10 cauze ale durerii în partea dreaptă
 

10 cauze ale durerii în partea dreaptă

Știați că în spatele durerii din partea dreaptă se pot ascunde diferite probleme de sănătate? În orice caz, principalul lucru este să evitați automedicația și să mergeți la medic pentru un control.
10 cauze ale durerii în partea dreaptă
Nelton Abdon Ramos Rojas

Scris și verificat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 24 septembrie, 2022

Cele 10 cauze ale durerii în partea dreaptă nu sunt ușor de intuit. Deși în unele cazuri acest simptom nu este grav, în alte ocazii poate necesita îngrijire medicală imediată. Prin urmare, este important să mergi la medic, pentru ca acesta să poată pune un diagnostic precis.

Nu trebuie ignorat faptul că în această regiune a corpului există organe vitale implicate în digestie sau în funcția urinară. Prin urmare, nu poate fi exclusă posibilitatea ca durerea să aibă legătură cu o problemă a acestora. În orice caz, dacă apare, este necesar să fii atent/ă și la alte simptome, precum febra, diareea sau durerea severă și de lungă durată.

Nu la medicamente pe cont propriu și nu încerca terapii care nu sunt aprobate de medic. Procedând astfel, problema poate fi agravată. În continuare, îți vom prezenta cele mai frecvente cauze ale durerii în partea dreaptă.

Organe găsite pe partea dreaptă

În partea dreaptă găsim mai multe organe, câteva dintre ele fiind considerate vitale. Acestea sunt:

 • Un rinichi
 • Un plămân
 • Lobul drept al ficatului
 • Vezica biliară
 • O parte a colonului
 • Apendicele
 • Un ovar

Cauze posibile ale durerii în partea dreaptă

Potrivit informațiilor publicate de Academia Americană a Medicilor de Familie , durerea abdominală poate masca un spectru larg de afecțiuni, variind de la boli benigne, până la urgențe chirurgicale. În acest sens, și conform aceleiași entități, localizarea durerii este un punct de plecare util pentru a ghida diagnosticul.

Având în vedere cele de mai sus, trebuie luat în considerare faptul că durerea în partea dreaptă poate provoca diferite probleme asociate cu organele acestei regiuni. Prin urmare, odată ce simptomele au fost evaluate, medicul ar trebui să sugereze teste de diagnostic suplimentare.

1. Leziuni osoase

Fată cu dureri în partea dreaptă

 

Un declanșator obișnuit pentru durerea din flancul drept poate fi traumatismul costal al cutiei toracice. Loviturile în zona coastelor sunt foarte dureroase; pe măsură ce cutia toracică se deschide pentru respirație, durerea devine mai intensă.

2. Pneumonie

Senzația de durere este ascuțită și se agravează la respirație profundă sau tuse. Această patologie este însoțită de simptome precum tuse, mucus galben, febră, frisoane și respirație dificilă.

3. Vezica biliară

Durerea în partea dreaptă poate fi cauzată și de probleme ale vezicii biliare, cum ar fi calculii biliari. Un pacient cu calculi biliari are o decolorare gălbuie a pielii și febră. În plus, apare durere și în partea mijlocie a abdomenului.

4. Gaze

Uneori, gazele intestinale sunt cauza durerii. Digestia nu s-a făcut corect și duce la constipație. Durerea de flancul drept tinde să apară atunci când gazul este prins sau nu se mișcă bine prin sistemul digestiv.

5. Apendicită

Apendicita este o inflamație a apendicelui. Este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii în partea dreaptă, mai precis în abdomenul inferior, așa cum se subliniază într-un articol publicat de Centrul Național de Informații Biotehnologice.

Se poate manifesta la persoane de orice vârstă, dar este mai frecventă între 10 și 30 de ani. Simptomele pot debuta cu o durere de burtă în centrul sau abdomenul superior; mai târziu, se deplasează în zona inferioară, pe partea dreaptă. La aplicarea presiunii și la retragerea mâinii, se simte o durere ascuțită.

Apar greața, vărsăturile, pierderea poftei de mâncare și diareea. În acest caz, trebuie să mergi rapid la camera de urgență. Poate fi necesară intervenția chirurgicală imediată.

6. Pancreatită

Bărbat care nu cunoaște cauze ale durerii în partea dreaptă

 

Pancreasul este situat sub ficat și în spatele stomacului. Bolile acestui organ, cum ar fi cancerul pancreatic și pancreatita, pot provoca durere în partea dreaptă.

7. Hernie abdominală

Operațiile de hernie abdominală sunt frecvente și servesc la prevenirea apariției unei hernii strangulate. În funcție de poziția sa, hernia poate provoca dureri în partea dreaptă. Se simte mai intens la atingerea zonei afectate. Poate provoca greață sau vărsături frecvente.

8. Probleme renale

Infecția în vezica urinară sau în orice parte a tractului urinar se poate răspândi la rinichi, provocând inflamație și durere. Durerea apare în partea dreaptă jos a abdomenului, dar se poate răspândi ulterior spre spate.

9. Colon

Colonul ascendent este situat pe partea dreaptă a abdomenului; este partea finală a tractului digestiv. Durerea din partea dreaptă este cauzată de inflamația intestinului, cum ar fi colita, sindromul intestinului iritabil sau boala Crohn.

10. Chisturi ovariene

Chisturile sunt structuri mici care pot fi găsite la suprafață sau în interiorul unui ovar. Deși sunt în mare parte benigne, pot provoca durere atunci când se măresc sau se rup.

Diagnosticul durerii în partea dreaptă

Bărbat cu durere abdominală

După cum tocmai am văzut, există multe cauze ce duc la apariția durerii în partea laterală a corpului. Din acest motiv, în loc să presupunem, este esențial să consultăm medicul. Conform informațiilor publicate în Jurnalul Internațional de Medicină Generală , pentru diagnostic, trebuie luate în considerare următoarele:

 • De când ai durerea?
 • Ce simptome o însoțesc?
 • Localizarea durerii
 • Durata și progresia durerii
 • Dacă durerea este la nivelul coastelor, este necesar sa știi dacă apare la tuse, dacă ai febră, dacă te-ai lovit în zonă, dacă simți lipsă de aer la respirație sau dacă există leziuni ale pielii.
 • Antecedente medicale și chirurgicale

De asemenea, sunt necesare teste precum:

 • Inspecție, auscultare și percuție.
 • Teste de iritație peritoneală
 • Examen rectal
 • Tehnici speciale de explorare abdominală

Tratamentul durerii în partea dreaptă

Din motive evidente, tratamentul durerii va depinde în mare măsură de cauza identificată. Unele probleme sunt rezolvate cu ajustări ale stilului de viață, dar altele pot necesita medicamente sau intervenții chirurgicale.

În orice caz, medicul va fi cel care va determina cauza în funcție simptome și rezultatele analizelor efectuate. Pacientul trebuie să colaboreze, urmând tratamentul și odihnindu-se, după caz.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.