10 sfaturi pentru ameliorarea bolii Crohn - Doza de Sănătate
 

10 sfaturi pentru ameliorarea bolii Crohn

Boala Crohn este o afecțiune inflamatorie a intestinului. În acest articol, îți vom oferi câteva sfaturi pentru controlul bolii Chron.
10 sfaturi pentru ameliorarea bolii Crohn
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Boala Crohn este o boală inflamatorie a intestinului. Cauza acestei boli este necunoscută. Cercetările medicale sugerează faptul că o combinație de factori genetici, factori de mediu și funcționarea defectuoasă a sistemului imunitar contribuie la dezvoltarea acestei boli. Totuși, este posibilă ameliorarea bolii Crohn? Poți face ceva?

Se estimează că peste 780.000 de americani suferă de această afecțiune. Numărul de cazuri a crescut într-un ritm alarmant în ultimii ani. Boala poate compromite sănătatea oricărei părți a tractului gastrointestinal. De multe ori, declanșează inflamații, diaree, oboseală și pierderea poftei de mâncare.

10 sfaturi pentru ameliorarea bolii Crohn

Severitatea bolii Crohn poate varia de la ușoară la gravă, cu simptome diferite în funcție de pacient. În general, tratamentul acestei boli implică o combinație de medicamente și modificări ale stilului de viață și ale dietei.

Mai jos, îți oferim 10 sfaturi pentru ameliorarea bolii Crohn.

1. Ia tratamentul conform instrucțiunilor medicului.

Medicament pentru ameliorarea bolii Crohn
Chiar dacă simptomele se ameliorează, nu trebuie să întrerupi administrarea medicamentului conform instrucțiunilor medicului, deoarece acest lucru poate provoca o recidivă și afectează eficacitatea tratamentului.

Primul pas pentru controlul bolii Crohn este urmarea tratamentului medical prescris de către specialist. Chiar dacă simptomele încep să se amelioreze, este necesar să continui să iei medicamentul pentru a preveni recidivele sau complicațiile.

2. Nu lua medicamente fără a merge mai întâi la medic.

Tratamentul pe cont propriu poate fi contraproductiv în cazul acestei boli. Din acest motiv, este foarte important să consulți întotdeauna medicul specialist înainte de a lua orice tip de medicament nou. Unele medicamente au efecte secundare și pot provoca reacții adverse atunci când sunt utilizate împreună cu alte substanțe.

3. Adoptă o dietă sănătoasă și variată pentru ameliorarea bolii Crohn.

Femeie care servește masa
Menținerea unei diete sănătoase poate ajuta tractul gastrointestinal să funcționeze mai bine.

O parte importantă a tratamentului bolii Crohn este controlul dietei. Este necesar să mănânci sănătos și să îți schimbi dieta pentru a preveni sau a ameliora în mod semnificativ complicațiile asociate bolii Crohn.

În general, este necesar să incluzi acești nutrienți în dieta ta zilnică:

  • Glucide complexe (porții moderate)
  • Vitamine si minerale
  • Proteine ​​(din carne slabă, pește și surse vegetale)

În plus, trebuie să eviți orice aliment care agravează inflamația, cum ar fi grăsimile saturate, carnea roșie, produsele lactate cu conținut ridicat de grăsimi, alimentele prăjite, produsele junk food și zahărul.

4. Evită să iei analgezice sau medicamente pentru ameliorarea durerii.

Consumul de analgezice, cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul, poate provoca complicații în cazul persoanelor care suferă de boala Crohn. Prin urmare, dacă este necesar, ia paracetamol ca alternativă la analgezicele mai puternice.

Oricare ar fi cazul, trebuie să consulți întotdeauna medicul înainte de a lua orice medicament dacă suferi de boala Crohn.

5. Crește-ți aportul de probiotice

Kefir util pentru ameliorarea bolii Crohn
Probioticele contribuie la refacerea microbiotei intestinale, ce ajută la ameliorarea unora dintre simptomele bolii Crohn.

Probioticele pot ajuta la ameliorarea unora dintre simptomele acestei boli. Acestea conțin numeroase bacterii benefice care ajută la refacerea microbiotei intestinale. De aceea, probioticele ajută în controlul inflamației cauzate de boala Crohn.

Câteva alimente care conțin probiotice sunt:

  • Iaurtul natural
  • Kefirul
  • Varza acră
  • Murăturile
  • Ceaiul Kombucha
  • Kimchi

6. Consumă alimente prebiotice.

Creșterea aportului de alimente prebiotice ajută la combaterea efectelor și simptomelor bolii Crohn. Alimentele prebiotice includ bananele, sparanghelul și prazul. Aceste produse furnizează substanțe nutritive pentru bacteriile sănătoase din intestine și promovează dezvoltarea acestora.

7. Ține sub control nivelul de stres.

Fată care meditează
Există o legătură între stres și sănătatea intestinală.

Problemele intestinale se pot agrava în perioadele de stres. Deși poate părea ireal, stresul afectează sănătatea sistemului digestiv. Prin urmare, se recomandă practicarea metodelor de relaxare, cum ar fi yoga, meditația sau tai chi.

8. Evită tutunul.

Persoanele care fumează au mai multe dificultăți în gestionarea bolii Crohn. Componentele toxice ale tutunului irită intestinul și cresc șansele de recidivă a bolii. Solicită ajutor profesional pentru a renunța la fumat.

9. Căută sprijin.

Medic care oferă sfaturi pentru ameliorarea bolii Crohn
Căută sprijin la furnizorii de asistență medicală, precum și la prieteni și familie.

Boala Crohn poate afecta uneori mai mult decât corpul. Aceasta poate provoca anxietate și depresie. Prin urmare, se recomandă ca persoanele care suferă de boala Crohn să caute sprijin psihologic și să aibă un sistem puternic de sprijin oferit de prieteni, familie și alte persoane care au trecut prin situații similare.

10. Află ce alimente exacerbează simptomele bolii Crohn.

Deși boala Crohn nu este cauzată de un anumit aliment și nici nu există dovezi în acest sens, există anumite produse care agravează afecțiunea și o fac mai greu de controlat.

Dacă întâmpini dificultăți în ameliorarea bolii Crohn, cel mai bine este să eviți următoarele alimente:

  • Alimente procesate sau junk food
  • Făină rafinată și produsele care o conțin
  • Produse lactate pline de grăsimi
  • Legume nedecojite
  • Fructe bogate în fibre
  • Băuturi zaharoase și sifon

Ai boala Crohn? Dacă da, cel mai bine este să urmezi aceste 10 sfaturi pentru a o ține sub control. Dacă bănuiești că ai putea fi bolnav, consultă medicul de familie și menționează-i toate simptomele pe care le-ai experimentat în ultima vreme.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lichtenstein, G. R., Loftus, E. V., Isaacs, K. L., Regueiro, M. D., Gerson, L. B., & Sands, B. E. (2018). ACG Clinical Guideline: Management of Crohn’s Disease in Adults. American Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1038/ajg.2018.27
  • Kammermeier, J., Morris, M. A., Garrick, V., Furman, M., Rodrigues, A., & Russell, R. K. (2016). Management of Crohn’s disease. Archives of Disease in Childhood. https://doi.org/10.1136/archdischild-2014-307217
  • Donnellan, C. F., Yann, L. H., & Lal, S. (2013). Nutritional management of Crohn’s disease. Therapeutic Advances in Gastroenterology. https://doi.org/10.1177/1756283X13477715
  • Roy, D. (2011). Probiotics. In Comprehensive Biotechnology, Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-088504-9.00317-2
  • Narula, N., & Fedorak, R. N. (2009). Does smoking reduce infliximab’s effectiveness against Crohn’s disease? Canadian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1155/2009/431349
  • A., S., L., W., J., H., & P., K. (2017). Smoking is associated with risk for developing inflammatory bowel disease including late onset ulcerative colitis: a prospective study. Scandinavian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1080/00365521.2017.1418904
  • Veauthier, B., & Hornecker, J. R. (2018). Crohn’s disease: Diagnosis and management. American Family Physician.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.