Simptome, cauze și tratament pentru pancreatită
Cauți un tratament pentru pancreatită? Pancreatita acută este o inflamație bruscă a pancreasului. De obicei, după ce episodul inflamator s-a terminat, funcția acestei glande revine complet. Aceste manifestări apar mai frecvent la persoanele între 50 și 70 de ani.
Oricine persoană cu o stare de sănătate aparent bună poate suferi un episod de pancreatită acută. Însă cel mai frecvent acest lucru se întâmplă celor care au o anumită stare de sănătate care îi predispune la apariția acestei afecțiuni.
În principal, cel mai frecvent factor de risc este reprezentat de calculii biliari (depozite de minerale în vezica biliară). Un alt factor care poate provoca pancreatita acută este consumul de alcool în cantități mari sau în mod regulat. Obiceiurile alimentare proaste pot duce și ele la apariția acestei afecțiuni.
Ce este pancreatita acută?
Pancreatita este inflamația pancreasului. Pancreasul este o glandă situată în abdomenul superior, în partea din spate a stomacului. Acesta produce enzime care contribuie la realizarea procesului digestiv și hormoni, care ajută la reglarea procesării zahărului sau glucozei.
Există două tipuri de pancreatită:
- Pancreatita acută apare brusc și durează doar câteva zile.
- Pancreatita cronică poate dura mai mult de șase luni.
Cauze ale pancreatitei
Principalele cauze ale pancreatitei acute sunt următoarele:
- Calculii biliari: Această formă a afecțiunii reprezintă aproximativ 40% din cazuri. Deși nu este complet clar cum se întâmplă acest lucru, pietrele duc la obstrucția canalului pancreatic, cauzând activarea procesului enzimatic din pancreas. Acest lucru duce la distrugerea țesuturilor organului.
- Consumul de alcool: Reprezintă cauza a aproximativ 30% din îmbolnăviri. Consumul sistematic de alcool, chiar dacă aportul este moderat, duce la pancreatită cronică după câțiva ani. Pancreatita nu apare însă la toți consumatorii de alcool. În schimb, alte afecțiuni concomitente pot determina debutul acesteia.
- Alți factori: A fost detectată o mutație genetică în gena tripsinogenă cationică, care provoacă pancreatită acută la 80% dintre purtători. De asemenea, pancreatita este o complicație care apare la 5-10% din persoanele care se supun unei proceduri de colangiopancreatografie retrogradă endoscopică (ERCP).
Citește mai mult:
Simptome ale pancreatitei acute
Simptomul tipic al pancreatitei acute este durerea la nivel abdominal. Acesta este prezent în mai mult de 95% din cazuri și are o intensitate care variază de la moderat până la sever. Senzația seamănă cu un pumnal care trece prin spate. Singura modalitate de a ușura această durere este statul nemișcat. Durerea apare brusc.
Greața și vărsăturile apar la 80 sau 90% dintre bolnavii care au un episod de această natură. La început, aceștia pot regurgita alimentele, apoi bilă sau apă. De asemenea, poate apărea și febra.
În unele cazuri, apar și alte simptome care includ insuficiență respiratorie sau renală, insuficiență cardiacă, tensiune arterială scăzută și tulburări mintale. În cazul pancreatitei ușoare, durerea este mai puțin intensă, iar celelalte simptome pot trece neobservate.
Tratament pentru pancreatită
De obicei, pentru a primi un tratament pentru pancreatită, pacientul trebuie să meargă la spital. În primul rând, pacientul trebuie să postească cel puțin una sau două zile. Când inflamația scade, acesta va începe o dietă lichidă, apoi o dietă cu alimente moi. Medicamentele pentru durere și lichidele intravenoase sunt, de asemenea, administrate pentru a preveni deshidratarea.
După tratamentul inițial, pacientul va urma un alt tratament specific, în funcție de cauzele apariției pancreatitei acute. Acesta poate include proceduri pentru deblocarea canalelor biliare, chirurgia vezicii biliare, chirurgia pancreasului sau tratamentul alcoolismului.
Citește mai mult:
Este important ca, după ce pacientul își revine în urma acestui episod, să adopte o dietă strictă și să consume un nivel ridicat de lichide. De asemenea, este importantă oprirea consumului de alcool și tutun.
Prognosticul depinde de gravitatea episodului de pancreatită acută. Perspectiva este mai puțin optimistă dacă pacientul are peste 60 de ani, are alte probleme de sănătate, este obez, prezintă simptome de hipovolemie (pierderi de sânge), are sindrom de răspuns inflamator sistemic (SRIS) sau revărsat pleural sau prezintă semne de modificări ale stării mintale.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sánchez, A. C., & Aranda, J. A. G. (2012). Pancreatitis aguda. Boletín médico del Hospital Infantil de México, 69(1), 3-10.
- Salvador Moreno, E., & Ramírez Paesano, C. (2016). Pancreatitis aguda. DOLOR. https://doi.org/10.1016/j.med.2016.03.018
- Carneiro, M. C., Antônio, V. E., Siqueira-Batista, R., De Albuquerque, A. K. A. C., Gomes, A. P., Santos, S. S., & Nacif, M. S. (2008). Pancreatite aguda. Revista Brasileira de Medicina. https://doi.org/10.11606/issn.1679-9836.v49i2p93-119