Care este poziția corectă de a sta pe toaletă? - Doza de Sănătate
 

Care este poziția corectă de a sta pe toaletă?

Chiar dacă a vorbi despre eliminarea fecalelor este un subiect tabu în multe culturi, este important pentru sănătatea noastră să știm cum să facem acest lucru. Află mai multe informații utile din articolul de astăzi. 
Care este poziția corectă de a sta pe toaletă?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

De-a lungul timpului, oamenii, la fel ca alte mamifere, se așezau pe vine pentru a se odihni, a munci și a elimina fecalele. În prezent însă, dispunem de alte condiții pentru ultima „sarcină”. Dar oare care este poziția corectă de a sta pe toaletă?

Toaleta: un obiect „de lux”

Poziția corectă de a sta pe toaletă în băile moderne

Condițiile privind mersul la baie s-au schimbat radical încă din 1591, când Sir John Harington a inventat toaleta. La început, aceasta a fost considerată un obiect „de lux”. Nu orice persoană avea acces la o toaletă, ci doar familiile regale. Acest obiect putea fi folosit și de persoanele cu handicap, dar numai în cazuri rare.

Pe măsură ce s-au dezvoltat lucrările de instalații, toaleta a început să fie produsă la nivel industrial, oferind oamenilor de rând „privilegii” care până atunci erau rezervate doar celor înstăriți. În același timp, apa curentă a înlocuit statul pe vine cu o altă poziție pentru defecare.

Argumente științifice: statul pe vine este poziția corectă de a sta pe toaletă

În cartea sa, Gastroenterologie, publicată în 1964, Dr. Henry L. Bockus a concluzionat că statul pe vine cu coapsele lipite de abdomen este cea mai bune poziție pentru eliminarea fecalelor. 

Tot așa, în lucrarea sa din 1966, intitulată Baia, Dr. Alexander Kira susține că, prin natura sa, omul are nevoie să stea pe vine pentru a-și face nevoile fiziologice deoarece această poziție reduce efortul depus pentru defecare.

Mai mult, în 2003 Dr. Dov Sikirov a publicat un studiu în care compara forța exercitată pentru a sta jos și cea pentru a sta pe vine la toaletă. Astfel, specialistul a descoperit că senzația de golire a intestinelor este mai plăcută dacă stai pe vine. Poziția în șezut necesită o încordare suplimentară și o perioadă mai mare de timp pentru evacuarea excrementelor în comparație cu statul pe vine.

„Poziția ideală pentru defecare este statul pe vine” – Henry L. Bockus (doctor în medicină) 

Ce se întâmplă atunci când eliminăm fecalele?

Poziția corectă de a sta pe toaletă ca să îți golești mai ușor intestinele

Termenul „defecare” poate fi definit drept procesul prin care produsul final al digestiei este eliminat din corp. În cadrul acestui proces, sistemul nervos enteric și cel parasimpatic permit desfășurarea mai multor acțiuni simultane, cum ar fi controlarea acumulării de materii fecale în colon sau relaxarea sfincterului anal extern și a mușchiului puborectal. Acesta din urmă ajută la crearea presiunii intraabdominale, evacuând deșeurile.

Statul pe vine

Este necesar de menționat faptul că, pentru a merge la baie stând pe vine, picioarele trebuie să se afle la un unghi de 35° față de restul corpului. În acest fel, mușchii îți apasă abdomenul. Această acțiune exercită o presiune în cavitățile interioare ale colonului, eliberând și aliniind canalul anal, facilitând defecarea. Astfel, excrementele sunt eliminate mai repede, mai ușor și mai bine.

Poziția în șezut

Poziția corectă de a sta pe toaletă în baie

Când stai în fund, picioarele se află la un unghi de 90°, iar abdomenul apasă pe coapse. Această poziție nu creează o aliniere corespunzătoare între rect și anus.

În plus, picioarele nu exercită presiune asupra asupra colonului și abdomenului. Prin urmare, trebuie să depui un efort suplimentar pentru a evacua deșeurile.

Statul în fund pe toaletă poate genera diverse complicații, cum ar fi constipație, sindromul de colon iritabil, hernie și hemoroizi. În cazuri severe, această poziție poate duce la dezvoltarea cancerului de colon sau intestinal. 

Ce beneficii oferă statul pe vine, poziția corectă de a sta pe toaletă?

Poziția corectă de a sta pe toaletă, statul pe vine:

  • Permite eliminarea rapidă și ușoară a excrementelor. 
  • Împiedică trecerea materiei fecale din colon către intestinul subțire, reducând riscul de contaminare a acestuia.
  • Previne tensiunea în zona anală, ferindu-te de hernie, diverticuloză și alte probleme.
  • Poate face parte dintr-un tratament non-invaziv împotriva hemoroizilor.
  • În cazul femeilor însărcinate, statul pe vine previne exercitarea unei presiuni asupra uterului. De fapt, această poziție ajută la pregătirea viitoarelor mame pentru naștere.
  • Previne acumularea fecalelor, unul dintre principalii factori care duc la apariția apendicitei sau a sindromului de colon iritabil.

Este important de menționat, de asemenea, că poziția în unghi de 90° de stat la toaletă a fost asociată și cu riscul de dezvoltare a cancerului colorectal.  Un studiu efectuat de către Sahand Sohrabi a arătat însă că această ipoteză nu este încă una concludentă.

Cum poți beneficia de pe urma acestor informații?

Scăunel pentru a adopta poziția corectă de a sta pe toaletă

În lumea designului interior pentru băile moderne, nu există multe inițiative pentru luarea în considerare a statului pe vine. Cu toate acestea, ne putem adapta toaleta prin folosirea unui scăunel pentru picioare. Acesta trebuie să fie suficient de înalt pentru a ne putea așeza la un unghi de 35°.

Unele persoane aleg să își pună picioarele pe marginea vasului de toaletă pentru a putea sta pe vine. Însă această opțiune nu este deloc recomandată, deoarece ai putea cădea sau toaleta s-ar putea sparge.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fraca Padilla, M., Muñoz-Navas, M., & Rey Díaz-Rubio, E. (2013). DIAGNÓSTICO Y TRATAMIENTO DEL ESTREÑIMIENTO DURANTE EL EMBARAZO. Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia.
  • Cerdán Miguel, J., Cerdán, C., & Jiménez, F. (2005). Anatomofisiología de la continencia y la defecación. Cirugia Espanola. https://doi.org/10.1016/S0009-739X(05)74637-6
  • García-Armengol, J., Moro, D., Ruiz, M. D., Alós, R., Solana, A., & Roig-Vila, J. V. (2005). Defecación obstructiva. Métodos diagnósticos y tratamiento. Cirugia Espanola. https://doi.org/10.1016/s0009-739x(05)74645-5
  • Sir John Harington. Encyclopædia Britannica.  https://www.britannica.com/biography/John-Harington.
  • Sikirov D. Comparison of straining during defecation in three positions: results and implications for human health. Dig Dis Sci. 2003;48(7):1201-1205. doi:10.1023/a:1024180319005.
  • Sakakibara R, Tsunoyama K, Hosoi H, et al. Influence of Body Position on Defecation in Humans. Low Urin Tract Symptoms. 2010;2(1):16-21. doi:10.1111/j.1757-5672.2009.00057.x.
  • Sugerman DT. Hemorroides. JAMA 2014; 312 (24): 2698. doi: 10.1001 / jama.2014.281.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.