8 simptome timpurii ale cancerului la gât - Doza de Sănătate
 

8 simptome timpurii ale cancerului la gât

Pentru a diagnostica la timp cancerul, este foarte important să îi identifici simptomele inițiale, întrucât acestea pot fi confundate cu alte boli. 
8 simptome timpurii ale cancerului la gât
Nelton Abdon Ramos Rojas

Scris și verificat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 22 octombrie, 2022

Detectarea la timp a cancerului mărește șansele de vindecare. Din acest motiv, chiar dacă nu ești predispus la această boală, este important să cunoști câteva simptome timpurii ale cancerului la gât.

Cancerul la gât afectează sănătatea faringelui, a laringelui, a esofagului sau a amigdalelor ca urmare a unei dezvoltări anormale de celule. Deși această boală poate afecta orice persoană, cei mai predispuși sunt fumătorii sau pacienții infectați cu virusul Papiloma uman (HPV).

În prezent, cancerul la gât este considerat una dintre cele mai periculoase forme de cancer, întrucât absența unor simptome evidente împiedică diagnosticarea precoce.

Prin urmare, îți prezentăm mai jos 8 simptome timpurii ale cancerului la gât care te pot ajuta să detectezi boala la timp. Citește mai departe pentru a afla despre ce este vorba!

1. Simptome timpurii ale cancerului la gât: răgușeală sau modificarea vocii

Răgușeala pe lista de simptome timpurii ale cancerului la gât

Celulele anormale pot începe să se dezvolte în corzile vocale. Din acest motiv, unul dintre primele simptome timpurii ale cancerului la gât este o modificare considerabilă a vocii.

  • Răgușeala prelungită pe o perioadă mai mare de trei săptămâni sau schimbarea bruscă a vocii sunt motive suficient de întemeiate pentru a te prezenta la medic.
  • Uneori, aceste manifestări pot fi provocate de infecții sau probleme asociate fumatului, însă pot indica și o afecțiune mai gravă.

2. Dureri în gât

Este greu să consideri o simplă durere în gât drept un simptom al cancerului. De multe ori, iritațiile în gât sunt cauzate de o infecție sau o boală respiratorie obișnuită. Însă dacă acest simptom persistă sau apare intermitent, este important să afli de unde provine.

  • Dezvoltarea tumorilor în zona gâtului poate duce la reapariția durerii. Aceasta se poate accentua când înghiți sau ridici vocea.

3. Respirație urât mirositoare

Simptome timpurii ale cancerului la gât precum respirația urât mirositoare

Respirația urât mirositoare care nu trece cu o igienă orală corespunzătoare poate fi un semn al unei afecțiuni mai severe. Chiar dacă nu trebuie să tragi concluzii pripite, este bine să iei în calcul toate posibilitățile.

4. Dificultăți respiratorii

Dificultatea de a respira, cunoscută și sub denumirea de dispnee, este un simptom care poate semnala prezența unei obstrucții la nivelul căilor respiratorii.

  • Dispneea poate fi cauzată de o infecție severă, dar poate indica și prezența unei tumori.

5. Umflături în gât

Umflăturile la gât sunt simptome timpurii ale cancerului la gât

Umflăturile la nivelul gâtului pot avea mai multe cauze. În cazul de față, acest semn apare atunci când tumoarea s-a răspândit către glandele limfatice din jurul gâtului.

  • Umflăturile la nivelul gâtului sunt un motiv întemeiat pentru a merge urgent la medic, întrucât ar putea indica agravarea cancerului.

6. Nevoia persistentă de a tuși

Pacienții cu probleme respiratorii sau alergii tind să sufere de tuse recurentă ca urmare a reacției sistemului imunitar în prezența unui agent străin.

Unul dintre cele opt simptome timpurii ale cancerului la gât este tusea cronică. 

  • La început, tusea pare seacă, fiind însoțită de iritații în gât. Însă, pe măsură ce tumoarea se dezvoltă, pot apărea ulcerații și sângerări.

7. Respirație zgomotoasă

Simptome timpurii ale cancerului la gât la femei

Dacă tumoarea nu este tratată la timp, celulele canceroase continuă să se răspândească, provocând dureri accentuate în țesuturile adiacente. Prin urmare, se produce o obstrucție la nivelul căilor respiratorii care provoacă un zgomot de fiecare dată când persoana afectată inspiră.

  • Acest zgomot este cunoscut sub denumirea de stridor laringian și apare în urma îngustării deschiderii dintre corzile vocale.
  • Dacă nu este tratat la timp, cancerul poate bloca în întregime această deschidere, provocând asfixiere și chiar moarte.

8. Dificultăți la înghițire

Majoritatea pacienților cu cancer la gât se confruntă cu o scădere considerabilă în greutate din cauza dificultăților la înghițire.

  • Tumorile îngustează deschiderea orificiului esofagian și duc la blocarea alimentelor. Acest fapt provoacă slăbirea musculaturii și reflux acid.

După identificarea acestor simptome timpurii ale cancerului la gât, este esențial să mergi la un medic specialist. După o evaluare minuțioasă a simptomelor, acesta poate recomanda o endoscopie sau alte teste necesare pentru confirmarea diagnosticului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.