Sfaturi pentru a avea un pancreas sănătos - Doza de Sănătate
 

Sfaturi pentru a avea un pancreas sănătos

Sfaturi pentru a avea un pancreas sănătos

Ultima actualizare: 19 noiembrie, 2018

Probabil că am mai auzit până acum cu toții de pancreas, dar oare câți știm câteva sfaturi pentru a-l menține sănătos. 

În plus, cât de ușor putem recunoaște semnalele de avertizare pe care acest organ le transmite când se îmbolnăvește?

În acest articol îți vom prezenta tot ceea ce trebuie să știi despre pancreas, inclusiv ce alimente și suplimente alimentare poți consuma pentru a menține acest organ sănătos.

Ce funcții sunt îndeplinite de pancreas?

Pentru a avea un pancreas sănătos trebuie să cunoaștem funcțiile acestuia și să urmăm sfaturi oferite de specialiști. Pancreasul este o glandă localizată în abdomen, între stomac și splină. Acest organ are două funcții importante:

  • Secretă enzime digestive în intestinul subțire (funcția principală a pancreasului), acestea fiind esențiale pentru digestie, în mod special cea a grăsimilor și a proteinelor.
  • Produce trei tipuri de hormoni pe care îi secretă în sânge. Insulina, ce reglează metabolismul și nivelul nostru de energie, glucagonul și somatostatina. Acești trei hormoni au rolul de a menține nivelul glicemiei echilibrat.

Oare am un pancreas sănătos?

Afecțiunile cel mai frecvent asociate pancreasului sunt pancreatita, diabetul, fibroza chistică și cancerul pancreatic. Însă, cu mult timp înainte să fii afectat de una dintre aceste boli, pancreasul tău va începe să nu mai funcționeze corespunzător. Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să determini dacă trebuie să acorzi o atenție deosebită acestui organ:

  • Starea de sănătate a pancreasului poate afecta buzele, apetitul și simțul gustului. Dacă observi vreo modificare în oricare din aceste regiuni, va trebui să-ți monitorizezi mai atent pancreasul. În special dacă tânjești mereu după dulciuri sau te simți sătul imediat după ce mănânci, dar la scurt timp ți se face foame.
  • Deși problemele digestive și constipația cronică sunt provocate uneori de afecțiuni localizate la nivelul altor organe, acestea ar putea fi și simptome ale unor dereglări ale pancreasului.
  • Dacă ești slab, dar burta ta este ușor umflată, este posibil ca pancreasul tău să fie afectat de o anumită boală.

4 alimente sănătoase pentru pancreas

Cel mai bun mijloc de a-ți proteja pancreasul este să-ți îmbogățești dieta cu alimentele sănătoase. Toate ajută la reglarea glicemiei, ceea ce facilitează funcționarea pancreasului. Urmează aceste sfaturi și vei reuși să îți menții un pancreas sănătos o vreme îndelungată.

  • Mazărea: Această leguminoasă delicioasă este cunoscută ca fiind o „legumă cu insulină, motiv pentru care nu ar trebui să lipsească din dieta ta zilnică.
Mazărea te poate ajuta să ai un pancreas sănătos
  • Drojdia de bere: Acest supliment alimentar este o componentă esențială o oricărei diete sănătoase. Nu numai că drojdia este benefică pentru pancreas, ci ajută și la reglarea sistemului nervos. Aceasta ne mai oferă numeroase beneficii pentru piele, păr și unghii.
  • Stevia: Acest îndulcitor natural ne permite să ne satisfacem pofta de dulce fără a ne pune în pericol sănătatea. Dacă vrem să ne reglăm nivelul glicemiei cu ajutorul șteviei, trebuie să o utilizăm numai în stare naturală, nu rafinată.
  • Scorțișoara: Acest condiment, deseori folosit împreună cu ștevia pentru a trata diabetul, nu ar trebui să lipsească din dieta ta. Poți combina scorțișoara cu fructe, iaurt și tot felul de deserturi, dar și cu carne și alte feluri de mâncare.
Scorțișoara este benefică pentru pancreas

Probleme emoționale

Orice tratament naturist trebuie să vizeze toate aspectele ce ne-ar putea afecta starea de sănătate. Din acest motiv, în cele ce urmează îți vom vorbi despre stările emoționale cel mai frecvent asociate cu dereglările pancreatice.

Persoanele ce suferă de un dezechilibru la nivelul pancreasului tind să aibă personalități obsesiv-compulsive. Acestea au anumite idei repetitive, ce se manifestă sub forma unor ritualuri sau manii de care poate nici măcar nu sunt conștiente, deși cei din jurul lor le pot observa. Astfel de atitudini și obiceiuri afectează în mod negativ pancreasul.

Pe lângă consumul alimentelor, încearcă să petreci cât mai mult timp posibil în natură și să te conectezi cu ea. Conectarea cu pământul te va ajuta să scapi de ideile repetitive ce îți blochează energia și îți cauzează probleme cu pancreasul.

Nu ezita să ieși din casă, să te plimbi desculț și să te murdărești puțin. După câteva minute petrecute în natură, corpul tău se va relaxa și te va cuprinde o senzație de seninătate. Acestea sfaturi fac parte dintr-o terapie originală și plăcută ce te va ajuta să ai un pancreas mult mai sănătos.

Plimbările în natură sunt benefice pentru pancreas

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.