Utilizarea oțetului de mere pentru diabet
Utilizarea oțetului de mere în scopuri terapeutice este practicată de veacuri întregi. Deși întrebuințarea sa culinară este probabil cea mai cunoscută, în multe culturi acest produs este apreciat pentru conținutul său ridicat de nutrienți esențiali și compuși activi.
Beneficiile sale pentru sănătate reprezintă un alt motiv al popularității oțetului de mere. Multe dintre acestea sunt deja dovedite științific.
Oțetul de mere are un conținut bogat de oligoelemente și acizi care reglează pH-ul natural al corpului. De asemenea, aceștia îmbunătățesc sănătatea aparatului digestiv.
Unul dintre aspectele cele mai studiate atunci când vine vorba de utilizarea oțetului de mere este abilitatea sa de a regla glicemia pacienților cu diabet. Specialiștii consideră că oțetul de mere este esențial pentru a ține sub control diabetul.
Utilizarea oțetului de mere ca tratament medicamentos pentru diabet
Diabetul de tip 2 este cea mai răspândită formă de diabet. Insulina și nivelul glicemiei stau la baza acestei boli.
Diabetul se dezvoltă atunci când organismul își pierde abilitatea de a regla nivelul de zahăr din sânge. Toate acestea fie pentru că devine rezistent la insulină, fie pentru că producția sa de insulină scade.
Te-ar putea interesa și:
S-a descoperit că nutrienții din prin utilizarea oțetului de mere se poate trata diabetul, prin optimizarea funcționării insulinei și reglarea nivelului glicemiei.
Comunitatea medicală a creat medicamente care blochează digestia zaharurilor și a amidonului. Acestea scad riscul creșterii bruște a glicemiei, ținând sub control diabetul.
Recent, oamenii de știință au descoperit că oțetul de mere conține substanțe care generează același tip de blocaj. Acestea au un efect similar cu al medicamentelor menționate mai sus. Acest beneficiu se datorează conținutului ridicat de acid acetic, o substanță bioactivă care se găsește în aproape toate tipurile de oțet.
Acidul acetic împiedică digestia completă a carbohidraților complecși. Acest lucru este realizat fie prin accelerarea procesului prin care alimentele părăsesc stomacul, fie prin mărirea absorbției glucozei în țesuturile din corp.
O teorie susține că acest produs blochează activitatea anumitor enzime digestive care transformă carbohidrații în zaharuri. Astfel se încetinește procesul de convertire a acestora în glucoză la nivelul sângelui.
Organismul are mai mult timp la dispoziție pentru a metaboliza zahărul în sânge, fapt care previne creșterea glicemiei.
Cum să consumi oțet de mere pentru a ține sub control diabetul?
Pentru a te bucura de toate beneficiile oțetului de mere, nu trebuie să îl consumi în exces și este necesar să alegi întotdeauna un produs 100% ecologic.
Deși în ziua de azi există numeroase sortimente de oțet foarte ieftine, multe dintre ele au fost supuse unor procese de rafinare în urma cărora și-au pierdut o parte dintre proprietățile benefice.
Prin urmare, este important să cunoști proveniența produsului ales. O altă variantă este să îți prepari singur acasă oțet din zeamă de mere fermentate.
Pentru a-ți regla glicemia, îți recomandăm să consumi zilnic nu mai mult de două linguri de oțet de mere. Acestea trebuie diluate în apă sau în alt lichid pentru a preveni iritarea gurii și a gâtului.
Ideal ar fi să consumi oțetul pe stomacul gol sau înainte de culcare. Însă, în al doilea caz, este posibil să simți nevoia să urinezi în timpul nopții.
Te-ar putea interesa și:
O altă modalitate de a consuma oțet este ca ingredient în dressinguri pentru salate, sucuri sau smoothie-uri. Ambele variante te ajută să eviți creșterea glicemiei după anumite mese.
Nu uita că acizii din oțet pot eroda smalțul dentar și pot provoca chiar și arsuri pe țesuturile sensibile. Nu depăși niciodată doza recomandată.
Consumul prelungit de oțet poate reduce densitatea osoasă și nivelul de potasiu din corp. Pentru a preveni aceste efecte, îți recomandăm să urmezi tratamentul timp de două săptămâni consecutive în fiecare lună, după care să faci o pauză de două săptămâni.
Dacă ai un nivel scăzut de potasiu sau suferi de osteoporoză, este indicat să ceri opinia unui medic înainte de a urma acest tratament.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- White, A. M., & Johnston, C. S. (2007). Vinegar ingestion at bedtime moderates waking glucose concentrations in adults with well-controlled type 2 diabetes. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/dc07-1062
- Johnston, C. S., Steplewska, I., Long, C. A., Harris, L. N., & Ryals, R. H. (2010). Examination of the antiglycemic properties of vinegar in healthy adults. Annals of Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1159/000272133
- Johnston, C. S., Kim, C. M., & Buller, A. J. (2004). Vinegar Improves Insulin Sensitivity to a High-Carbohydrate Meal in Subjects with Insulin Resistance or Type 2 Diabetes [10]. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.27.1.281
- Fushimi, T., Suruga, K., Oshima, Y., Fukiharu, M., Tsukamoto, Y., & Goda, T. (2006). Dietary acetic acid reduces serum cholesterol and triacylglycerols in rats feda cholesterol-rich diet. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1079/BJN20061740
- Johnston, C. S., & Buller, A. J. (2005). Vinegar and peanut products as complementary foods to reduce postprandial glycemia. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2005.07.012
- KONDO, T., KISHI, M., FUSHIMI, T., UGAJIN, S., & KAGA, T. (2009). Vinegar Intake Reduces Body Weight, Body Fat Mass, and Serum Triglyceride Levels in Obese Japanese Subjects. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. https://doi.org/10.1271/bbb.90231
-
Sci Rep. 2018; 8: 1732. Published online 2018 Jan 29. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. doi: 10.1038/s41598-017-18618-x