • Acest lucru înseamnă că poți consuma bere cu moderație. Nu uita că atunci când bei lichide de tip cola sau alte băuturi carbogazoase, acestea au mult mai multe calorii.
  • Nutriționiștii recomandă să bem bere cu precauție. Dacă îți place foarte mult această băutură și vrei să o bei în fiecare zi, încearcă să consumi mai puțin de un pahar, adică 200 ml. Știi deja că fiecare pahar băut înseamnă 90 de calorii, așa că trebuie să le arzi cu câteva exerciții sau o plimbare. Deoarece conține calorii și alcool, nu depăși această cantitate.
  • Berea cea mai sănătoasă este cea preparată în mod natural și tradițional, adică berea neagră. Băutura este produsă din malț și hamei și conține mult fier.

Ce beneficii aduce berea?

Consumul de bere neagră

1. Îți protejează rinichii de pietre

Berea are un efect diuretic puternic! Consumul moderat scade riscul apariției problemelor renale și calculilor cu 40%.

2. Îmbunătățește digestia

Consumul de bere neagră este benefic pentru digestie. În afară de fier, aceasta conține multe fibre și, prin urmare, îmbunătățește tranzitul intestinal, prevenind apariția problemelor gastrice și intestinale.

3. Combate colesterolul rău

Consumul de bere scade nivelul de colesterol rău

Berea este bogată în fibre, ceea ce vă permite să vă mențineți un nivel optim al LDL-ului, numit și colesterol rău.

4. Este bogată în vitaminele B (B1, B2, B6 și B12)

Persoanele care consumă bere în mod regulat și cu moderație obțin cu 30% mai multe vitamine din complexul B decât cei care aleg alte băuturi. Aceste vitamine vă dau mai multă energie, întăresc oasele și mușchii și te ajută să metabolizezi globulele roșii.

5. Contribuie la sănătatea oaselor

Este adevărat: consumul de bere ajută la menținerea unui nivel optim al siliciului în organism, fapt ce contribuie la sănătatea oaselor.

6. Te ajută să dormi mai bine

Consumul de bere te ajută să dormi mai bine

Acest lucru se datorează nivelului mare de acid nicotinic și riboflavin, ce te ajută să dormi mai bine.

7. Previne formarea cheagurilor de sânge

Consumat cu moderație, berea stimulează circulația sângelui, ceea ce previne formarea cheagurilor.

8. Întărește sistemul imunitar

Această băutură este bogată în vitamine și antioxidanți, ajutând la întărirea sistemului imunitar. Dacă o consumi cu moderație, de exemplu două sau trei pahare pe săptămână, nu vei mai răci atât de des, nu vei mai avea dureri musculare sau articulare, iar inima va fi mai sănătoasă.

Ce băutură este mai benefică: berea sau vinul?

Consumul de bere sau de vin are anumite beneficii

Nutriționiștii spun că ambele băuturi sunt foarte bune, cu condiția să fie consumate cu moderație. Cu alte cuvinte, nu consuma mai mult de un pahar pe zi. Iată diferențele dintre acestea:

  • Vinul: un pahar de vin pe zi îți protejează inima mai bine decât berea. Acesta conține mult mai mulți antioxidanți, precum polifenolii. Vinul are și un conținut mai bogat de potasiu și magneziu.
  • Berea: conține mai multe vitamine B, substanțe nutritive și fibre solubile. Are și o concentrație mai scăzută de alcool.

Așadar, alegerea depinde de gusturile fiecăruia. Le poți consuma pe rând de-a lungul unei săptămâni, în funcție de meniu sau de ocazie. Nu uita însă să le consumi întotdeauna cu moderație!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • de Gaetano, G., Costanzo, S., Di Castelnuovo, A., Badimon, L., Bejko, D., Alkerwi, A., … Iacoviello, L. (2016, June 1). Effects of moderate beer consumption on health and disease: A consensus document. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. Elsevier B.V. https://doi.org/10.1016/j.numecd.2016.03.007
  • Preedy, V. R. (2008). Beer in health and disease preventionBeer in Health and Disease Prevention (pp. 1–1101). Elsevier. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-373891-2.X0001-6

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.