Cancerul orofaringian: simptome principale - Doza de Sănătate
 

Cancerul orofaringian: simptome principale

Simptomele cancerului orofaringian pot fi confundate cu alte afecțiuni, însă nu trebuie ignorate. Chiar dacă nu fumezi, riscul de a dezvolta această boală tot există. 
Cancerul orofaringian: simptome principale
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cancerul orofaringian nu este legat numai de fumat. Această boală este localizată în gură, pe limbă, pe cerul gurii și la nivelul faringelui și este asociată și cu lumina solară sau cu virusul Papiloma uman (HPV). 

Deși nu are o incidență foarte ridicată, acest tip de cancer afectează, în general, persoanele cu vârste de peste 50 de ani. Riscul apariției sale crește odată cu speranța de viață și este mai ridicat în cazul bărbaților.

Este important să recunoaștem simptomele timpurii ale cancerului orofaringian, deoarece acestea pot fi confundate cu alte probleme, precum herpesul oral, stomatitele aftoase sau alte inflamații minore cu care ne-am mai confruntat și în trecut.

Problema este mai complexă la nefumători. Multe persoane consideră că, dacă nu fumează, nu există niciun risc să dezvolte această boală, însă lucrurile nu stau deloc așa. Indiferent dacă suntem sau nu fumători, toți putem suferi de acest tip de cancer. 

Prin urmare, este foarte important să deținem cât mai multe informații pentru a detecta cancerul orofaringian în stadiile incipiente.

Simptomele cancerului orofaringian

Majoritatea cazurilor de cancer orofaringian se dezvoltă sub formă de carcinoame. Carcinomul este un tip de celulă care are aspectul unor solzi subțiri și netezi. Nu sunt niște simple afte.

Te-ar putea interesa și:

Aftele bucale: remedii naturale

Persoanele care au un sistem imunitar slăbit și sunt obișnuite cu infecțiile orale, cu aftele sau gingiile sângerânde nu observă simptomele asociate acestei boli.

Totuși, dacă medicul examinează cu atenție zona limbii și a faringelui, el poate detecta neregulile. Ulterior, o biopsie poate confirma sau infirma prezența bolii.

Să vedem care sunt principalele simptome.

Schimbări fizice la nivelul gurii

Aftele pot fi un simptom provocat de cancerul orofaringian
  • Primul simptom al cancerului orofaringian este reprezentat de niște afte mici care nu se mai vindecă.
  • Aceste leziuni roșii sau albe apar pe limbă, pe gingii sau pe buze.
  • Fii atent la toate schimbările neobișnuite care persistă mai multe zile și cere opinia unui medic.

Durere ușoară care se intensifică în timp

Una dintre principalele caracteristici ale cancerului orofaringian este și durerea la mestecare sau la înghițire. Persoanele care au proteză observă imediat că aceasta îi supără și le provoacă dureri sau sângerări.

  • A vorbi devine o sarcină dureroasă. 
  • Dacă îți miști limba sau îți atingi falca, simți o durere persistentă.
  • Durerea se poate extinde până în zona urechilor.

Senzația de nod în gât

Dificultatea de a înghiți, iritațiile la nivelul amigdalelor sau tusea ocazională cu sânge sunt simptome care nu trebuie ignorate.

  • Totuși, este important de menționat că uneori aceste neplăceri nu indică nimic grav. Chiar și o tumoare la faringe poate fi benignă.
  • Cel mai important este să fii diagnosticat la timp, drept pentru care trebuie să fii atent la aceste semne.

Pierdere în greutate inexplicabilă

Cancerul orofaringian poate provoca pierdere în greutate

Pierderea în greutate este un simptom frecvent în cazul bolilor oncologice. Când vine vorba de cancerul orofaringian, pacienții își pierd pofta de mâncare și nu pot mesteca normal. 

Sistemul imunitar este slăbit, lucru care, fără îndoială, duce la scăderea în greutate.

Poate fi prevenit cancerul orofaringian?

Așa cum am menționat de multe ori pe pagina noastră, nicio boală nu poate fi prevenită 100%. În schimb, putem ține sub control factorii care duc la dezvoltarea sa.

Acest tip de cancer este asociat cu:

  • Tutunul
  • Alcoolul
  • Virusul Papiloma uman (HPV). Cel asociat cu cancerul la gât (inclusiv cu cancerul orofaringian) este HPV 16.
  • Luminile ultraviolete. Cancerul labial (buze) este mai frecvent în rândul persoanelor care lucrează afară și sunt mai expuse la razele solare.
  • O dietă necorespunzătoare și un sistem imunitar slăbit.
  • Afecțiuni genetice precum anemia Fanconi.
Cancerul orofaringian trebuie diagnosticat la timp

Întrucât cunoaștem cauzele bolii, putem fi mai atenți la stilul nostru de viață. Îți recomandăm să renunți la fumat, să adopți o dietă echilibrată și diversificată și să folosești o cremă de protecție solară pentru piele și pentru buze.

În încheiere, îți amintim că cel mai important lucru este să nu-ți fie teamă. Fă-ți curaj și mergi la medic pentru un consult simplu. 

Merită să fim precauți și să nu uităm că sănătatea nu suportă amânare.

 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Society, A. C. (2013). Oral Cavity and Oropharyngeal Cancer What is cancer ? What are oral cavity and oropharyngeal. American Cancer Society.
  • Petersen, I., Johnson, A. M., Islam, A., Duckworth, G., Livermore, D. M., & Hayward, A. C. (2007). Protective effect of antibiotics against serious complications of common respiratory tract infections: Retrospective cohort study with the UK General Practice Research Database. British Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.39345.405243.BE
  • Grigoryan, L., Huovinen, P., Verheij, T., Galeone, C., Esposito, S., Pelucchi, C., & Little, P. (2012). Guideline for the management of acute sore throat. Clinical Microbiology and Infection. https://doi.org/10.1111/j.1469-0691.2012.03766.x

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.