7 simptome ale cancerului anal - Doza de Sănătate
 

7 simptome ale cancerului anal

Deși este posibil să îți fie rușine să consulți un specialist, este esențial să obții un diagnostic corect odată cu declanșarea primelor simptome ale cancerului anal. Acest lucru este în mod special important dacă experimentezi probleme la nivelul rectului.
7 simptome ale cancerului anal

Ultima actualizare: 10 ianuarie, 2019

Rareori auzim vorbindu-se despre cancerul anal. Este bine de știu că această „boală tăcută” nu este la fel de frecventă precum cancerul pulmonar sau mamar. Deoarece informarea este cea mai importantă armă pe care o avem la dispoziție, mai jos îți prezentăm câteva simptome ale cancerului anal.

Conform Asociației Spaniole Împotriva Cancerului, cancerul anal nu este responsabil decât pentru 1,9% din tumorile care se dezvoltă la nivelul tractului digestiv. Deși acest număr nu este foarte ridicat, se pare că, recent, numărul cazurilor de cancer anal a început să crească. De vină sunt factori cum ar fi:

Cancerul anal afectează ambele sexe, dar este mai frecvent în rândul femeilor cu vârsta peste 50 de ani. Cel mai mare pericol este faptul că această boală progresează deseori fără a produce simptome evidente.

Mai mult, persoanele care au hemoroizi tind să atribuie sângerarea și inflamațiile de la nivelul anusului cu această problemă. În consecință, ele nu contactează un medic atunci când este cazul.

Cancerul anal, o „boală tăcută”

De obicei, nu acordăm suficientă atenție proceselor noastre corporale. Utilizăm toaleta fără a verifica dacă scaunul nostru prezintă neregularități sau urme de sânge.

Anusul nu este un simplu component al organismului prin intermediul căruia sunt eliminate materiile fecale. Trebuie să ținem seama de faptul că acesta este o componentă a intestinelor—mai exact, a intestinului gros.

Te-ar putea interesa și: 

Cele mai rare tipuri de cancer

Mușchii inelari ai anusului sunt compuși din celule multiple care, din diverse motive, pot suferi schimbări genetice ce produc celule anormale sau canceroase. Deși putem controla anumiți factori de risc, fiind vorba de cancer, un stil de viață sănătos nu este singurul aspect important.

De fapt, este foarte ușor să trecem cu vederea peste anumiți factori care, din diverse motive, produc declanșarea bolii. Din acest motiv, este esențial să cunoaștem principalele simptome produse de cancerul anal.

7 simptome frecvente ale cancerului anal

1. Sângerări

Acesta este cel mai important simptom pe care trebuie să îl memorăm. Sângerările ocazionale pot avea diverse cauze, drept pentru care este esențial să obținem un diagnostic corect.

  • Câteodată sângerările anale sunt cauzate de hemoroizi, o simplă infecție sau alte boli pe care doar un specialist le poate identifica corect.
  • Este esențial să îți consulți medicul cu privire la această problemă de îndată ce ea apare.

2. O senzație de plenitudine

Majoritatea pacienților care suferă de cancer anal experimentează o senzație de plenitudine la nivelul rectului. Această senzație este cauzată de o masă tumorală care se dezvoltă în interior și poate cauza inclusiv mâncărimi.

  • Uneori aceste mase tumorale împiedică tranzitul intestinal într-o așa măsură încât pacientul poate chiar să piardă controlul asupra mușchilor săi anali.
  • La început, această senzație nu este foarte perceptibilă. Drept consecință, majoritatea pacienților tind să aștepte mai multe luni (până când simptomele devin mai evidente) înainte să consulte un medic.

3. Simptome ale cancerului anal: apariția negilor

Negii pot fi simptome ale cancerului anal

Cancerul anal este deseori asociat cu apariția negilor în regiunea anală. Aceștia pot apărea atât în intestinul propriu-zis, cât și extern. Îm ambele cazuri, negii produc disconfort.

Mulți pacienți au impresia că acești negi sunt de fapt furuncule, însă este important să le monitorizăm progresul. Nu trebuie să îți fie rușine să discuți cu medicul tău despre această problemă. Acesta îți poate oferi un diagnostic corect și te va calma.

4. Modificări ale mișcărilor intestinale ca simptome ale cancerului anal

Cu toții experimentăm mici dereglări ale tranzitului intestinal din când în când. Constipația și diareea sunt probleme frecvente și normale.

  • Trebuie însă să ne facem griji dacă pierdem controlul asupra mușchilor anali sau experimentăm incontinență.
  • Pe măsură ce tumorile avansează, pacientul poate experimenta secreții de fluide la nivelul anusului.

5. Mâncărimile pot fi simptome ale cancerului anal

Mâncărimile pot fi simptome ale cancerului anal

Cancerul anal poate cauza diverse simptome în partea inferioară a corpului, inclusiv oboseală la nivelul regiunii lombare, presiune abdominală și mâncărimi la nivelul anusului.

Senzația de mâncărime este deseori atribuită hemoroizilor. Din acest motiv, multe persoane apelează la creme și tratamente clasice pentru a ameliora disconfortul resimțit. În general, suntem reticenți să împărtășim altora faptul că experimentăm mâncărimi în regiunea anală.

Încă o dată, vrem să punem accent pe importanța de a consulta un medic imediat ce începi să experimentezi simptomele prezentate în acest articol. Diagnosticarea timpurie mărește eficiența tratamentelor și îți crește șansele de a supraviețui.

În cazuri rare, cancerul anal este diagnosticat abia când boala a avansat foarte mult și tumorile au ajuns la ganglionii limfatici. Din păcate, în aceste situații tratamentul la care bolnavul va trebui să se supună este mult mai agresiv.

Însă știința medicală evoluează în fiecare zi, iar noi tehnologii, tratamente și medicamente se află deja în stadiul de dezvoltare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.